Online geld lenen

Hoe u verantwoord online geld kunt lenen

Steeds meer diensten worden ook online aangeboden. Logisch dus dat u tegenwoordig ook online geld kunt lenen. Maar hoe werkt het? En waar moet u op letten bij online lenen?

Lenen bij online banken

Online lenen bij een bank lijkt heel veel op het afsluiten van een lening bij een ‘echte’ bank, zoals een doorlopend krediet of hypotheek. Het verschil zit in de manier van communicatie: bij een online lening regelt u alles via internet. U vraagt online een offerte aan en kunt verder alles via internet regelen. Online lenen kan dus heel gemakkelijk zijn, omdat u van achter uw computer alles kunt regelen op een tijd dat het u uitkomt. Dit kan echter ook een valkuil zijn, omdat een online lening heel gemakkelijk geregeld kan worden in de privacy van uw huis. Maar ook een online lening die zo gemakkelijk afgesloten kan worden, moet vroeg of laat afgelost worden.

Het voordeel voor de banken is dat het proces grotendeels geautomatiseerd is, zodat er bespaard kan worden op dure adviseurs en bankmedewerkers. Daarnaast hoeft er geen provisie betaald te worden aan eventuele tussenpersonen. Hierdoor kan een online lening goedkoper aangeboden worden dan een lening die wordt afgesloten via een tussenpersoon. Deze zelfde trend zien we ook terug bij bijvoorbeeld on-line hypotheken.

Aanbieders online lenen

Er zijn veel aanbieders van online leningen. Veel instellingen zien online lenen als verlengstuk van de producten die ze al aanbieden, zoals grote banken als ING en ABN Amro. Er zijn echter ook aanbieders die uitsluitend online leningen aanbieden, zoals Ribank en Ferratum (aanbieder van flitskredieten) en in België is bijvoorbeeld Cofidis actief. Dit kunnen betrouwbare partijen zijn die ervoor gekozen hebben op deze manier hun algemene kosten laag te houden en op deze manier goedkoop online leningen aan te bieden. Er zijn echter (helaas) ook malafide ondernemingen die u op deze manier kunnen oplichten. Let dus goed op met wie u in zee gaat als een online lening afsluit.

Online geld lenen via Peer-to-Peer

Een andere vorm van online lenen is via Peer-to-Peer. Ook wel afgekort als P2P Dit is een netwerk waarin particulieren elkaar online geld lenen. Omdat alles via internet gaat, is dit een redelijk anonieme vorm om geld (uit) te lenen. Om het risico voor de degenen die het geld uitlenen te beperken, is dit systeem erop gericht dat een lening wordt opgebouwd uit een heleboel kleine leninkjes die worden verspreid onder een aantal aanbieders. Als je dus bijvoorbeeld €250 wil lenen, zal deze worden opgeknipt in 5 leningen van €50. Omgekeerd werkt dit ook: stel dat je een bedrag van €300 wil uitlenen, is het verstandiger 6 x €50 uit te lenen om zo het risico te spreiden. Deze spreidingsmogelijkheid is de kracht van het systeem. Daarbij wint deze vorm van lenen aan populariteit bij degenen die geld uit willen lenen, omdat de rente die gevraagd kan worden veel hoger ligt dan een gemiddelde rente op een spaarrekening. Voor de degenen die geld willen lenen, is het ook aantrekkelijk omdat degenen waarvan ze lenen vaak genoegen nemen met een lagere rente dan een bank vraagt op een doorlopend krediet. Ook voor deze leenvorm geldt: er zijn geen tussenpersonen nodig en minder schakels betekent minder kosten.

Aanbieders online lenen P2P

De pionier op het gebied van online lenen in Nederland via P2P is Boober. Helaas heeft Boober na een tijdlang actief te zijn geweest haar diensten gestaakt. Frooble.nl is nog wel actief in het online lenen en uitlenen, maar in het segment van de kleinere leningen. Ook Trundo schijnt plannen te hebben, hoewel hun website nog steeds niets nieuws weet te melden dan “coming soon”.

In Amerika is Prosper een grote speler. Zopa is een vergelijkbaar P2P platform dat vooral actief is in Italië, Japan, UK en Amerika.

Waar moet u op letten

Bij het afsluiten van elke lening moet u goed weten onder welke voorwaarden u de lening afsluit zoals: wat is de looptijd van de lening, hoe hoog is het rentepercentage, wat is de aflossingsverplichting.

Bij het afsluiten van een online lening moet u echter dubbel voorzichtig zijn. Let er vooral op met wie u zaken doet. Bij wie sluit u de lening af? Heeft de bank of instelling een vergunning bij het AFM? Controleer ook altijd of ze gemeld staan op de zwarte lijst van het AFM.

Let bij het afsluiten van een online lening ook op verborgen kostenposten die in de voorwaarden genoemd worden, zoals de hoogte van de afsluitprovisie, of eenmalige administratiekosten die in rekening worden gebracht. Ook proberen geldverstrekkers wel eens u een ander product verplicht af te laten nemen, zoals een gekoppelde verzekering. De lening kan dan goedkoop lijken, maar door de hoge verzekeringspremie bent u nog duur uit. Deze praktijken kunnen zelfs illegaal zijn als ze worden gezien als koppelverkoop!

Het kan ook verstandig zijn meerdere offertes aan te vragen voor u besluit waar u het geld zal lenen. Er kunnen naast het rentepercentage ook grote verschillen zitten in de voorwaarden. Online lenen kan misschien de verleiding geven snel te beslissen, maar denk goed na voor je ergens een online lening afsluit.

BKR registratie

Ook een online lening is een echt lening. Daarom wordt ook een online lening geregistreerd bij het BKR in Tiel. Online lenen is dus geen 'achterdeur' om toch een lening te krijgen als u een negatieve BKR codering hebt. Het BKR geeft de geldverstrekker inzicht in de leningen die u al heeft en hoe uw betalingsgedrag is, maar het BKR is ook een bescherming voor u, zodat u niet teveel geld kunt lenen, waardoor u in de problemen zou kunnen komen.

LET OP: GELD LENEN KOST GELD