Elkaar begroeten in Thailand door de Wai te gebruiken

Elkaar begroeten in Thailand door de Wai te gebruiken

In Thailand is het ongewoon om elkaar met handenschudden te begroeten. Aanraking op deze manier door vreemden is ongepast. Tevens vinden veel Thai het onhygiënisch om elkaars zweethanden aan te raken. Dit is een westers gebruik. In Thailand wordt over het algemeen gegroet met de Wai. Daarbij leg je de handpalm en vingertoppen tegen elkaar zodat het geheel gestrekt is. De vorm is vergelijkbaar met een gestrekte lotusbloem. Des te hoger de begroeting naar het hoofd wordt gebracht, des te meer respect krijgt de ontvanger van de begroeting. Er zijn dus verschillende standen van de handen om verschillende standen in de maatschappij te begroeten.

Rangen en standen van de Wai

Voor de begroeting van de Koning en de monnik (Phra) breng je de gestrekte vingertoppen tot op je kruin. Daarbij komt het topje van je duim ter hoogte van je oogkassen. Voor de begroeting van een oudere of iemand met veel respect in de burgermaatschappij breng je de gestrekte vingertoppen tot op je voorhoofd. Het topje van je duim komt ongeveer zo hoog als je neusgaten. Over het algemeen begroet je een oudere altijd eerder dan dat zij jou begroeten. Voor de begroeting van een kennis of iemand van gelijk leeftijd komen de vingertoppen ongeveer ter hoogte van de neusgaten. Voor de begroeting van een jongere komen de vingertoppen niet hoger dan de kin. Over het algemeen zullen jongere mensen jou begroeten als oudere. Gewoonlijk zul je reageren door ook de Wai te geven, echter voor sommige zeer jonge mensen hoef je niet te reageren.

Wanneer de Wai gebruiken

De Thai zijn respectvolle burgers en handelen daar dan ook naar in het dagelijkse leven. Op het moment dat de Thai iemand ontmoet of juist zijn/ haar aandacht wil trekken gebruiken ze de Wai. Ook bij afscheid en vertrek is het gebruikelijk. Echter is de verwachting dat je elkaar (als vrienden) de volgende dag of zeer spoedig weer ontmoet, dan is het gebruik van de Wai niet vanzelfsprekend. Zodra je je moet verontschuldigen of om iemand te bedanken gebruik je de Wai eveneens uit respect voor de ontvanger. Als onderdeel van het bidden voor Boeddha wordt de Wai van zelfsprekend ook gebruikt. De Wai heeft namelijk de vorm van een gestrekte lotusbloem. Deze bloem heeft grote betekenis binnen de Thaise cultuur en het Boeddhisme omdat het de ontwikkeling en ontplooiïng van de eigen geest symboliseert. Dit betekent dus ook dat de Wai respect betoont voor de ontvanger van de begroeting.

Bekenden en naasten

Mochten vrienden of kennissen elkaar na lange tijd weer terug zien wordt de Wai gebruikt, echter vaak wordt tussen bekenden of naasten een aanraking op de onderarm eveneens gezien als begroeting. Als bezoeker van Thailand zul je dit niet toepassen, en maak je simpelweg gebruik van de Wai. Dit is vaak voor jou als tourist een vrij gebruikelijke reactie omdat de Thai jou meestal als eerste zullen begroeten. Zondermeer als je in een hotel verblijft of van bepaalde etablissementen gebruik maakt.

Lees verder suggesties: 

Dagelijks gebruik en gewoontes in Thailand

Songkran feest in Thailand

Trouwen met een Thaise onderdaan volgens Thaise traditie

Werken in Thailand

 

Artikel partner:

Songkran, het waterfeest en nieuwjaar van Thailand

De getalsmatige benadering van de Thaise horoscoop

Business visum Thailand

Dagje in Bangkok Thailand: de hoogtepunten