De no-claimbeschermer bij autoverzekering

Inleiding

Veel automobilisten hebben het al eens meegemaakt. Jarenlang schadevrij gereden en hiermee ook een zeer hoge no-claim bereikt. Door de gunstige schade historie geeft de verzekeraar flinke korting op de premie. Om deze korting niet kwijt te raken na een schade, bieden veel verzekeraars tegenwoordig een zogenaamde no-claimbeschermer. In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe dit werkt en tevens wordt gewezen onder een veel voorkomend addertje onder het gras.

Pech: toch een schadegeval

U rijdt al jarenlang schadevrij. Hierdoor is uw verzekeringspremie voor de auto inmiddels zeer laag geworden. Maar dan: toch een schade geval. U laat de schadepost berekenen en gaat naar de verzekeraar. Die wil de schade wel vergoeden. Echter, als u nagaat welk effect deze schade heeft op de zo zorgvuldig opgebouwde no-claim korting, dan schrikt u zich rot. Een snel rekensommetje leidt u al snel tot de conclusie dat de schade wellicht beter geheel zelf betaald kan worden.

De no-claimbeschermer

Omdat de frustratie bij veel autobezitters vaak groot is in deze situatie, hebben verzekeraars gemeend hier iets aan te moeten doen. Ze hebben de zogenaamde no-claimbeschermer (ook wel bonusbeschermer genoemd) op de markt gebracht, en met succes. De no-claimbeschermer kost enkele tientallen euro’s per jaar. Hiermee koopt men een bescherming/ vrijbriefje dat er voor zorgt dat bij het indienen van een schade uw verzekeringspremie niet stijgt. Op zich niet verkeerd en vandaar dan ook dat de autoverzekeringen met deze no-claim beschermer snel aan marktaandeel winnen.

Wel opletten

Maar, let op! De voorwaarden voor de no-claim beschermer zijn erg belangrijk. Want zoals vaker bij verzekeringen het geval is: je denkt alles goed voor elkaar te hebben, maar als er dan eens echt iets aan de hand is, dan zijn er vaak toch wat complicaties. Zo is het bij deze vorm van verzekering bijvoorbeeld erg van belang hoe vaak de beschermer kan worden toegepast. Is dat eens per jaar, of eens per vijf jaar. Of misschien wel gewoon eenmalig. En daar betaalt u wel elk jaar de extra premie voor. Let daar dus goed op. Maar er is nog een ander risico. De no-claimbeschermer dekt in de meeste gevallen alleen een stijging van de premie in het geval van een schade. Maar bij een schade is echter niet alleen sprake van een premieverhoging, maar ook van een flinke terugval in schadevrije jaren. Met name dit laatste is dus vaak niet ‘afgedekt’. De gevolgen hiervan zijn niet altijd inzichtelijk. De premie blijft immers gelijk. Pas bij de wens om over te stappen naar een andere verzekeraar komt het effect van de verlaagde schadevrije jaren naar voren. De (potentiële) nieuwe verzekeraar zal een hogere premie vragen, doordat het aantal schadevrije jaren lager is door de schade. En de no-claimbescherming zal deze partij niet over kunnen nemen. Overstappen wordt hierdoor al snel onaantrekkelijk. En dat kan vervolgens weer gevolgen hebben voor de premieverhogingen van de huidige verzekeraar. Die weet immers dat klanten niet snel zullen overstappen.

Conclusie

De no-claimbeschermer is ontstaan vanuit frustratie van verzekerden. Het product kan dan ook zeker in een behoefte voorzien. Maar, let (zoals zo vaak) wel goed op de voorwaarden!