Als je nog eens naar Rome gaat

Vergeet dan niet te gaan naar deze plekken te gaan:

  • Tivoli - 20km ten oosten van Rome ligt Tivoli
  • Ostia Antica - Deze oude havenstad van Rome ligt aan de monding van de Tiber vlakbij de Romeinse luchthaven Fiumicino

Ostia Antica

Ostia Antica is de oude haven stad van Rome. Het herbergt een grote hoeveelheden ruïnes uit deze tijd rond 0 v.C. De havenstad had een bepaalde indeling als stad, er was een aanvoerroute voor spullen uit de haven, er waren marktkraampjes even verderop. De mensen moesten vermaakt worden in het tegenwoordig nog steeds gebruikte theater. En daarnaast staat het oude Forum er ook nog, Romeinen stonden bekend om hun rechtspraak.

Romeinen hielden ook erg van badderen, dit kan je zien aan de overblijfselen van de 18 thermen die je ook op het terrein zal vinden. Hier komen ook weer marmeren elementen terug, mozaïeken etc. Al met al een aanrader!

een kijkje in de hoofdstraat

Voor de oude stad vind je de Necropolis, wat de begraafplaats was van mensen die er overleden.. Vele 'kisten' doen nu dienst als zitbank.

Ostia uit de lucht

Tivoli

Het plaatsje Tivoli licht op de berg Monti Tiburtini en is echt perfect geschikt voor 2 dagen relaxen.

Het plaatsje Tivoli is van oudsher een plek waar vooral de aristocratie families zich verzamelden en heeft daardoor grote interessante villa's achtergelaten. Door het gunstige klimaat is het er in de zomer prima weer en je kan er als toerist deze villa's vinden:

Villa Hadriana

Villa Hadriana is een ontzettend groot landgoed gelegen iets buiten Tivoli,  je kan het net niet lopen. Het van oorsprong uit de tijd van Hadriana volgebouwde terrein herbergt een schat aan ruïnes en oude elementen van hoe het er destijds uitzag.

Je kan terugzien hoe destijds thermen eruit zagen, Romeinen hielden ervan om schoon te zijn, de immense slaapvertrekken bekijken, lopen door de grote en ruime tuinen, die destijds volstond met fonteinen etc etc.

Het was destijds echt als prestige object bedoelt, wat in die tijd niet ongebruikelijk was. Daarnaast is het volgezet met objecten die Hadriana 'overal ter wereld'(let op die wereld was iets minder groot dan die wij nu kennen) had verzameld en gezien.Alles wat hij enigzins mooi vond, nam hij mee of liet hij hier nabouwen. Het hele terrein is nog niet compleet afgegraven, archeologen zijn er nog steeds mee bezig.

Villa d'Este

100 fontijnen Villa d'Este

In Tivoli vind je Villa d'Este, wat een ontzettend luxe bedoeling is en vooral was. Tegenwoordig kan je er gewoon naar binnen om de fresco's aan de wanden en plafond te bekijken. Het complex is gebouwd in 1550 in opdracht van cardinaal Ippolito d'Este, die  afkomstig was uit Ferrara (Ferrara is vooral bekend om zijn marmergroeven).

Villa d'Este staat vooral bekend om zijn mooie tuin. Deze staat vol met fonteinen en andere waterspelen. Als er 'savonds iets te doen valt, zijn deze vaak ook nog verlicht, wat een mooi schouwspel geeft. Deze twee Villa's zijn erg bekend en in tegenstelling tot het zo drukke Rome een welkome afwisseling in een eventuele reis naar Rome. 

Vakantie tips:

Openbaar vervoer is in Italië erg voordelig!

Verre reizen maken

Houd jij van klassieke muziek? ga dan in augustus naar Verona. Daar worden opvoeringen uitgevoerd van Verdi, zoals Carmen. Zie ook Musico

Houd jij van een goede bezinning op de zin van het leven? Dan is Rome de ideale stad voor jou.