De Halloween Pompoen is Amerikaanse Geschiedenis

Alles wat je ooit wilde weten over de pompoen

“We have pumpkins at morning and pumpkins at noon,
If it were not for pumpkins we should be undoon.”

35745.jpegDie quote, uit een gedicht geschreven door een Massachusetts kolonist in de jaren 1630, lijkt bijzonder gepast in deze tijd van het jaar. Halloween is bijna hier, dus kruidenierswinkels, koffieshops en bakkerijen vullen hun rekken nu met pompoengerechten, dit gaat van muffins tot lattes (latte is een soort koffie gemaakt met espresso en warme gestoomde melk, iets romiger dan een cappuccino) tot ravioli.

Modern Halloween komt voort uit het Ierse festival Samhain

Modern Halloween komt voort uit het Ierse festival Samhain, een gelegenheid die de passage van de zomeroogst tot het donker van de winter gemarkeerd heeft. Traditie getrouw werden grote vreugdevuren gebouwd in de velden, er werd in die tijd aangenomen dat er geesten in de schaduwen leefden. Om deze geesten af te leiden zodat ze zich niet zouden vestigen in huizen en boerderijen, zouden de mensen rudimentaire gezichten in grote raapjes snijden en kaarsen binnen zetten. De raaplantaarns werden dan langs de wegen en naast de poorten geplaatst, ze deden dit vooral om de weg voor reizigers te verlichten en om duidelijk te maken dat ze voorzichtig moesten zijn met het ontmoeten van geesten tegen de invallende duisternis.

De viering van Halloween in Amerika

De viering van Halloween in Amerika kwam tot stand uit de golven van immigranten, die kwamen uit Ierland en Schotland in het midden van de jaren 1800. Pompoenen zijn inheems in Noord-Amerika. Alhoewel het niet bekend is wanneer de eerste pompoen is gesneden en aangestoken, komt de eerste melding van pompoenen Jack o'lanterns op ongeveer dezelfde tijd met de immigranten. In 1866 meldde het kinderblad 'Harper's Young People' dat een geweldig pompoenoffertje was gemaakt voor die feestdagen van dat jaar. Door de jaren heen werd pompoensnijwerk steeds populairder bij de Amerikanen. In de jaren twintig was Halloween in de Verenigde Staten compleet ingeburgerd. Feesten en verkleedkostuums werden de norm, en trick or treating volgde dan in het midden van de jaren dertig.

Het pompoensnijwerk

35746.jpegNaarmate het pompoensnijwerk vorderde groeide dit uit tot in een multi dollar industrie. Amerikaanse boeren begonnen de specifieke soorten pompoenen te onderzoeken die zij oogsten en al snel kwamen nieuwe soorten pompoenen op de markt die speciaal dienden voor het snijden. De boer John Howden van Massachusetts, ontwikkelde de Howden-pompoen in de jaren 1960 en deze pompoen is nog steeds de meest populaire snijpompoen in Amerika. Echter, de zeer specifieke pompoen die de boer Howden ontwikkelde en perfect maakte voor Halloween heeft een heel dikke schil, ondiepe ribben, dun vlees in verhouding tot grootte. Dit maakt dat deze pompoenen veel minder geschikt zijn om te eten. Ondertussen smaken de variëteiten zoals de suikertaart en bessentaart, en is het genieten van een renaissance op de boerenmarkten en eettafels over het gehele land.

Jack O'lanterns en de legende STINGY JACK

Mensen maken al Jack o'-lantaarns voor eeuwen rond Halloween. Deze praktijk is ontstaan ​​uit een Ierse mythe over een man die de bijnaam droeg Stingy Jack "gierige Jack". Volgens het verhaal nodigde Stingy Jack de duivel uit om een ​​drankje te drinken met hem. Trouw aan zijn naam, wou Stingy Jack niet voor zijn drankje betalen, dus hij overtuigde de duivel om zich in een munt te veranderen, Jack kon die dan gebruiken om hun drankjes te betalen. Dus de duivel veranderde zich in een munt, maar Jack hield zich niet aan zijn woord en stak de munt in zijn zak naast een zilveren kruis. Het zilveren kruis verhinderde de duivel om zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen, dus de duivel had zich laten bedotten. Uiteindelijk bevrijde Jack de duivel, onder de voorwaarde dat hij Jack een jaar niet zou storen, en dat als Jack stierf de duivel zijn ziel niet zou opeisen. Een jaar na het voorval heeft Jack de duivel weer bedot, nu was het om in een boom te klimmen en een stuk fruit te plukken. Terwijl de duivel in de boom geklommen was om een stuk fruit te plukken, kerfde Jack een kruis in de bast van de boom. De duivel had zich wederom laten bedotten door Jack en zat gevangen in de boom. Maar Jack wou de duivel wel bevrijden als deze beloofde om Jack de komende tien jaar met rust te laten en als Jack zou sterven zijn ziel niet op te eisen. 

En de legende gaat verder

Zoals de legende verder gaat, kort na de dood van Jack zou God een dergelijke onsmakelijke figuur in de hemel niet toelaten. De duivel op zijn beurt was verstoord door de trucs die Jack had gespeeld op hem en hield zijn woord zijn ziel niet op te eisen, maar zou Jack ook niet toelaten in de hel. Hij stuurde Jack weg diep de donkere nacht in, met slechts een gloeiende kool om zijn weg vinden. Jack plaatste de kool in een gesneden raap en is nog steeds een ronddolend figuur sinds die tijd. De Ieren begonnen te verwijzen naar dit spookachtige figuur als Jack of the Lantern, later werd dit dan gewoon Jack O'Lantern. 

Tot slot: Wist je dat

De originele Jack o'-lantaarns werden gesneden van raapjes, aardappelen of bieten. In Ierland en Schotland, begonnen de mensen hun eigen versies van Jack's lantaarns te maken. Ze deden dit door het snijden van enge gezichten in rapen of aardappelen en deze te plaatsen voor vensterramen, op vensterbanken of in de buurt van deuren om Jack en andere dolende geesten aft e schrikken. In Engeland werden dan weer grote bieten gebruikt. Men ontdekten al snel dat pompoenen, een fruit dat inheems was in Amerika, een perfect fruit was om jack o'-lantaarns maken.

Link