Wat is een oldtimerverzekering

Inleiding

Dan heb je zo’n mooie oldtimer. Je bent er trots op en dan wil je ook dat de oldtimer goed verzekerd is. Lees meer in dit artikel over oldtimerverzekeringen, waar je op moet letten bij het afsluiten van een oldtimerverzekering en over de speciale regeling voor de motorrijtuigenbelasting van een oldtimer en de veranderingen die eraan zitten te komen.

Oldtimers

Net als voor een gewone auto geldt ook voor een oldtimer de plicht om deze oldtimer te verzekeren. Er zijn in Nederland veel oldtimers en er zijn ook verschillende oldtimerclubs. Die oldtimerclubs organiseren allerlei toertochten voor de oldtimers. Het is niet alleen leuk om lid te zijn van een oldtimerclub vanwege de evenementen die zij organiseren, maar vaak krijg je ook als je lid bent van een zodanige oldtimerclub kortingen op je premie voor de oldtimerverzekering bij bepaalde verzekeringsmaatschappijen. Als je voor je oldtimer een verzekering wilt afsluiten is het verder verstandig om na te gaan of de verzekeringsmaatschappij is aangesloten bij de FEHAC. De FEHAC is een organisatie die zich bezighoudt met oude auto’s en motorfietsen. FEHAC staat voor Federatie Historische Automobiel en Motorfietsclub.

Oldtimers en motorrijtuigenbelasting

Volgens de Belastingdienst is het zo dat indien je oldtimer minimaal 25 jaar oud is, je geen motorrijtuigenbelasting behoeft te betalen. Met andere woorden: dan ben je vrijgesteld van het betalen van motorrijtuigenbelasting. Deze regeling bestaat al heel lang, maar wordt helaas vanaf 1 januari 2012 bevroren. Na die datum kom je helaas niet meer in aanmerking voor een belastingvrijstelling.

Oldtimer volgens de verzekeringsmaatschappij?

Om te kijken of je een oldtimerverzekering nodig hebt, is het allereerst van belang om te weten of je auto wel echt een oldtimer is. Dit kan namelijk verschillen per verzekeringsmaatschappij en het is verstandig om dit na te gaan in de poliswaarden van de verzekeringsmaatschappij. Is bij de ene verzekeringsmaatschappij een oldtimer pas als oldtimer te verzekeren als de auto 15 jaar oud is, bij andere verzekeringsmaatschappijen moet de oldtimer 20 jaar of soms zelfs 25 jaar oud zijn.

Afsluiten oldtimerverzekering

Bij het afsluiten van een verzekering voor uw oldtimer is natuurlijk niet alleen de leeftijd van de oldtimer van belang. Er zijn verschillende voorwaarden die ook voor u van belang kunnen zijn zoals het terugkrijgen van de oldtimer indien u deze in elkaar rijdt, een goede regeling als u cascoschade oploopt, geen sprake van koppelverkoop met de auto die u voor het dagelijks gebruik berijdt etc. Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken waarover u goed moet nadenken voordat u besluit tot een oldtimerverzekering over te gaan.

Daarnaast kunt u denken hoe u de oldtimer gebruikt (gebruikt u de oldtimer dagelijks of alleen als hobby want bij sommige verzekeringsmaatschappijen mag de oldtimer alleen gebruikt worden recreatief), hoeveel kilometers legt u met de oldtimer af? etc. Tegenwoordig is het eenvoudig om via internet allerlei verzekeringen, ook voor oldtimers, naast elkaar te leggen en niet alleen de premies te vergelijken, maar ook – misschien nog wel belangrijker – de polisvoorwaarden van de betreffende verzekeringsmaatschappijen.

Verzekeringsmaatschappijen

Een aantal maatschappijen die verzekeringen voor oldtimers (oldtimerverzekeringen of klassiekerverzekeringen) aanbieden zijn ANWB, Europeesche Verzekeringen, London Verzekeringen, Univé.

Links

Wil je meer lezen over oldtimers klik hier populaire oldtimers