Wat wil je weten over een collectieve zorgverzekering

Inleiding

Een zorgverzekering is over het algemeen niet goedkoop. Gemiddeld ben je per persoon honderd euro per maand kwijt. Je hebt dan alleen nog maar een basiszorgverzekering. Voor een aanvullende verzekering betaal je nog meer geld. Er zijn verschillende manieren om geld te besparen op je zorgverzekering. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico of je premie per jaar betalen. Een andere mogelijkheid is om korting te krijgen op de premie van je zorgverzekering. Dit is mogelijk als je een collectieve zorgverzekering afsluit. Je kan een collectieve zorgverzekering afsluiten via bijvoorveeld je werkgever of een vereniging. De korting op je premie kan maar liefst oplopen tot tien procent! Het is toch best de moeite waard om je er eens in te verdiepen of je een collectieve zorgverzekering kan afsluiten. Wat wil je allemaal weten over een collectieve zorgverzekering?

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering Premie per maand Aanbieding Overstappen
Bewuzt  85,00   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo  89,95   Overstappen naar Ditzo
CZdirect 91,15   Overstappen naar CZdirect
Energiek 91,45   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87   Overstappen naar OHRA
Anderzorg 93,00   Overstappen naar Anderzorg
Univé  96,30 10 procent korting Overstappen naar Univé
PNOzorg 96,60   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15 Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers 
Delta Lloyd  98,78   Overstappen naar Delta Lloyd

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is hetzelfde als een gewone zorgverzekering. De verzekering wordt alleen collectief afgesloten, dit houdt in dat een groep mensen deze verzekering afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld via je werk of een vereniging. Verzekeraars willen graag zoveel mogelijk (nieuwe) klanten. Het is mooi als iemand een individuele zorgverzekering afsluit, maar ze vinden het nog fijner als meerdere mensen een zorgverzekering afsluiten. Hier willen ze best een korting tegenover zetten. Wanneer je een collectieve zorgverzekering afsluit via bijvoorbeeld je werkgever, dan zal je werkgever afspraken maken met de zorgverzekeraar over bijvoorbeeld de premie. Je kan een collectieve zorgverzekering via je werkgever afsluiten, maar je kan hem ook zelf afsluiten. Vaak hoef je alleen een code door te geven.

Via wie kan je een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Het bekendste voorbeeld bij wie je een collectieve zorgverzekering kan afsluiten is via je werkgever. Maar niet alle werkgevers bieden deze mogelijkheid, gelukkig zijn er nog meer manieren om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Je sportclub
  • Bank
  • Vereniging
  • Winkelketen
  • Collectief zoals United Consumers

Omdat je met een collectieve zorgverzekering aardig wat korting kan krijgen, kan het absoluut geen kwaad om eens rond te vragen. Vraag bijvoorbeeld bij je werkgever of vereniging na of je een collectieve zorgverzekering kan afsluiten. Vaak hebben ze een contract met één of twee zorgverzekeringen. Je pakt het helemaal slim aan als je alle mogelijkheden bekijkt. Misschien heb je wel de keus uit meerdere zorgverzekeringen en kan je op die manier bekijken bij wie je het meeste korting krijgt.

Voordelen en nadelen van een collectieve zorgverzekering

  • Het belangrijkste voordeel van een collectieve zorgverzekerig is natuurlijk de korting. Gemiddeld krijg je zeven procent korting op je gewone verzekering en tien procent op een aanvullende verzekering. Maar deze procenten verschillen per zorgverzekering.
  • Een ander voordeel is dat iedereen in jouw huishouden een collectieve zorgverzekering kan afsluiten. Ook je partner en volwassen kinderen zullen dezelfde korting op hun premie krijgen. (Voor minderjarige kinderen betaal je geen premie).

Nadelen van een collectieve zorgverzekering

  • Korting klinkt natuurlijk altijd goed, maar dit hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk goedkoop uit bent. Misschien past de zorgverzekering met zijn vergoedingen niet bij jouw situatie. Ook kan het zijn dat de zorgverzekering ondanks de korting duurder is dan een andere verzekering. Laat je dus altijd goed informeren of je er daadwerkelijk verstandig aan doet om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.
  • Wanneer je bijvoorbeeld een zorgverzekering hebt afgesloten via je werkgever en je wisselt van baan, dan vervalt je recht op de collectieve zorgverzekering. Je gaat in dat geval de normale premie betalen. Je kan echter wel altijd overstappen naar een andere zorgverzekering.

Conclusie

Een collectieve zorgverzekering is in principe hetzelfde als een gewone zorgverzekering. Het verschil is alleen dat deze verzekering voor een groep wordt afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld via je werkgever of sportclub. Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je korting op je premie krijgt. Deze korting kan aardig oplopen. Een nadeel kan zijn dat de korting niet hoeft te betekenen dat de zorgverzekering bij je past of dat ondanks de korting je zorgverzekering de goedkoopste is.

Lees ook: