Het hoogste belasting voordeel voor fiscale partners

Weinig mensen kennen de voordelen van het fiscaal partnerschap. Door te schuiven met het vermogen van beide partners is belastingvoordeel mogelijk. Het is ook mogelijk aftrekposten samen te voegen en daardoor belastingvoordeel te ontvangen. Hieronder staat beschreven hoe je eenvoudig het hoogste belasting voordeel voor fiscale partners kan berekenen.

Het fiscaal partnerschap is wat anders dan geregistreerd partnerschap. Bij het huwelijk en geregistreerd partnerschap heb je geen keuze, je bent altijd fiscale partners. Mensen die niet getrouwd zijn kunnen ook elkaars fiscale partners worden. Je moet dan wel aan een aantal voorwoorden voldoen. Je moet op zijn minst zes maanden een gezamenlijke huishouding voeren, bij de gemeente op het zelfde adres ingeschreven staan en meerderjarig zijn.

Rekenvoorbeeld aftrekposten

Hier volgt een voorbeeld: Persoon A verdient 80.000 euro en persoon B verdient 30.000 euro en hun saldo eigen woning bedraagt 25.000 euro. In deze situatie is het voordelig om persoon A de rente te laten aftrekken. Dit levert precies 2006 euro op. Mensen die samenwonen en aan de voorwaarden voldoen kunnen ervoor kiezen om fiscale partners te worden. Je moet dit per jaar opnieuw berekenen en kijken of het voordeel heeft voor u.

Rekenvoorbeeld Alimentatie

Hier volgt een voorbeeld: Persoon E heeft een inkomen van 42.000 euro, maar moet per maand 1000 euro alimentatie betalen. Persoon F heeft een inkomen van 65.000 euro. De aftrekpost alimentatie kan persoon F het beste aftrekken en dat levert uiteindelijk 1200 euro op.

Het fiscale boxenstelsel van de Belastingdienst

Er bestaat drie boxen. Alle fiscale partners kunnen voordeel halen uit box drie. Je hebt in box drie een heffingsvrij vermogen, deze veranderd per jaar.

Belasting voordeel

Voor alle vormen van fiscaal partnerschap zijn er voordelen te halen. Gehuwden en geregistreerd partners kunnen ook hun voordeel halen. Vooral bij tweeverdieners kan het voordeel hoog oplopen. De aftrek hypotheekrente is erg aantrekkelijk.

Tips om minder belasting te betalen

Voor belastingbetalers met kinderen en 65 plussers is het belastingvrij vermogen nog hoger. U kunt onderling met het vermogen gaan schuiven, zodat u de vrijstellingen optimaal benut.

Tips

Download het aangifte programma van de belastingdienst. In dit programma kun je door verschillende dingen te proberen snel je voordeel zien. Raadpleeg altijd een fiscaal adviseur voordat u uw aangifte indient. Elke situatie is immers uniek www.belastingdienst.nl

Andere aftrekposten

http://www.juristvoorechtscheiding.nl/alimentatie@@partneralimentatie.