Wat is een aflossingsvrije lening

Wat is een aflossingsvrije lening

Een aflossingsvrije lening is een lening waarbij er gedurende de looptijd niet afgelost hoeft te worden. Een aflossingsvrije lening kan hierdoor een lage maandlast hebben.

Waarom een aflossingsvrije lening

Een aflossingsvrije lening kan goed van pas komen indien u een groot bedrag nodig heeft, maar niet op korte termijn wilt aflossen. De lasten van een aflossingsvrije lening zijn veelal lager dan niet aflossingsvrije leningen. Bij een aflossingsvrije lening betaald u namelijk alleen rente en geen aflossing.

Vormen van aflossingsvrije leningen

Er zijn verschillende vormen van aflossingsvrije leningen:

  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Doorlopend krediet
  • Studentenlening

Aflossingvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek komt erg veel voor en is ook erg interessant. Banken stellen meestal wel voorwaarden aan de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek. Zo verstrekken de meeste banken maximaal 75% van de executiewaarde aflossingsvrij.

Indien u een aflossingsvrije hypotheek afsluit heeft u de inflatie aan uw zijde staan. € 100.000 op dit moment is meer waard dan € 100.000 over 30 jaar. Kijk maar eens terug, wat kostte een biertje op een terras 30 jaar geleden?

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan ook vaak aflossingsvrij. U spreekt een bepaald maximum leenbedrag af met de geldverstrekker en u bent vrij om op te nemen en af te lossen wanneer u wilt. Een doorlopend krediet is handig bij een leenbehoefte.

Zie ook: Doorlopend krediet

Studentenlening

Een andere vorm van een aflossingsvrije lening is de studentenlening. Veel banken proberen studenten aan zich te binden door het aanbieden van studentenleningen. Deze zijn vaak aflossingsvrij zodat de lening betaalbaar blijft.

Zie ook: Studentenlening

Tips

  • Let op! Geld lenen kost geld!
  • Een aflossingsvrije lening moet natuurlijk wel ooit terugbetaald worden!