Tips voor hypotheekrente tarieven vergelijken

Wist u dat rente invloed heeft op de hele economie?

Welke invloed heeft rente

Rente is van grote invloed op de hele economie. Een hoge of lage rente is doorslaggevend voor de onroerend goed markt. Vooral bij hypotheken, wanneer het over grote tot zeer grote bedragen gaat, bepaald de rente het grootste gedeelte van uw maandelijkse vaste lasten. Is bijvoorbeeld een rentevast periode afgelopen, dan kan dat heel wat te weeg brengen. Mocht de rente namelijk 3% hoger uitvallen, dan de rente die u tot nu toe heeft gehad, dan is dat in vele gevallen niet meer betaalbaar. Dit heeft de verkoop van uw woning tot gevolg. Omdat u vervolgens niet de enige zult zijn die het huis om deze reden in de verkoop doet, komen er te veel woningen te koop te staan. Op deze manier is een crisis al geboren. Verder is de rente van grote invloed op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. Wanneer de rente laag is, krijgt u een hogere hypotheek. Wel heeft dit tot gevolg dat de huizen prijzen zullen stijgen.

Vergelijken en zelf het tarief bepalen

Zelf het tarief bepalen klinkt wel erg mooi, maar toch heeft u dit voor een groot gedeelte zelf in de hand. Uiteraard staan de tarieven bij al die geldverstrekkers wel vast, echter door goed te vergelijken en te kijken welke rente tarieven worden aangeboden, kunt u die hypotheekverstrekker met de beste rente eruit kiezen. Daarnaast zijn er tal van verschillende hypotheekvormen waaruit u kunt kiezen. Al deze hypotheekvormen hebben hun eigen rentetarieven, zodat u ook hier een ruime keuze heeft. Verder heeft u bij de meeste hypotheken zelf de keuze voor welke looptijd u deze hypotheek wilt afsluiten. De looptijd bepaald namelijk ook voor een groot gedeelte het rentetarief dat gehanteerd wordt.

Wanneer de juiste hypotheek

Wanneer u de juiste hypotheek heeft hangt van uw eigen persoonlijke situatie en wensen af. Een juiste hypotheek hoort echter wel te voldoen aan uw situatie. Veel mensen sluiten hypotheken af waarbij een dubbel inkomen vereist is. Dit is niet een ideale hypotheek te noemen. Gebeurt er namelijk iets met een van beiden en valt er een inkomen weg, dan loopt het behouden van de woning al gevaar. De juiste hypotheek, is voor veel hardwerkende mensen een hypotheek die voor een langere tijd een gunstige rentevast periode heeft en daarnaast van een inkomen te betalen is.

Korting op hypotheekrente

Wist u dat u korting op uw rente kan krijgen? Bijvoorbeeld met het NHG garantie certificaat? Ook de hoogte van uw hypotheek is van belang. Bent u een belangrijke klant voor uw bank, dan kan uw bankadviseur u rentekortingseenheden geven.

Verzamel vooraf informatie

Indien u van plan bent uw hypotheek over te sluiten of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, is het van groot belang veel informatie te verzamelen. Informatie over de diverse hypotheekvormen die mogelijk zijn, maar ook over de diverse hypotheekverstrekkers. Door deze informatie komt u te weten welke mogelijkheden er zoal zijn en welke hypotheken en hun verstrekkers het meest betrouwbaar lijken. Wist u dat met name lokale makelaars u goed kunnen adviseren over de lokale markt? Woont u bijvoorbeeld in Overijssel? Loop dan eens binnen bij een goede makelaar in Hengelo, Enschede of een makelaar in Borne.

Welke wensen heeft u

Voordat u zich buigt over de hypotheek en de bijbehorende rente die u wilt afsluiten, moet u goed weten welke wensen u heeft. Wilt u bijvoorbeeld veel zekerheid en spaarpotje voor later of bent u bereid om meer risico te nemen en een hypotheek af te sluiten die op basis van beleggingen werkt. Verder zijn uw wensen op het gebied van uw dagelijkse leven erg belangrijk. Een hypotheek is namelijk van grote invloed op uw dagelijkse uitgaven patroon. Hoe belangrijk is de woning en wat wilt u daarvoor inleveren is hier de vraag.