Wat is de goedkoopste zorgverzekering

Inleiding

124px-Zorgverzekeringen.jpg

In tegenstelling tot andere verzekeringen mag je je zorgverzekering alleen per 1 januari veranderen. Wanneer je dus je zorgverzekering hebt afgesloten, dan zit je er een jaar aan vast. Het is dus belangrijk om een zorgverzekering te kiezen die het best bij je past en waar je het liefst ook niet teveel voor betaald. Iedere jaar worden de zorgverzekeringen weer duurder gemaakt omdat de kosten voor de zorg ook flink stijgen. Gemiddeld wordt de zorgverzekering in 2011 met tien procent duurder gemaakt! Dit is toch al snel 100 euro per jaar. De zorgverzekering die vorig jaar nog goedkoop was, heeft nu misschien zijn premie wel flink omhoog gegooid. Het kan dus veel geld schelen als je overstapt naar de goedkoopste zorgverzekering van 2011. Wat is de goedkoopste zorgverzekering van 2011?

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering Premie per maand Aanbieding  Zorgverzekering afsluiten
Bewuzt  85,00   Overstappen naar Bewuzt 
Univé 96,30 10 procent korting  Overstappen naar Univé
Ditzo  89,95   Overstappen naar Ditzo
CZdirect 91,15   Overstappen naar CZdirect
Energiek 91,45   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87   Overstappen naar OHRA 
Anderzorg 93,00   Overstappen naar Anderzorg
PNOzorg 96,60   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers 
Delta Lloyd 98,78   Overstappen naar Delta Lloyd
       
       

Basis zorgverzekering en eigen risico

In Nederland moet iedereen een basis zorgverzekering hebben. Je bent hiermee verzekerd voor de meeste zorgkosten. Je bent onder andere verzekerd voor:

  • Huisarts
  • Ziekenhuis opname
  • Verloskundige

Verder heb je een verplicht eigen risico. In 2010 bedroeg het eigen risico 165 euro. In 2011 is het eigen risico verhoogd naar de 170 euro. Het eigen risico houdt in dat je eerst zelf 170 euro aan zorgkosten moet betalen voordat de zorgverzekeraar deze kosten vergoed. Niet alle kosten worden verrekend met het eigen risico. Deze kosten worden bijvoorbeeld altijd helemaal vergoed:

  • Huisarts
  • Verloskundige
  • Kraamhulp
  • Zorg die vanuit een aanvullende zorgverzekering wordt vergoed.

Naast de basisverzekering kan je er ook voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Je bent daarmee nog beter verzekerd tegen bepaalde zorgkosten. Veel mensen sluiten bijvoorbeeld een tandartsverzekering af. De meeste tandartskosten worden daarmee vergoed.

Ook in het eigen risico heb je een keuze. 170 euro aan eigen risico is verplicht, maar je kan ook kiezen voor een hoger eigen risico. Dit kan maximaal 670 zijn. Wanneer je een hoger risico hebt betaal je minder aan premie voor je zorgverzekering.

Waar moet je opletten als je van zorgverzekering wilt wisselen

Het is in principe niet goed om je alleen maar blind te staren op de goedkoopste premie van de zorgverzekering. Vaak geldt, des te goedkoper je uit bent, voor des te minder dingen ben je verzekerd. Wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten is het aan te raden om de voorwaarden en vergoedingen door te lezen. Hiermee weet je precies waarvoor je wel verzekerd bent en waarvoor niet.

Het is slim om van tevoren te bedenken welke zorg je nodig denkt te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld al hoge tandartskosten hebt, dan is het slim om voor een aanvullende tandartsverzekering te kiezen. Dit geldt ook voor het vrijwillig eigen risico. Je moet zelf inschatten hoe groot het risico is dat je zorg kosten hebt.

Wanneer je wilt overstappen van zorgverzekering, dan moet je dit voor 1 januari aan je oude zorgverzakeraar hebben door gegeven. Voor 1 februari moet je je een nieuwe zorgverzekering hebben aangevraagd.

Conclusie

Wanneer je de zorgverzekeringen van 2011 vergelijkt zie je dat Anderzorg met stip de goedkoopste zorgverzekering is. De rest van de zorgverzekeringen liggen dicht bij elkaar. Toch kan je misschien bij een ander zorgverzekering nog goedkoper uitzijn. Je kan bijvoorbeeld bij je werkgever of sportclub navragen of je collectief kan verzekeren. Hiermee kan je soms tot wel tien procent korting op je zorgverzekering krijgen. Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering lees dan goed de voorwaarden en vergoedingen na. Zo weet je precies waarvoor je verzekerd bent en krijg je niet achteraf een rekening!

Lees ook: