Retentierecht: eerst betalen

Retentierecht

Uw schuldeiser kan een beroep doen op het retentierecht als u zijn facturen niet betaalt. Het is een wettelijk bepaald recht van elke schuldeiser om betaling af te dwingen. In die zin is het retentierecht te beschouwen als een soort incasso om toch betaling af te dwingen. Als u als schuldenaar de rekening niet betaalt, kan de schuldeiser het onderwerp van de factuur (bijvoorbeeld uw auto) net zo lang in zijn eigen bezit houden tot de factuur is betaald. Deze regel geldt niet alleen zakelijk (op bedrijfsniveau) maar ook als eenvoudige particulier.

Retentierecht raar maar waar

Retentierecht geldt in het algemeen voor stoffelijke voorwerpen maar ook op gedeelten van deze voorwerpen. Stel: u heeft uw factuur niet betaald maar de garagehouder heeft geen ruimte ter beschikking om uw auto in opslag te houden of heeft daar geen zin in. Dan kan hij uw auto wel aan u teruggeven maar, bijvoorbeeld, zonder de wielen of iets dergelijks!

Waarom bestaat het retentierecht?

Als facturen niet worden betaald, gaat er meestal een alarmbel rinkelen en zeker op bedrijfsniveau denkt men al vlug in de richting van aankomend faillissement bij de schuldenaar. Komt het inderdaad tot een faillissement dan staat de retentor (=schuldeiser) sterker dan andere collega-schuldeisers die zich niet op het retentierecht beroepen: de curator moet namelijk eerst de rekeningen betalen van de schuldeisers die gebruik maakten van hun retentierecht.

Wie mag gebruik maken van retentierecht?

Schrik niet: elke handelaar die u goederen toevertrouwd met het oog op reparatie kan zich beroepen op het retentierecht!

Ook in de particuliere sfeer!

Als privé persoon heeft u ook te maken met dit recht. Uw schoenmaker, kleermaker, televisiehersteller, computerzaak … kan uw spullen vasthouden totdat u betaalt onder het motto: geen geld, geen goederen!

Ik heb ook retentierecht!?

U huurt een woning maar de eigenaar weigert een bepaalde herstelling uit te voeren. Als gevolg daarvan betaalt u geen huur meer: dat is onwettig: u kunt de huurbetaling niet éénzijdig opschorten omdat u denkt uw retentierecht te kunnen inroepen. In een dergelijk geval moet u zich wenden tot de vrederechter (althans in België) en hij kan uw verplichting tot betaling opschorten.

Wanneer geldt er geen retentierecht?

1. Als u als schuldenaar niet in staat bent om uw factuur te betalen. Voorbeelden uit de praktijk:

  • Belastingen: in het geval van een herziening omwille van gewijzigde gezinssituatie of welke reden dan ook,
  • een ziekenhuisfactuur waarvan u op voorhand niet wist hoeveel die zou bedragen...
  • een aannemer...

2. Het niet kunnen betalen van een vordering of een factuur is namelijk geen misdrijf! Als u kunt aantonen dat u door een aantal onfortuinlijke omstandigheden niet in staat bent om de ontstane schuld te voldoen, kunt u altijd een regeling treffen met de wet: als schuldenaar kunt u bij de rechtbank steeds betalingstermijnen verzoeken als u kunt bewijzen dat u zonder grove schuld of opzet (echtscheiding, ontslag, meerdere ziekenhuisopnamen in korte tijd, werkeloosheid enz...) in onverwachte financiële moeilijkheden bent geraakt.

3. Weliswaar kan de schuldenaar dan geconfronteerd worden met beslaglegging, zonder evenwel geconfronteerd te worden met daadwerkelijke strafrechterlijke sancties.

4. Een boekhouder of advocaat mag niet weigeren om een dossier terug ter beschikking te stellen van een cliënt omdat het ereloon niet zou geregeld zijn. Het dossier van de cliënt dient in deze gevallen hoe dan ook overgemaakt onverminderd de verplichting tot betaling.

Als u bewust geld uitgeeft dat u niet heeft...

Zie het artikel: Wat is flessentrekkerij?