Waarom kun je beter eerst Girona bezoeken

Algemeen

Het Spaanse vliegveld van Girona zal in 2010 meer dan 4.000.000 passagiers door de terminals krijgen. Het zijn bijna allen toeristen voor Barcelona, maar een bezoek aan de stad Girona is absoluut de moeite waard.

Girona

De stad ligt op een afstand van 90 km ten noordoosten van Barcelona en op 35 km van de kust. Buiten de hoofdstad van de provincie Gerona wordt Girona ook gezien als de hoofdstad van de Costa Brava.

In de 5e eeuw voor Christus ontstond er tussen de Onyar en Ter (beiden rivieren) een nederzetting. Uiteindelijk deelt de rivier de Onyar de stad in het oude en nieuwe deel. Net buiten de stad komen de Ter, Güell, Galligants en Onyar samen, waardoor de stad ook wel de stad van de vier rivieren wordt genoemd. Hier hebben in de loop der jaren Feniciërs, Kelten en Keltiberiërs gewoond. Het waren de Romeinen die de nederzetting de naam Gerona gaven. Girona is de Catalaanse spelling en Gerona de Spaanse.

Overal in de stad zijn steegjes en binnenplaatsen uit de Middeleeuwen te vinden, alsmede hippe bars en winkels. De kathedraal zelf bestaat uit een groot gewelf en steegjes uit de oude Joodse buurt.

Bezienswaardigheden

Kathedraal de Santa Maria

Hoog boven de woningen uit steekt de kathedraal de Santa Maria. In 1312 is men met de bouw begonnen. De eerste bouwmeester was Enrique, daarna Javobo de Favarán. Tot in de 18e eeuw bleef men bouwen en dus zijn er aan deze kathedraal verschillende bouwstijlen te ontdekken: Romaans, Barok, Gotisch en Renaissance.

De kruisgang en de klokkentoren zijn nog een overblijfsel van de oorspronkelijke Romaanse kerk. De brede trap die naar de kathedraal leidt heeft 90 treden. Het koorschip is gebouwd in de Gotische stijl, het is 23 meter breed, 51 meter lang en 34 meter hoog (alleen de Sint Pieter van Rome heeft een groter koorschip) . Een koorschip van deze afmeting was in de 15e eeuw niet zo vanzelfsprekend. Het was in die tijd gebruikelijk een drievoudig koorschip in een kathedraal aan te brengen. De architecten en technici uit die tijd raakten zo van slag dat de bouw van de kathedraal voor de eerstvolgende 50 jaar stil lag.

De schatkamer van het bijbehorende Museu Capitular bevat een enorme rijkdom, zoals onder andere:

  • Het uit de 10e eeuw daterende manuscript “Codex del Beatus”.
  • Het uit de 11e eeuw daterende “Tapis de la Creacio”, oftewel het Tapijt van de Schepping, een geborduurde doek waarop het scheppingsverhaal is afgebeeld.

Vall de Sant Daniel

Even voorbij de bovengenoemde kathedraal ligt deze groene vallei. Door de eeuwen heen haalden hier veel dichters en schrijvers hun inspiratie vandaan. Een ideale plek om rustig van de natuur te genieten of in de schaduw de siësta te houden.

De Joodse wijk

De Calle de la Forç is een geheel van steegjes, trapjes, weelderig groen en verborgen patio’s. Niet Joden mochten hier eeuwenlang niet komen. De kleine winkeltjes die nog niets zijn veranderd geven het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan.

Aan het einde van de 9e eeuw, zo rond 890, vestigden ongeveer 20 Joodse families zich niet ver van het (huidige) Apostelplein. Er ontstond een bloeiende gemeenschap, welke tot aan het einde van de 15e eeuw Girona (vooral in de 12 en 13e eeuw) tot het belangrijkste Kabbalistische centrum van het westelijk deel van Europa maakte.

Ondanks dat de Joden toen verdreven werden is deze Joodse wijk nog steeds een van de best bewaarden in geheel Europa. In het midden van deze wijk staat het Museu de la ciutat. Dit is het stadsmuseum waar de geschiedenis van de stad is ondergebracht.

Overige bezienswaaridigheden

  1. Esglesia de Sant Fliu, deze kerk werd gebouwd bovenop grafkamers uit de 4e eeuw  
  2. Banys Arabs, een uit de 12e en 13e eeuw daterend Arabisch badcomplex  
  3. Enkele bewaard gebleven stadsmuren, hierover kan gewandeld worden maar het is een levende herinnering aan de belegeringen die de stad in haar geschiedenis heeft moeten doorstaan.  
  4. Provinciaal Archeologisch Museum, gevestigd in het benedictijnerklooster van Sante Pere de Galligans. Het in Romaanse stijl gebouwde klooster dateert uit de 12e eeuw. In het klooster is het museum ondergebracht.  
  5. Rambla de la Libertat, net als vroeger nog steeds een bruisende straat met arcaden als marktplaats. Net als in de Joodse wijk, is hier ook het oorspronkelijke karakter gebleven.  
  6. Even genieten op de Plaza de la Independencia, een plein waar volop terrasjes en restaurantjes te vinden zijn.
  7. Het is wel geen bezienswaardigheid, maar de Fuet en Serrano Iberico zijn echte specialiteiten uit de streek. Dit zijn respectievelijk gedroogde worst en ham.
  8. De twee campings die Girona rijk is zijn Cypsela en Mas Patoxas.

In de omgeving van Girona

Het Meer van Banyoles is volgens de specialisten ontstaan door tectonische verschuivingen en karstverschijnselen. Het meer is meer dan 2.000 meter lang en op het breedste punt meer dan 230 meter.

In de Garrotxa streek ontspringen enkele riviertjes die via het ondergrondse kalksteen naar het Meer van Banyoles leiden. Daar komen ze weer omhoog en blijven het meer op deze manier van water voorzien.