Hoeveel geld kunt u belastingvrij aan uw kinderen schenken

Schenk belastingvrij je opgebouwd vermogen

Belastingvrij schenken of in de erfenis stoppen?

Heeft u genoeg geld en wilt of kunt u dit gedurende uw leven niet meer opmaken? Wilt u weten wat dit voor http://www.financieel-adviseur.com/het-beste-rendement-op-uw-lijfrentepolis@@lijfrentepolis of uw pensioen uitmaakt of wilt u dat uw kinderen het erven op het moment dat u er niet meer bent? Dat kan, echter zullen uw kinderen op het moment van erven, daarover veel belasting moeten betalen. Het is voordelig om uw opgebouwde vermogen gedurende uw leven te schenken aan uw kinderen, zodat u uw vermogen geleidelijk overdraagt aan uw kinderen.

Hoe hoog zijn deze belastingvrijstellingen?

Als u aan uw kinderen wilt schenken, kunt u hiervoor gebruik maken van een aantal fiscale vrijstellingen. Van deze vrijstellingen mag u ieder jaar gebruik maken. Het bedrag voor 2009 is € 4.556,- per jaar per kind. Het bedrag voor 2008 was € 4.479,- per jaar per kind (in 2007 € 4.412,-). Bovendien geldt dat u daarnaast eenmalig een verhoogde vrijstelling heeft van € 22.760,- (in 2008 € 22.379,- en in 2007 € 22.048,-) alleen voor een schenking aan kinderen tussen de 18 en 35 jaar. Indien uw kind al de 35 is gepasseerd, is het zelfs mogelijk om deze vrijstelling aan uw schoonkind van jonger dan 35 te schenken.

Geld schenken, maar niet aan mijn kinderen

Zoals hierboven ook verteld, is het mogelijk om in een bepaalde situatie aan uw schoonkind(eren) te schenken, met dezelfde vrijstellingen als voor uw kinderen. Voor andere situaties geldt over het algemeen dat u aan anderen per jaar € 2.734 ,- (in 2008 € 2.688,-) vrijgesteld kunt schenken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld grootouders aan hun kleinkind en/of kleinkinderen.

Meer schenken dan de vrijstellingen

Indien u meer schenkt dan bovenstaande ‘drempelbedragen’ moet u belasting betalen over het meerbedrag. Deze belastingheffing werkt met belastingschijven, voor kinderen lopen deze op van 5% tot wel 27%.

Het kan zelfs in sommige situaties zelfs ‘voordelig’ zijn om een bedrag te schenken, welke hoger is dan het drempelbedrag. Bijvoorbeeld als uw levensverwachting vanwege een ernstige ziekte niet al te lang meer is, en daardoor de belasting op het geschonken meerbedrag nog altijd lager is dan de belasting op de erfenis. Laat u hiervoor wel goed informeren door uw specialist / fiscalist.

Het is ook mogelijk om te ‘vrij van recht’ te schenken. In deze neemt de schenker de belasting voor zijn/haar rekening en heeft de ontvanger hier dus geen omkijken meer naar.

Geen geld schenken, maar 'op papier' schenken?

Als u als ouder geen geld, maar bijvoorbeeld uw eigen huis (evt. met overwaarde) wilt schenken, kan u dat doen door ‘op papier’ te schenken. U kunt een notariële akte laten opstellen, waarin u eerst het bedrag schenkt aan uw kinderen om het vervolgens meteen terug te lenen. Dit kan handig zijn om successierecht te besparen en / of om ervoor te zorgen dat de waardestijging van uw huis terecht komt bij uw kinderen. Voor deze regelingen gelden verschillende voorwaarden en regels, welke u het beste bij uw fiscalist kunt navragen. Deze kan u heel precies advies op maat geven.