Wat is er te zien in Carrara in Toscane

Inleiding

Algemeen

Een favoriete vakantiebestemming is Toscane in Italië. Vooral de steden als Firenze (Florence), Pisa, Sienna zijn enorm populair bij de toerist. Een stad die ook in deze rij thuis hoort is Carrara, de stad van het marmer.

Stappen

Carrara

In de buurt van de Ligurische Zee, in een keteldal van de Apuanische Alpen ligt op 100 meter hoogte het stadje Carrara. De naam is afkomstig van het oud ligurische woord kar. Kar betekent steen, oftewel het marmer dat in de omgeving van Carrara aanwezig is. Het ligt in het gewest Toscane, in de provincie MassaCarrara. Carrara heeft iets meer dan 67.000 inwoners.

Carrara is misschien wel het meest bekend van de ongeveer 400 marmergroeven in de omgeving. Het grootste deel van de inwoners van de stad werkt in deze groeven. Het was in de 16e eeuw Michelangelo die persoonlijk de blokken Staturio, oftewel wit marmer, welke hij wilde bewerken uitzocht.

Geschiedenis van Carrara

Ruim 2200 jaar geleden werd er in het dorp Kar al gedolven naar marmer. Deze gedolven blokken werden met ossenwagens naar de haven van de Romeinse kolonie “Luni” vervoerd om naar Rome zelf verscheept te worden. In Marina di Carrara zijn hiervan nog resten terug te vinden.

Carrara was in die tijd een nederzetting waar de marmer delvers verbleven. Het dorp lag toen aan de voet van het gebergte, aan de rivier Carrione. In 963 werd de nederzetting voor de 1e keer volledig verwoest. Het zou nog tot de 12e eeuw duren voordat inwoners vanuit Pisa de inmiddels braakliggende groeve weer leven inbliezen.

Dan breekt vanaf 1322 een periode aan waarin de stad verschillende overheersers kent, zoals onder andere:

 • De Spinola uit Genua
 • De Rossi uit Parma
 • De Scalige uit Verona
 • De Visconti uit Milaan
 • De Guinigi uit Lucea

In 1422 vielen de graven van Malaspina de stad in, welke zij in handen hielden tot 1790. Ten tijde van Napoleon behoorde Carrara eerst bij Lucca en daarna bij het groothertogdom Toscane. Dan volgt ook nog een periode waarin de stad onderdeel was van Modena, voordat zij in 1859 bij het koninkrijk Sardinië ging behoren.

Een laat 19e eeuwse Engelsman maakte ooit een reis door Toscane en schreef onder andere in zijn verslag: “Ongelooflijke dingen heb ik gezien, heerlijke wijn heb ik gedronken en in een blauwe zee heb ik gezwommen. Maar het mooiste vond ik de steengroeven van Carrara: de arbeiders begonnen te zingen en het marmer begon te wegen”.

Bezienswaardigheden

Sant’Andrea Duomo

Deze domkerk is het centrale pronkstuk van het centrum. De dom helemaal opgetrokken uit marmer. De bouw begon in de 11e eeuw en in de 13e eeuw werd de dom uitgebreid naar het oosten. Hierdoor kreeg de duomo zijn huidige afmetingen.

De domkerk heeft de Romaanse invloeden van de gebouwen van Pisa. Het onderste gedeelte van de voorgevel heeft blinde bogen, waarbij elke tweede console wordt ondersteund door een platte pilaar. Het bovenste gedeelte met Gotische invloeden dateert uit de 14e eeuw. Naast de apsis staat de klokkentoren, deze heeft hoekpiramiden en een spitse toren. De trap naar de kansel is gemaakt uit 1 brok marmer. Veel grijs en wit marmer is in de voorgevel verwerkt.

De decoraties aan onder andere het hoofdportaal verwijzen naar de kunst uit Emilia Romagna en Verona. De bouwkundige versiering werd compleet gemaakt door een rondlopend bogenfries aan zowel de noord- als de zuidkant. Het fries steunt op consoles die onder andere leeuwen en stieren voorstellen.

Fontana di Nettuno

Een beeld, lichtelijk verweerd, behorende bij een fontein en niet voor deze plaats bedoeld. Het is een beeld van admiraal Andrea Doria (1468-1560) die de Fansen overwon en de stad zijn vrijheid teruggaf. Nadat Baccio Bandinelli, de beeldhouwer, in 1560 overleed, bleef de fontein onafgemaakt en werd het beeld in 1563 gezet waar het nu nog steeds staat. Andrea Doria werd afgebeeld als de zeegod Neptunus.

 • Academia di Belle Arti; Tot aan 1805 werd dit gebouw bewoond door de familie Malaspina. Het bevat veel schilderijen en (oude en nieuwe) marmeren beelden.
 • Piazza Alberica; Op dit plein staan de imposante Palazzi (paleizen) uit de 17e eeuw. Ook wordt hier ieder jaar een symposium over marktbewerking gehouden.
 • Piazza XXVII Aprile; Hier bevinden zich onder andere marmerateliers van steenhouwers.
 • Museuo del Marmo; In dit museum is de geschiedenis van het marmer van Carrara te vinden.
 • Colonnata en Fantiscritti; Twee bekende marmer groeven uit de omgeving. In Fantiscritti bevindt zich een openlucht museum met informatie over mijnbouwmethoden en over het leven van de mijnwerkers zelf. Het was mede Michelangelo die het marmer zo beroemd maakte. Hij gebruikte voor zijn werk alleen maar marmer uit deze groeven.
 • Groeve van Piastre; Op een afstand van ongeveer 5 km van Carrare is deze groeve te bezichtigen. Hier staat het kostbare “Marmo Stauario”.