Trouwen met een Thaise onderdaan volgens Thaise traditie

Trouwen met een Thaise onderdaan volgens Thaise traditie

Naast het voltrekken van een huwelijk volgens de Thaise wet met een Thaise onderdaan kun je eveneens trouwen volgens Thaise traditie. Deze stap in je relatie is een belangrijke voor je Thaise familie. De twee families bevestigen daarmee dat jullie samen verder kunnen gaan in jullie relatie. De relatie wordt gezegend door monniken en ieder aanwezige geeft zijn goedkeuring voor de relatie. Als buitenstaander ben je namelijk niet op de hoogte van deze gewoontes. Wat kun je nu ongeveer op deze dag verwachten, en wat moet je doen?

Thaise traditionele inzegening van het huwelijk

De inzegening is een traditionele Thaise handeling, gewoonlijk uitgevoerd door 9 monniken van de plaatselijke tempel. Het getal 9 is namelijk een heilig- en een geluksgetal. De trouwerij kan gebeuren bij de familie thuis, in de tempel (Wat) of een andere gelegenheid (zoals hotel). Tijdens de inzegening moet je water uitschenken in een kom waarin het kaarsvet van 2 brandende kaarsen wordt opgevangen. Dit ingezegende water wordt door de monniken op je besprenkeld, nadat jullie elke monnik een cadeau hebben gegeven. Tijdens de inzegening houdt elke monnik een witte draad vast. Dit symboliseert de verbondenheid van jullie als stel. Deze draad dragen jullie als stel tijdens de gelegenheid over jullie kruin. Het symboliseert als het ware de verbondenheid van de twee zielen. Tijdens het knielen op een gebedsstoel wordt door alle aanwezigen water over de handen van de bruid en bruidegom geschonken om hen zo een mooie toekomst toe te wensen.

Toestemming verkrijgen om de bruid te dragen

Na de inzegening eten de monniken als eerste. Nadat de monniken uitgegeten zijn is de gelegenheid om zelf te eten. Je zult dan vele fotos maken. Tevens wordt je samen met een klein deel van de familie afgezonderd om de bruidsschat in te pakken. Deze breng je in colonne samen met omstanders (onder veel gejuich) naar de woning van de bruidsmoeder. Onderweg krijg je dan te maken met fysieke obstakels gevormd door menselijke ketens die je moet overbruggen door tol te betalen. Daarmee verkrijg je de toestemming om het ouderlijk huis te betreden. Al die tijd zal de bruid in een tweede kamer verblijven. De bruidegom moet dan op de deur kloppen en toestemming vragen om binnen te komen. De bruidegom draagt de bruid uit de kamer naar de kamer met alle genodigden. Dit gebeurt veelal onder groot gejuich en enthousiasme.

Bruidsschat

Onderdeel van een traditioneel Thais huwelijk is een bruidsschat. Dit wordt gevormd door een gouden polsketting en een gouden halscollier gegeven door de bruidegom aan de bruid. Tevens geeft de bruidegom een bruidsschat bestaande uit geld aan de moeder van de bruid. De hoogte daarvan overleg je van tevoren met de moeder en aanstaande bruid. Dit geld geeft aan dat je voor de bruid kunt zorgen. Tevens is het een compensatie voor al de jaren dat de moeder voor jou bruid heeft gezorgd. Bovendien houdt het in dat de bruid zich geen zorgen over moeder hoeft te maken. Belangrijk is dat de ouders van beide partijen de gehele dag aanwezig zijn bij de voltrekking. De ouders voegen tevens een symbolisch bedrag aan de bruidschat toe. De gehele bruidschat wordt ingezegend middels een geur en poerder door meedere aanwezigen. Nadat de moeder van de bruid het geld in ontvangst heeft genomen doet de bruidegom de polsketting en collier bij de bruid om. Als Nederlander zul je elkaar ook een ring geven zoals gewoonlijk is in Europa. Na alle plechtigheden nemen jullie als nieuw getrouwd stel cadeaus in ontvangst. Veelal is dat de al bekende gevulde envelop.

Trouwfotos in Thailand

In Nederland worden trouw fotos vaak gemaakt op de ochtend van de trouwerij. Dit is ook mogelijk in Thailand echter gewoonlijk is het om de fotos vooraf aan de eigenlijke dag te maken. Daartoe ga je naar een fotostudio gespecialiseerd in trouwfotos. Hier wordt je opgemaakt en in traditionele suits gehesen. Op professionele wijze worden dan op locatie of in de studio fotos gemaakt. Je kunt dan enkele keren terug komen om het resultaat van de fotos te zien en mogelijk te veranderen. Op de trouwerij zelf kun je ook ervoor kiezen om een fotograaf in te schakelen. Echter deze fotos zijn over het algemeen minder mooi omdat je tijdens de trouwerij druk doende bent met alles om je heen.

Lees verder suggesties: 

Trouwen met een Thaise onderdaan volgens de Thaise wet

Werken in Thailand

Veilig eten en drinken in Thailand

Artikel partner: 

Touristenvisum Thailand

Thais nieuwjaar Songkran, het waterfeest in Thailand

Hoe veilig is het om Thailand te bezoeken?