Londen: Top 10 bezienswaardigheden

Eerste Klas Wereldstad

Londen is de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. In de stad Londen wonen ongeveer 7,5 miljoen mensen. Hiermee is Londen de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie.

Londen wordt als een van de vier traditionele wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York.

Maar wat is er allemaal te zien en wat zijn de hoogtepunten van deze prachtige stad? Hieronder volgt de Top 10.

1. Tower of Londen

De London Tower moet op je to-see lijstje staan als je in de stad Londen bent. Deze middeleeuwse vesting is getuige van een prachtig stuk geschiedenis van Engeland. Binnen in de toren worden ook de kroonjuwelen van Engeland bewaard. Deze sieraden zijn zeker een bezoek waardig. Daarnaast zijn er tijdens je bezoek in deze vesting diverse collecties van wapens, uitrusting en ander middeleeuws tuig te bewonderen.

Er is een legende over de toren: "Deze beschrijft dat zolang er raven binnen de toren zijn, Engeland vrij zal zijn van invallen." Daarom hebben ze de vleugels van de raven ingekort, om deze legende te waarborgen.

2. Tower Bridge

De Tower Bridge is hét symbool van Londen. Ook al is het niet de oudste brug van Londen, maar het is zeker wel de meest indrukwekkende. De brug wordt gemiddeld 900 keer per jaar geopend voor de scheepvaart, wat op zich al een toeristische attractie genoemd kan worden. Ook is het mogelijk om de mechaniek te bezichtigen waarmee de brug in vroegere tijden opgehaald werd. Toen werkte alles namelijk nog mechanisch, terwijl de brug ondertussen elektrisch open en dicht gaat.

Daarnaast is het mogelijk om de wandelpaden, bovenin de brug, te belopen. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de Theems. Als laatste is er binnenin de brug een tentoonstelling over de geschiedenis van de brug.

Tower Bridge

 

3. Buckingham Palace

Bij Buckingham Palace wordt nog steeds dagelijks na 11:00u de 'Changing of the Guards' uitgevoerd. Dit is een grootse ceremonie, waarbij de beveiliging van het paleis afgelost wordt. Deze ceremonie gaat gepaard met de nodige bombarie, waardoor dit voor toeristen erg interessant is om bij te wonen. Buckingham Palace is de officiële residentie van de Queen. Het is een prachtig, symetrisch bouwwerk met talloze kamers en collecties. Helaas is het paleis het grootste gedeelte van het jaar niet te bezoeken. Als je er bent op het moment dat je wel naar binnen kan, dan is dit zeker de moeite waard.

4. Big Ben and the Houses of Parliament

Houses of Parliament, gezien vanuit de London Eye

Houses of Parliament, ook wel Palace of Westminster genoemd, is een adembenemend gebouwencomplex aan de oever van de Theems. Deze staatsgebouwen zijn de zetel van het Britse parlement (The House of Commons and the House of Lords). Vanuit het reuzenrad "The London Eye" heb je een prachtig overzicht over dit complex.

De beroemde toren bij het parlementaire gebouw wordt vaak de Big Ben genoemd. Dit is echter niet correct. Alleen de enorme klok heet zo, de toren zelf heet de Clock Tower.

Het is mogelijk om als buitenlander de Houses of Parliament te bezoeken, maar dit is echter niet altijd mogelijk. Controleer dit vooraf als je graag naar binnen wilt.

5. Westminster Abbey

Westminster AbbeyNabij de Houses of Parliament staat de imposante Westminster Abbey. Dit is de plaats waar de koninklijke ceremonies gehouden worden, van de kroningen en de huwelijken tot en met de begrafenissen. In 1987 is de Abbey op de werelderfgoedlijst geplaatst door UNESCO.

Er zijn veel grootheden die hun laatste rustplaats mochten vinden in de Abbey. Voorbeelden hiervan zijn Isaac Newton, Charles Darwin en Charles Dickens. Ook ligt er voor de Nederlanders een belangrijke man uit de geschiedenis: Willem III van Oranje.

6. The Londen Eye

Dit is een van de grootste toeristische attracties van Londen! The Londen Eye, vertaald: het Oog van Londen, is een bijzonder groot reuzenrad. Vanuit The Eye kun je de immense wereldstad van bovenaf bezichtigen. En dit is gegarandeerd een geweldige ervaring, die je trakteerd op prachtige vergezichten over Londen.

Interessante feiten: Het reuzenrad is 135 meter hoog en heeft 30 minuten nodig om één omwenteling te maken. Er zitten 32 capsules aan en elke capsule biedt ruimte voor 25 mensen.

7. Musicals

Londen is de hoofdstad van de musicals. Het meest bekend is Broadway, maar op veel plaatsen in de Engelse hoofdstad is het mogelijk om musicals te bezoeken. Vaak zijn, naast de nieuwe musicals (zoals Wicked), de vele klassiekers ook nog steeds te zien (zoals Phantom of the Opera, The Lion King en Mamma Mia).

Als je de mogelijkheid hebt om tijdens een bezoek aan Londen een van de beroemde musicals te zien, dan zul je hier geen spijt van krijgen!

8. Trafalgar Square

Een van de meest bekende pleinen van Londen is Trafalgar Square. Het is een prachtig plein, momenteel in gebruik als Piazza met diverse cafe's. In het midden van het plein staat de Zuil van Nelson (een Britse Zeeheld). De zuil is bijna 50 meter hoog met op de top een beeld van 5,5 meter van Nelson. Om de zuil heen zijn 4 imposante bronzen leeuwen geplaatst.

Aan het plein staan verder een aantal belangrijke gebouwen, zoals de kerk St. Martin in the Fields en de National Gallery, een wereldberoemd museum.

9. Stadsparken

St. James Park

In Londen zijn her en der de zogenoemde ‘oases van rust’ te vinden, oftewel de stadsparken. Hoewel Londen een grote wereldstad is met een immens inwonersaantal, is er nog verrassend veel groen te vinden. Deze parken zijn dan ook stuk voor stuk de moeite waard om een mooie wandeling in te maken. Onderstaande parken worden aangeraden:

  • Hyde Park (met Speakers Corner)
  • Kensington Gardens
  • Regent’s Park (met London Zoo)
  • St. James Park
  • Thames Barrier Park
  • Holland Park

10. London Zoo

London Zoo is de op een na oudste dierentuin van de wereld. Het park beslaat een enorme ruimte in Regent’s Park. Momenteel zijn er in de dierentuin meer dan 650 verschillende diersoorten te bewonderen. De belangrijkste taak van de dierentuin is het behoudt van bedreigde diersoorten. Hier is het Zoological Society of London voor in het leven geroepen. Dit park is voor het hele gezin een geweldig dagje uit.

Afsluiting

Londen heeft tal van bezienswaardigheden en het is dan ook lastig om een gedegen lijst te maken. Daarom wil ik nog een aantal bezienswaardigheden noemen die de lijst (net) niet gehaald hebben. Bijvoorbeeld: St. Pauls Cathedral, The London Dungeon, Picadilly Circus, Harrods en de Royal Albert Hall.

Ben je op zoek naar een mooie stedentrip, met een divers aanbod aan bezienswaardigheden / attracties, dan zal Londen je niet teleurstellen! Londen is een prachtige wereldstad waar je met gemak een week kan vertoeven.

Andere interessante steden top 10:

Jeruzalem: Top 10 bezienswaardigheden

Rome: Top 10 bezienswaardigheden

Parijs: Top 10 bezienswaardigheden

Of liever meer informatie over een eiland?

Tenerife: Top 5 bezienswaardigheden

Kreta: Top 5 bezienswaardigheden