Vakantie op Sicilië

Inleiding

Sicilië is een eiland dat ligt in de Middellandse Zee. Het behoort tot Italië en ligt ook maar 3 km van het vasteland van Italië. Sicilië is ook het grootste eiland in de Middellandse Zee en heeft een oppervlakte van 25.000 km2. De kustlijn van Sicilië is 1030 km lang. Aan de zuidkust van Sicilië zijn lange zandstranden. De oostkust is veelal steil met veel bergen en rotsen, met mooie baaien.

Sicilië heeft een warm klimaat. De zomers zijn droog en warm en de winters zijn zacht maar er kan dan wel veel regen vallen. In de zomer kan het warm worden met waarden van 35 graden Celsius en hoger. Vanaf Noord-Afrika waait er een woestijnwind die de temperatuur omhoog drijft. Aan de noord- en westkust waait er een droge wind en aan de oostkust een vochtige wind.

Sicilië is per vliegtuig goed te bereiken. Er vliegen chartervluchten zowel op Palermo als op Catania.

Hieronder vind je de hoogtepunten van Sicilië op een rij.

Palermo

De hoofdstad van Sicilië is Palermo. Palermo heeft zo'n 900.000 inwoners. In Palermo is het goed winkelen. Er zijn veel gezellige markten waar veel vis, groente en fruit wordt verkocht. Palermo heeft ook een gezellige haven en een groot strand. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Palermo, zoals het Noormannenpaleis, het Archeologisch Museum, de catacomben van het klooster en een kathedraal uit de twaalfde eeuw.

Etna

Sicilië is natuurlijk vooral bekend door de Etna. Het woord "etna" betekent brandende. De Etna is dan ook de grootste en nog actieve vulkaan van Europa. De top van de Etna is met zijn 3340 meter tevens het hoogste punt van Sicilië. Het grote massief rondom de Etna is uitgeroepen tot nationaal park. De Etna is te bezoeken en bijvoorbeeld vanuit het plaatsje Catania worden diverse excursies naar de vulkaan georganiseerd. Het is niet mogelijk om helemaal naar de top te gaan, maar je kunt wel een heel groot stuk omhoog. Aan de rand van het massief van de Etna liggen heel veel dorpjes. Dit is zo omdat de grond daar erg vruchtbaar is en allerlei gewassen er dus goed groeien.

Catania

Het plaatsje Catania ligt aan de oostkust van Sicilië en het is hier gezellig toeven. Catania heeft ongeveer 300.000 inwoners. Er zijn hier veel winkels, gezellige markten, restaurants en barretjes. Er zijn in Catania ook veel bezienswaardigheden te bezoeken aosl een Romeins Amfitheater met gladiatorentunnels, het geboortehuis van de componist Bellini, de Dom met het grafmonument van Bellini en diverse kerken. Catania is vooral bekend om zijn fontein in de vorm van een olifant op het plein voor de dom.

Tempels in Agrigento

Aan de zuidkust van Sicilië ligt Agrigento. In Agrigento ligt een groot complex met Griekse tempels. Het wordt dan ook wel de vallei der tempels genoemd. Deze tempels zijn gebouwd in de periode tussen 470 en 406 voor Chr. De vallei bestaat uit twee delen, namelijk een oostelijk en een westelijk deel. Het oostelijk deel is het meest indrukwekkende deel van de vallei. Dit is dan ook echt een aanrader als je op Sicilië verblijft.

Villa Romana di Casale

Ook een bezoek waard is deze Villa Romana. In deze villa zijn schitterende vloermozaïeken te bewonderen die bij toeval begin negentienhonderd werden ontdekt.