De mooiste rondreis tijdens vakantie op het eiland Sulawesi in Indonesie

De hoofdstad van het Indonesische eiland Sulawesi is Makassar. Sulawesi in een van de vele duizenden eiland die Indonesië telt. Makassar ligt in het zuiden van Sulawesi en is een stad met vele gezichten. Makassar is nog redelijk onontdekt door het massa toerisme. De oude vestiging van het Nederlandse leger nabij de haven is een echte aanrader. In de vertrekken van de soldaten is nu een museum gevestigd. Op het grote binnenplein krijg je een goede indruk over het leven uit die koloniale tijd.

De haven van Makassar is sowieso een bezienswaardigheid. ´s Ochtends al heel vroeg kan je zien hoe de traditionele vissersboten zich klaarmaken voor een dag op zee. ´s Middags bij de lunch kan je al genieten van de eerste verse vissen die aan land zijn gebracht. Mocht je het geluk hebben dat er een boot wordt geladen of gelost, blijf dan vooral even kijken. Wij hebben ons er over verbaasd dat er geen kraan aan te pas komt. Alle inladen en uitladen gebeurt handmatig. De jongens lopen vlug met de zware zakken op hun rug van de kade over een smalle plank het schip in. En weer terug. Heel bijzonder om te zien. ´s Avonds kan je heerlijk zitten op een van de terrassen met uitzicht over de kalme zee.

Traditionele ambachten

Ook het platteland rondom Makassar met de vele traditionele dorpjes zijn een bezoek zeker waard. In de binnenlanden vind je nog de traditionele huizen met scherpe punten in Indonesische stijl. Aan de kust zijn vele dorpen, waar traditionele ambachten worden uitgeoefend. Twee belangrijke tradities zullen wij hieronder toelichten.

Boten bouw

Op het strand vind je de boten bouwers. Hier worden de boten nog echt met de hand gemaakt. De boten worden al vele generaties op dezelfde wijze gebouwd. Specifiek bedoeld voor de visserij. Er zijn vele gezinnen die afhankelijk zijn van de opbrengsten van de vis verkoop. Vrouwen helpen met schaven en schuren, terwijl de mannen het zware timmerwerk uitvoeren.

Zeezout winning

Er zijn ook gezinnen die moeten leven van het winnen van zeezout. Wij hebben vele vrouwen achter een traditioneel weefgetouw zien zitten, om textiel te maken. Van dit textiel worden o.a. kleine zakjes gemaakt. Deze zakjes worden gebruikt om zeezout in te verpakken. Wij hebben namelijk gezien hoe zeezout wordt gewonnen. Hoe gaat dit in z´n werk. Neem een ondiep stuk land vlakbij de zee, laat dit land tijdens vloed onderstromen met zeewater. Zorg dat het zeewater met de eb niet terugstroomt de zee in, maar wordt opgevangen om te verdampen door de zon. Wat overblijft wordt gezuiverd door de mannen van takken en bladeren. De grote zeezout kristallen worden in de kleine handgemaakte zakjes verkocht langs de kant van de weg. Een echte aanrader als souvenir en je helpt de lokale bevolking een handje. Aangezien iedereen aan het werk is, liggen vele stranden er verlaten bij. Een waar bounty paradijjs, met prachtig witte stranden en wuivende groene palmen. Wil je weten waar je deze stranden kan vinden? Reageer dan onderaan dit artikel.

Noord Sulawesi

In het noorden van Sulawesi ligt het stadje Manado, ruim anderhalf uur vliegen vanaf Makassar. Manado is het ideale vertrekpunt voor een tour door het Minahasa gebied. Op de markt in Minahasa kan je geroosterde Vleermuis en Hond kopen. Wij hebben bedankt voor de eer… Met name het nabij gelegen Tondanomeer is prachtig mooi. De vele vissers op het Tondanomeer brengen de vis nar de verschillende goede restaurants aan de rand van het meer. Ook de Kali waterval vonden wij erg indrukwekkend. Wij sliepen in het Highland Resort in het dorpje Kakaskasan. Dit resort is feitelijk een grote tuin met verschillende houten huisjes. Zeer comfortabel. Wij wandelden ´s avonds nog het dorpje in. Aan de hoofdstraat vind je enkele winkeltjes die tot na 23 uur open zijn. Souvenirs worden niet verkocht en toeristen zagen wij ook niet. Hier ben je echt alleen met de locale bevolking. Ze zijn erg vriendelijk ook al spreken ze geen andere taal dan Bahasa Indonesia.

Bunaken

Ter afsluiting van onze reis gingen wij vanaf Manado naar het eiland Bunaken. Deze reis duurt 45 minuten met de boot. Wij waren op een klein resort dat wordt gerund door een Engelsman. Het resort op dit eiland is een echte Huwelijksreis bestemming! Witte stranden, blauwe lucht, groene palmen en genoeg personeel in de bediening om een lekkere cocktail te bestellen. Wij bleven 5 dagen, zodat wij ook tijd hadden om te snorkelen en te duiken.

Reisadvies Indonesie

Het is mogelijk om van Zuid Sulawesi naar Noord Sulawesi te rijden over land. Het is een bergachtig terrein, waardoor het een lange reis zal worden. Je krijgt dan wel echt tropisch regenwoud te zien. Daarom is een rondreis ook zeer aan te raden. Informeer wel eerst naar de politieke situatie. In het recente verleden waren er ongeregeldheden en was het ook voor toeristen niet veilig.

Namaak merkartikelen

In Indonesië worden veel nagemaakte merkartikelen aangeboden voor een lage prijs. Denk aan kleding, parfum, horloges, cd’s en dvd’s. Een groot deel van deze artikelen mag je niet invoeren in de Europese unie. Dit verbod bestaat mede om concurrentievervalsing tegen te gaan. Als je betrapt wordt moet je een boete betalen en de spullen worden ingenomen voor vernietiging..

Politiek en godsdienst

Rondreizen door Indonesië is het gemakkelijkste met een gids via een reisbureau of reisorganisatie. Dan kom je niet bij toeval op een politieke demonstratie terecht. Ooit was Indonesië een Nederlandse kolonie. Indonesië is nu een overwegend Islamitisch land. Je kan er zeer goed vertoeven en vakantie vieren. Het is toch aan te raden geen negatieve uitspraken te doen over het politieke klimaat en de politieke machthebbers.

Stage en studie

Uiteraard zijn er mogelijkheden voor studie en stage in Makassar. Bijvoorbeeld bij

  • Cargill
  • Mars

Beide bedrijven verhandelen en verwerken cacao. Mars is bekend van de marsrepen. Er zijn altijd mogelijkheden voor http://www.stagelopen.in/@@stage lopen. Stuur bijvoorbeeld een open sollicitatie. Voorbeeld sollicitatiebrieven zijn soms lastig te vinden. Let bij het afsluiten van jouw stagecontract goed op. Is het een fulltime contract? Of parttime? Een contract voor onbepaalde tijd? Of een http://www.gratisovereenkomsten.nl/Contract_bepaalde_tijd@@Contract bepaalde tijd

Contact met familie in Nederland

Er zijn verschillende mogelijkheden voor http://www.voip-internet-telefonie.com/Goedkoop_internet_bellen@@Goedkoop internet bellen naar Nederland.

Links en bronnen

www.bastianos.com voor meer info over Bunaken

www.highlandresort.com voor meer info over Kakaskasan