Werken in Thailand

Werken in Thailand

Tijdens je reizen over de wereld ben je erachter gekomen dat Thailand een prachtig land is om in te wonen. Graag wil je daar dan ook langdurig verblijven. Je bent echter niet voldoende kapitaal krachtig om te gaan rentenieren. Enige oplossing is dat je gaat werken in Thailand. Hoe moet je dit aanpakken en waar moet je rekening mee houden? Hieronder worden zoveel als mogelijk handreikingen gegeven om je te informeren over de mogelijkheden. Belangrijk om te onthouden is dat je vast beraden en volhardend moet zijn om de stap te nemen. Je gaat namelijk in een vreemde cultuur wonen, werken en wel 10.000 km van alle vertrouwdheid verwijderd. Goede voorbereiding is dus wel het minst vereiste.

Een baan in Thailand verkrijgen

Een mogelijkheid om langdurig toegang tot Thailand te kunnen krijgen is het verkrijgen van een baan in Thailand. Des te meer opleiding je hebt, des te groter je kansen zijn dat de Thaise overheid je toegang verschaft. Via de websites van de Kamer van Koophandel Nederland en andere Europese landen te Bangkok kun je lijsten met bedrijfsnamen verkrijgen. Uit het aanbod kun je selecteren wat mogelijk interessant voor jou kan zijn, en deze bedrijven kun je vervolgens benaderen of zij geïnteresseerd zijn. Houdt er rekening mee dat veel buitenlandse personen op deze wijze bedrijven benaderen, dus je moet wel speciale capaciteiten of papieren hebben om op te vallen. Een tweede mogelijkheid is lid te worden van de Kamer van Koophandel. Zij kunnen je dan nuttige informatie verstrekken omtrent het benaderen van bedrijven. Een populaire manier om te werken in Thailand is het geven van Engelse les. Als Nederlander moet je Engelse kennis wel van goede kwaliteit zijn, aangezien je geen native speaker bent. Toch bestaat de mogelijkheid om via deze weg in Thailand te werken. Uitgangspunt is wel dat je een TEFL of TESOL opleiding hebt gevolgd en dat je minimaal een bachelor's degree hebt. Hoe kun je een baan in het verre buitenland verkrijgen?

Non-immigrant B-visum

Heb je eenmaal een bedrijf of school gevonden en ze zijn geinteresseerd, dan moet je één en ander in Nederland qua visum regelen. Van het bedrijf dien je een brief te verkrijgen waarin wordt vermeld dat het bedrijf de intentie heeft om je in (vaste) dienst te nemen. Met deze brief en je paspoort ga je naar de Ambassade van Thailand in Amsterdam of het Consulaat van Thailand in Den Haag. Na het invullen van het visum aanvraag formulier kun je een "Non-immigrant" B-visum ontvangen, welke een jaar geldig is. Daarmee kun je het land inkomen. (Je moet ook hierbij het blauwe formulier invullen die je in het vliegtuig verkrijgt). Je mag echter nog niet direct aan het werk omdat je nog geen workpermit hebt. Het papierwerk wordt gewoonlijk geregeld door het bedrijf waarvoor je gaat werken. Dit kan wel tot op een maand of langer duren. Zodra het papierwerk rond is ga je samen met personeelszaken naar de visa-workpermit divisie. Daar wordt een workpermit tezamen met een nieuw visum afgegeven. Je adres moet elke drie maand geverifiëerd worden bij de Thaise overheid zodat het visum weer drie maand wordt verlengd. Elk jaar dient dit visum opnieuw te worden aangevraagd.

Snel vertrek

Veelal houdt het verkrijgen van een baan in Thailand eveneens in dat je snel moet reageren. Je moet je snel melden bij je nieuwe werk om al het papierwerk in gang te zetten. Dit houdt in dat je snel een last minute ticket moet regelen om naar Thailand te vliegen. Bovendien moet je voordat je vliegt de bevestigingsbrief bij de ambassade of consulaat overhandigen en het visum regelen. Houdt daarbij rekening dat je dit visum vaak niet dezelfde dag ontvangt.

Wees er bovendien op verdacht dat je het nodige papierwerk in Nederland al hebt geregeld voordat je een baan krijgt. Laat je diploma's (in de Engelse taal of anders vertaald naar het Thai) voldoende legaliseren door het Ministerie van Onderwijs, Buitenlandse Zaken en het Thaise consulaat. Neem voor de zekerheid een internationaal uitreksel uit het geboorteregister en de Gemeentelijke Basis Administratie mee. Vergeet bovendien niet dat je paspoort nog lange tijd mee moet gaan in Thailand. Vraag dus een nieuw paspoort aan. Laat je tevens uitgebreid informeren door de GGD. Heb je al deze dingen geregeld, dan ben je klaar voor een snel vertrek.

Lees verder suggesties: 

Elkaar begroeten in Thailand door de Wai te gebruiken

Trouwen met een Thaise onderdaan volgens de Thaise wet

Songkran feest in Thailand

Een wat of tempel bezoeken in Thailand

Artikel partner: 

Hoogtepunten Bangkok Thailand

Veiligheid Thailand bezoeken

Tips om baan in Thailand of verre buitenland te krijgen