Wat is een energielening

Energielening en renovatielening

De groene lening is opgedoekt in Belgenland. Een alternatief is het energiekrediet. Het verschil: de rente van een groen krediet was aftrekbaar voor de belastingen. De banken bieden nu een energiekrediet aan als je energiezuinige werken wilt doen in de woning. Twee voorbeelden van een energielening ter informatie.

Waarom energiekredieten

Sinds 2012 bestaat de groene lening niet meer. Dat was een lening die je (uiteraard via je bank) kon aangaan voor de aankoop van zonnepanelen. De rente die je betaalde op die lening mocht je dan aftrekken van het belastbaar inkomen. Dat was een gunstige dubbel op situatie: je kreeg subsidies van de overheid + je mocht rente aftrekken. Vele Belgen hebben zo’n groene lening genomen. Waarschijnlijk té veel want het succes was (té) groot. Daarom is deze leningsvorm begin 2012 vlug-vlug afgeschaft. Diegenen die een groene lening hadden voor 1 januari 2012 zitten dus goed.

Wat is er nog wel?

De banken bieden nog wel een lening aan voor energiemaatregelen in huis en die lening noemt in het algemeen Energiekrediet. Het gaat om een lening op afbetaling zoals bij een persoonlijke lening. Voorwaarde voor een energielening is dat je aanvraag wordt aanvaard door de kredietgever. De terugbetaling gebeurt via een maandelijks vast bedrag. De interest/rente die je moet betalen op je lening is afhankelijk van de grootte van het geleende bedrag en de looptijd/duur van de lening. Deze rente is NIET fiscaal aftrekbaar!

Om welke energiezuinige werken gaat het dan?

Een opsomming: aankoop en plaatsing van ramen, aankoop dubbele beglazing, aankoop verwarmingsketel, aankoop isolatiematerialen, ook de aankoop en plaatsing van zonnepanelen, zonneboiler en het laten uitvoeren van een energie-audit.

Bijvoorbeeld bij BNP Fortis Pays-Bas

Voor energiekredieten werkt deze bank samen met Alpha Crédit nv (Brussel), zijnde een  dochteronderneming van Fortis Bank nv. Afin, de relatie Fortis en BNP Paris Bas daar gaan we in dit artikel niet verder op in want dat kluwen is niet meer begrijpbaar voor leken.

De minimale looptijd is 12 maanden. De maximale looptijd varieert volgens het geleende bedrag. Een tabel ter verduidelijking:

Geleend bedrag

Maximale looptijd (maanden)

Van 1.250 EUR tot 2.500 EUR

24 (2 jaar)

Van 2.500,01 EUR tot 3.700 EUR

30

Van 3.700,01 EUR tot 5.600 EUR

36 (3 jaar)

Van 5.600,01 EUR tot 7.500 EUR

42

Van 7.500,01 EUR tot 10.000 EUR

48 (4 jaar)

Van 10.000,01 EUR tot 15.000 EUR

60 (5 jaar)

Van 15.000,01 EUR tot 20.000 EUR

84 (7 jaar)

Meer dan 20.000 EUR

120 (10 jaar)

Mogelijke extra verzekeringen

Het is niet verplicht maar je kunt volgende verzekeringen samen met de lening afsluiten. Deze verzekeringen worden beheerd door AG Insurance NV.

1. De eerste mogelijkheid om deze lening te verzekeren is eventueel een (niet verplichte) verzekering. Deze beschermt uw gezin tegen financiële problemen als u tijdens de looptijd van het krediet zou overlijden of volledig arbeidsongeschikt zou worden.

2. Een tweede mogelijke maar dus niet verplichte verzekering is de zogenaamde 'werkloosheidsverzekering’. Onder een aantal voorwaarden beschermt deze verzekering u tijdens de looptijd van de lening voor het geval u werkloos zou worden.

Wie Alpha Credit?

AlphaCredit is een filiaal van BNP Paribas, gespecialiseerd in consumentenkrediet. JKP in augustus 2012 is 5,49%.

Tweede voorbeeld: Record Bank

Bij deze bank mag u 50% Energiekrediet zelfs besteden aan verbouwingenbijvoorbeeld voor een nieuwe keuken of badkamer. Jaarlijks kostenpercentage: 7,50% (augustus 2012).

Derde voorbeeld: Belfius

Het JKP varieert met het geleende bedrag. De looptijd is onbepaald en de intrest betaal je maandelijks terug. Voor een lening van 12.500 euro is het JKP 8,35% (september 2012) en voor 40.000 euro is dit 7,09%. 

We vonden ook nog dit rekenvoorbeeld op hun website: voor een lening van 12.500 euro die op 5 jaar wordt terug betaald, is het JKP 6,05% en de maandelijkse vaste aflossing is 240,73 euro.

Conclusie

Denkt u er nog steeds aan om uw woning te verbouwen om energie te besparen? Met de huidige dure energieprijzen en dus stijgende energiefacturen levert dat op termijn elke maand geld op. Voor bijvoorbeeld de groep 'vijftig plussers' is het energiekrediet interessant. Waarom? Meestal is hun woninglening op 20 jaar afgelost. Hun woning is bijgevolg minstens 20 jaar oud. Op energiegebied is het huis niet meer aangepast want er zijn nieuwe energiebesparende technieken gekomen. Voorbeelden: muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, driedubbele beglazing, thermostatische kranen en niet te vergeten zonneboilers. U heeft het geld niet liggen maar zou wel maandelijks een aflossing kunnen doen net zoals voor uw (inmiddels afgelopen) woninglening de afgelopen 20 jaar? Dan is er de energielening of Ecolening of het energiekrediet. Interessant want u krijgt links en rechts ook nog subsidies. Het enige minpunt: de rente van deze lening is niet (langer) fiscaal aftrekbaar. Bevraag u goed bij uw bankier!

De energieWEGwijzer