Wat is een caravanverzekering

Inleiding

Je hebt een nieuwe caravan gekocht en vervolgens wil je met deze caravan op pad. Het is dan handig om een verzekering voor de caravan af te sluiten. Het is mogelijk om alle soorten caravans te verzekeren. Van vouwwagen tot stacaravan tot toercaravan. Voor elk soort caravan is er een passende verzekering.

Standaarddekking caravanverzekering

Er zijn verschillende mogelijkheden om een caravanverzekering af te sluiten, ook online de verzekering afsluiten is mogelijk. Door deze caravanverzekering af te sluiten is eventuele schade aan de caravan, vouwwagen of toercaravan gedekt. Het gaat dan in het bijzonder om schade aan de caravan door storm, inslag van de bliksem en brand.

Aanvullende dekkingen

Bij verschillende bedrijven die caravanverzekeringen aanbieden zijn aanvullende dekkingen te verzekeren. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verzekeren van de luifel of de voortent behorende bij de caravan. Andere aanvullende dekkingen zijn bijvoorbeeld de caravan te verzekeren tegen diefstal of tegen een ongeval. Wel is het zo dat ingeval van diefstal de verzekeringsmaatschappij aanvullende eisen kan stellen zoals het bevestigen van bepaalde inbraakwerende sloten op de caravan. Een andere aanvullende dekking is het verzekeren tegen hagel. In dit laatste geval is het zo dat als de caravan beschikt over een hagelbestendig dak, de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting verstrekken op de premie. Een andere aanvullende dekking is als je bijvoorbeeld je caravan verhuurt aan een ander, dan is het mogelijk om de caravan ook tijdens die periode voor schade te verzekeren. Dit laatste is echter niet mogelijk bij alle verzekeringsmaatschappijen.

 Verzekeren dagwaarde of nieuwwaarde

Bij het afsluiten van een caravanverzekering is het mogelijk te kiezen voor het verzekeren van de dagwaarde van de caravan of het verzekeren van de nieuwwaarde van de caravan. Bij het verzekeren van de dagwaarde is het zo dat, zoals het woord het al zegt, de caravan verzekerd is tot de geschatte dagwaarde van de caravan op het moment dat de schade wordt geleden. De dagwaarde is dus in alle gevallen minder dan de nieuwwaarde. Het is ook mogelijk om de nieuwwaarde van de caravan te verzekeren. Dit kan alleen bij nieuwe of relatief nieuwe caravans. De premie bij het verzekeren van de nieuwwaarde is logischerwijs hoger dan de premie bij het verzekeren van de dagwaarde.

Welke bedrijven bieden een caravanverzekering aan

Onderstaand een greep uit de lijst van verzekeringsmaatschappijen die een caravanverzekering aanbieden: ASR Verzekeringen, Allianz, ANWB, Delta Lloyd, Reaal Verzekeringen, Avero Achmea. Bent u er inmiddels uit welke verzekering u wilt en welke aanvullende dekkingen u voor uw verzekering wilt, dan is het verstandig om de verzekering met aanvullende dekkingen te vergelijken. Er zijn verschillende internetsites waarop u de premies voor de caravanverzekering kunt vergelijken.

 Tip

Het is ook handig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht er onverhoopt schade ontstaan aan de caravan en u hebt juridische hulp nodig dan komt deze verzekering goed van pas.

Tevens is het handig om een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen die vast in de caravan aanwezig zijn. Deze inboedelverzekering is alleen af te sluiten voor de inboedel van een stacaravan.

 Links

Wilt u meer lezen over allerlei verschillende verzekeringen ga dan naar onderstaand artikel Overzicht verzekeringen en premies