Wanneer mag je overstappen naar een andere zorgverzekering

Inleiding

Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Kinderen zijn tot hun achttiende gratis meeverzekerd met hun ouders. Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen in Nederland. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Sommige zorgverzekeraars bieden hun verzekering aan voor een scherpe prijs. Andere zorgverzekeraars vinden klantenservice en een goede zorg weer belangrijk. Veel mensen blijven automatisch hangen bij de zorgverzekering waar ze al jaren bijzitten. Maar het kan helemaal geen gek idee zijn om eens rond te kijken naar een andere zorgverzekering. Je mag echter niet zomaar overstappen naar een andere zorgverzekering! Wanneer mag je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering Premie per maand Aanbieding Overstappen
Bewuzt  85,00   Overstappen naar Bewuzt 
Ditzo  89,95   Overstappen naar Ditzo
Menzis 90,75   Overstappen naar Menzis
CZdirect 91,15   Overstappen naar CZdirect
Energiek 91,45   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87   Overstappen naar OHRA
Anderzorg 93,00   Overstappen naar Anderzorg
Univé  96.30  10 procent korting  Overstappen naar Univé
PNOzorg 96,60   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers  97,15  Korting of cadeau  Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd 98,78   Overstappen naar Delta Lloyd

Waarom overstappen naar een andere zorgverzekering?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou overstappen naar een andere zorgverzekering.

  • Misschien vind je je huidige zorgverzekering te duur. Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende zorgverzekeringen. Dit verschil kan zelfs oplopen tot twintig euro per maand per persoon. Per jaar is dat toch 240 euro!
  • Niet iedereen is per definitie beter uit met de goedkoopste zorgverzekering. De vergoedingen bij een goedkope zorgverzekering zijn minder uitgebreid dan bij een duurdere zorgverzekering. Ook moet je veel online regelen, terwijl duurdere zorgverzekeringen vaak verschillende vestigingen hebben waar je langs kan gaan met vragen. Misschien heb je meer zorg nodig en wil je daarom overstappen naar een zorgverzekering met betere vergoedingen.
  • Een andere reden om overstappen kan zijn dat je een collectieve zorgverzekering wilt. Een collectieve zorgverzekering is precies hetzelfde als een gewone zorgverzekering, alleen wordt deze collectief afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld via je werk of een vereniging. Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak veel korting!

Wanneer mag je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Je mag niet zomaar van zorgverzekering wisselen wanneer het jouw uitkomt. Je sluit een zorgverzekering altijd voor een heel jaar af, namelijk van één januari tot 31 december. Je mag tussendoor niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor één januari moet je je huidige zorgverzekering opzeggen. Daarna heb je tot één februari de tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Je nieuwe zorgverzekering werkt dan met terugwerkende kracht. Dit is de algemene regel voor het overstappen naar een andere zorgverzekering, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Uitzonderingen op het overstappen naar een andere zorgverzekering

  • Wanneer je achttien wordt, dan blijf je in principe met je ouders meeverzekerd. Je zal alleen nu premie moeten gaan betalen. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Dit mag je doen in de maand dat je achttien wordt, dus je hoeft niet te wachten tot één januari.
  • Wanneer je van werkgever wisselt mag je overstappen naar een andere zorgverzekering als je bij deze werkgever een collectieve zorgverzekering kan afsluiten.
  • Wanneer je geen zorgverzekering hebt, dan moet je deze zo snel mogelijk afsluiten. Dit kan heel het jaar door. Aangeraden wordt om dit zo snel mogelijk te doen omdat je altijd achterstallige premie plus een boete moet betalen als je geen zorgverzekering hebt.
  • Wanneer je in het buitenland gewoond hebt en nu in Nederland komt wonen.
  • Als je stopt met je werk als militair.

Conclusie

In principe mag je maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor één januari moet je je huidige zorgverzekering hebben opgezegd en voor één februari moet je een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Op deze regel zijn een paar uitzonderingen. Zo mag je een nieuwe zorgverzekering afsluiten als je achttien ben geworden, als je om wat voor reden nog geen zorgverzekering hebt en als je van werkgever verandert en een collectieve zorgverzekering kan afsluiten. Wanneer je van zorgverzekering wilt veranderen, laat je dan goed informeren over de hoogte van de premie en de vergoedingen.

Lees ook: