Gebeurtenissen in 2010

Aardbeving Haïti

Op 12 januari vond er een hele zware aardbeving plaats in Haïti. Er zijn veel slachtoffers gevallen en er is veel geld gedoneerd. Helaas hebben de mensen daar er nog niet zoveel van gemerkt.

Verkeerde wissel Sven Kramer

Op 23 februari schaatste Sven Kramer de 10km in Vancouver voor de Olympische Spelen. Zijn coach Gerard Kemkers wees hem de verkeerde baan, waardoor hij twee keer de buitenbocht nam. Sven werd gediskwalificeerd.

Milly Boele

Op 10 maart verdween Milly Boele. Na een kleine week werd haar lichaam gevonden in de tuin van haar buurman en politieman Sander V. Ze was toen twaalf jaar. Nederland was vooral geschokt van het nieuws dat een politieman een onschuldig meisje vermoord. Het onderzoek is momenteel vertraagd.

Verstoring dodenherdenking

Ieder jaar worden op 4 mei de doden herdacht die tijdens de oorlog zijn omgekomen. De twee minuten stilte was bijna voorbij toen er een man aan de Rokinzijde plotseling begon te schreeuwen; hij riep ‘Bom, bom, vlucht!’. Er werd omgeroepen dat iemand onwel was geworden, om de mensen rustig te houden want die waren natuurlijk in paniek geraakt. Uiteindelijk bleek dit opzet en is de jongen opgepakt.

Vliegtuigramp Tripoli

Op 12 mei stortte een vliegtuig neer vlakbij de luchthaven van Tripoli, Libië. In dat vliegtuig zaten 70 Nederlanders. Van de 104 passagiers overleefde maar één persoon de ramp; de negenjarige Ruben van Assouw uit Nederland.

Kabinetsformatie

Op 9 juni zijn er verkiezingen geweest en het heeft tot 14 oktober geduurd voor er een nieuwe regering was samengesteld. Het is de eerste keer in Nederland dat er een minderheidskabinet is gevormd in combinatie met gedoogsteun van Geert Wilders.

WK finale Nederland – Spanje

Op 11 juli speelde Nederland de WK finale tegen Spanje. Het Nederlands elftal had al moeilijke wedstrijden overleefd, zoals de overwinning op Brazilië in de kwartfinale. Voor veel voetbalsupporters was dit bijna onmogelijk, maar het was gelukt. Uiteindelijk haalde Nederland de finale waar ze tegen Spanje moesten spelen. Helaas verloren ze deze doordat Spanje de 1-0 scoorde in de verlenging. Dit was misschien voor veel mensen een dieptepunt, maar hoe knap is het dat zo’n klein landje als wij zijn het tot de finale van het wereldkampioenschap voetbal schoppen?!

Vleesjurk Lady Gaga

Op 12 september werd de Video Music Awards (VMA’s) op MTV gehouden en uitgezonden. We zijn inmiddels gewend dat Lady Gaga graag aparte outfits draagt, maar zó erg hadden we het nog niet gezien. Gaga deed veel mensen verbazen toen ze haar eerste prijs in ontvangst nam. Ze droeg een vleesjurk, gemaakt van echt vlees. Shocking! Ze was genomineerd voor 13 awards en heeft er maar liefst 8 mee naar huis mogen nemen!

Antonie Kamerling overleden

Op 6 oktober 2010 overleed Antonie Kamerling. Voor velen bleek Antonie Kamerling een voorbeeld te zijn geweest, want veel mensen waren geschokt van het nieuws dat Antonie zelfmoord gepleegd bleek te hebben. Vooral om zijn jonge leeftijd; hij is 44 jaar geworden.

Serious Request

Van 18 tot 24 december lieten de 3 radio DJ’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich opsluiten in Het Glazen Huis. Ze mogen geen eten en drinken; dit wordt vervangen door groente –en fruitsappen. Dit is een jaarlijkse actie van Serious Request dat sinds 2003 bestaat. Ze haalden dit jaar geld op voor Het Rode Kruis. Mensen konden een bijdrage leveren door te bellen, te sms’en, te bieden op de veilingen of gewoon langs te gaan bij Het Glazen Huis en geld in de brievenbus te doen. Het Glazen Huis stond dit jaar in Eindhoven. De overheid besloot dit jaar te bezuinigen en heeft daardoor geen bijdrage geleverd aan de actie, zoals de afgelopen jaren wel het geval was. Dit jaar is er, ondanks dat de overheid geen geld heeft gegeven, toch een recordbedrag gevestigd! Het bedrag dat uiteindelijk na 6 dagen is opgehaald is € 7.135.707,-,.