Hoeveel is de bijtelling voor de auto van de zaak

Inleiding

U moet voor zowel Uzelf als voor uw werknemers met een auto van de zaak een bijtelling voor de loonheffingen doen voor het prive gebruik van deze auto. Er gelden tegenwoordig niet twee, maar drie bijtellingspercentages voor het privegebruik van de auto van de zaak. Sinds 2009 is er nog een bijtellingspercentage bij gekomen.

Sinds 1 januari 2008 is het bijtellingspercentage voor het privégebruik van de auto van de zaak verhoogd. Dit percentage is van 22% naar 25% van de catalogusprijs gegaan. Daarentegen is er ook voor energiezuinigere en schonere auto's sinds 2008 een lagere bijtelling van 14%.

Huidige bijtellingspercentages

Momenteel gelden de volgende bijtellingspercentages:

  • 25% voor 'gewone' auto's
  • 14% voor schone auto's met een lage CO2-uitstoot (bijvoorbeeld Toyota Prius)
  • De staatssecretaris heeft besloten om per 2009 een extra categorie hieraan toe te voegen. Dan zal voor relatief schone auto's een bijtellingspercentage gaan gelden van 20%.

Dit zal gaan gelden voor benzineauto's met een CO2-uitstoot van 111 tot 140 gram per kilometer. Auto's die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de BMW 116i, de Mini en de Volkswaten Golf 1.4. Tevens zal deze bijtelling van 20% gaan gelden voor dieselauto's met een CO2-uitstoot van 96 tot 116 gram per kilometer. Auto's die hiervoor in aanmerking komen zijn de Seat Ibiza en de Volkswagen Polo.

Gevolgen nieuwe bijtellingspercentages

Bijkomend gevolg van dit nieuwe bijtellingspercentage zal zijn dat bepaalde auto's die eerst onder de 25%-categorie vielen, nu onder de 20%-categorie zullen vallen en dus minder bijgeteld hoeven te worden.

Steeds zuinigere auto's

Auto's zullen de komende jaren (mede door EU-beleid) gemiddeld steeds zuiniger worden. Hierdoor zullen de maximale CO2-uitstootgrenzen die nu gelden voor de lagere bijtelling, eens in de 4 jaar worden aangescherpt. Dit zal overigens alleen gelden voor auto’s die na de aanscherping voor de eerste keer op kenteken worden gesteld. Hierdoor blijft het voordeel behouden voor bestaande leaseauto’s.

Een verdere differentiatie in de bijtelling acht de staatssecretaris vanwege de grotere administratieve lasten en uitvoeringskosten niet wenselijk.