Is het bij de huidige rentestand verstandig mijn variabele hypotheekrente om te zetten naar een hypotheek met een vaste lange looptijd

De banken lenen in het huidige financiële klimaat aan steeds minder mensen en bedrijven hun geld uit. En als banken geld uit lenen dan zit er een hoge risico toeslag op. Hoe wordt deze hypotheekrente door een bank berekend? Dat gebeurt onder meer aan de hand van de stand van Euribor. Op dit moment hebben 57 Europese banken onderling afgesproken onder welke voorwaarden zij elkaar geld willen lenen. Dat heet Euribor. Hoe het verder precies zit, leest u hieronder….

Hypotheekrente tarieven kunnen omhoog en omlaag

Het verschijnsel dat hypotheekrente tarieven zich omhoog en omlaag kunnen bewegen, wordt ook wel fluctueren genoemd.

De hypotheekrente voor de kredietcrisis;

De hypotheek rente was al vele jaren erg laag. De hypotheek rente bedroeg op een bepaald moment minder dan 3%. Deze rente tarieven worden deels kunstmatig laag gehouden door de samenwerkende nationale banken. Een belangrijke reden voor het kunstmatig laag houden van de rente tarieven is dat op deze wijze mensen en bedrijven snel geneigd zijn geld te lenen. Het geleende geld wordt opnieuw geïnvesteerd in allerlei duurzame goederen en diensten. Door nieuwe investeringen wordt het geleende uitgegeven en blijft de economie draaien.

Stel dat de Europese banken de rente op 2% hadden vastgesteld. De bank telde er 1% bij op om zelf geld te verdienen aan de hypotheek. Daarom werd een prijs van 3% gehanteerd voor de hypotheekrente.

De hypotheek tijdens de krediet crisis

De rente is door de 57 Europese banken vastgesteld op ongeveer 1% (afhankelijk van de looptijd). Het is dus voor banken goedkoper te worden om geld te lenen dat banken op hun beurt weer kunnen uitlenen voor hypotheken en kredieten. Toch is de prijs van hypotheken en kredieten sinds de kredietcrisis gestegen. Hoe kan dat nou weer?

Simpel, bank berekenen een hogere risico opslag. In het vorige voorbeeld berekenden bankjen 1% voor hun diensten. Dat percentage is in sommige gevallen opgelopen tot wel 4%. Daarom is geld lenen op dit moment duurder dan voor de kredietcrisis.

Valkuilen bij lange looptijd Vreemd Vermogen

Houd er rekening mee dat kredietverstrekkers u graag zo lang mogelijk klant willen houden. Krediet maatschappijen, zoals hypotheekbanken en financieel adviseurs zullen u altijd voorrekenen dat het voor u aantrekkelijk is een lange looptijd voor rente betalingen en afbetaling te kiezen.

Looptijd rentevast periode op Spaarrekeningen

Hebt u spaargeld? Een bank mag meer geld uitlenen dan de geld hoeveelheid die daadwerkelijk bij de bank in beheer is. Dat is een reden waarom banken gebaat zijn bij veel geld van spaarders op de rekeningen van de bank. Daarom zullen banken u verleiden veel geld te sparen op uw bankrekeningen.

Banken mogen wel vijf keer zo veel geld uitlenen dan ze beheren. Dat betekent dat lang niet iedereen zijn geld terug krijgt bij een ‘run op de bank’. Een run op de bank gebeurt niet zolang mensen vertrouwen hebben in de bank en alle andere banken.

Het antwoord op uw vragen

Het antwoord is dus: dat hangt er vanaf.

Indien u nu goedkoper uit bent door uw lening over te sluiten kan het op korte termijn financieel aantrekkelijk zijn. Indien u echter op korte termijn niet goedkoper uit bent en u voelt zich niet prettig bij een langere looptijd, dan kan u beter uw lening of hypotheek niet oversluiten. Ga vooral nooit zomaar in zee met aanbieders van de allerlaagste rentetarieven. Het http://www.goedkoopste-lening.info@@snel lening afsluiten kan u duur komen te staan.