Wat is de meest Engelse stad buiten Engeland

Inleiding

Algemeen

Een deel van Nieuw Zeeland is het Zuidereiland. Op dit eiland ligt de Mount Cook de hoogste berg van het eiland met een hoogte van ruim 3.750 meter. De Zuidelijke Alpen vormen de natuurlijke scheiding van de oost- en westkust van het 150.718 km² grote eiland. Er zijn geen vulkanen op het eiland, wel fjorden en gletsjers vooral in het zuidwesten bij Fiordland.

Stappen

Christchurch

Het Zuidereiland is te bereiken met de veerboot die vanuit Wellington naar Picton vaart. Op het eiland zijn enkele grote steden zoals Dunedin, Invercargill, Greymouth, Nelson, Queenstown en Wanaka. De grootste en belangrijkste stad echter is Christchurch met ruim 330.000 inwoners.

Deze meest Engelse stad buiten Engeland is gesticht op 16 december 1850 als Anglicaanse nederzetting door John Robert Godley. Door de aanwezigheid van de vele openbare parken kreeg de stad in 1997 de titel “Garden City of the World”. De stad is rijk aan bezienswaardigheden, waaronder:

Bezienswaardigheden van Christchurch

City of Gardens:

Dit is niet zozeer één bezienswaardigheid, maar de titel van de stad sinds een kleine 10 jaar. Christchurch heeft verschillende openbare parken en de grootste (en bekendste) is Hagley Park. Dit park is het op 5 na grootste park ter wereld. Hagley Park heeft een typische klassieke Britse tuinarchitectuur, waaronder beroemde botanische tuinen. In deze tuinen zijn bomen en planten uit de gehele wereld gepland. Een picknick plannen of zin in een partijtje rugby? Het kan allebei in dit park, evenals lekker relaxen op de grote open vlakten en speelweiden. In de zomer is het toneel voor openluchtconcerten.

International Antarctic Centre:

Christchurch was het vertrekpunt van diverse poolexpeditie’s, naar Antarctica. Het was in 1895 de eerste Nieuw Zeelander Alexander von Tunzelmannin die hiervandaan een expeditie begon. In 1901 volgde de Brit Robert Falcon Scott. In het Antarctic Centre is een “Antarctic Storm Chamber”, waar men een “echte” sneeuwstorm kan beleven met windsnelheden tot 40 km per uur.

Cathedral Square:

Hart van de stad en tegenwoordig een voetgangerszone. Hier bevindt zich de Christchurch Cathedral. De bouw van deze kathedraal begon in 1864 en na 40 jaar was de wijding van de kerk. De klokketoren van 66 meter hoog heeft 134 traptreden, waarna een adembenemend uitzicht geboden wordt over de gehele stad. Het behoort tot de mooiste neogotische kerken op het Zuidelijk halfrond.

Op het plein is een groot schaakbord aangebracht, waar onder toezicht van menige toerist vaak een “potje” schaak gespeeld wordt. In de middagen wordt (net als in Engeland) het plein regelmatig bevolkt door sprekers die op een sinaasappelkist of keukentrapje hun boodschap verkondigen. Lange tijd was hier de “Wizard of Christchurch”, gekleed als tovenaar te vinden. Nu spreekt de gepensioneerde tovenaar nog maar zelden.

St.Michael and All Angels Church:

Op de hoek van Oxford Terra en Durham Street staat deze uit inheems hout gebouwde Anglicaanse kerk in Victoriaans gotische stijl. Deze kerk behoort tot de grootste houten kerken in deze bouwstijl ter wereld. De klok van de kerk is door pioniers in 1850 meegenomen, opgehangen toen de kerk klaar was en hangt er nog steeds.

Arts Centre:

Het culturele centrum van de stad ligt op loopafstand van Cathedral Square. Op een voormalig universiteitscomplex liggen diverse gotische gebouwen waarin tegenwoordig galeries, kunstzaken en juweliers zijn ondergebracht. Naast het centrum ligt de Christchurch Art Gallery, waarvan de entree gratis is. Er zijn interessante tentoonstellingen ondergebracht.

Overige bezienswaardigheden:

  • City mall, aan deze winkelpromenade bevindt zich het chicste warenhuis van heel Christchurch, namelijk “Ballantynes”.
  • Jailhouse Accommodation is een voormalige gevangenis dat is omgebouwd tot een hostel. Het is mogelijk om hier een “mug shot” te laten maken, een foto zoals in Amerikaanse series alvorens de verdachte zijn cel ingaat.
  • Southern Encounter Aquarium & Kiwi House, waar het schuwe nachtdier de Kiwi te bewonderen is.
  • De Avon River, gaat dwars door de stad. Hij dankt zijn naam aan één van de eerste pioniers rond 1850. Dit waren Schotten en vernoemde de rivier naar een stroompje bij hun voormalige woning in Schotland. Velen denken dat de naam van de rivier te maken heeft met de geboorteplaats van Shakespeare, namelijk Stratford-upon-Avon.
  • Vanuit Christchurch is het mogelijk om per boot langs het schiereiland Banks Peninsula te varen. Soms laten dolfijnen, pinguïns of zeehonden zich zien tijdens deze bootreis.