Wat zijn pennystocks

Kennismaking met pennystocks

Wat zijn pennystocks? Het woord zegt het zelf: stocks voor een penny ofwel aandeeltjes die onder de symbolische koers van één dollar, één Brits pond of één euro zitten. Op het eerste zicht een buitenkans voor de kleine belegger: duizend stuks kopen, is geen grote investering en zo word je de trotse bezitter van duizend pennystockjes. Heb je dan ook nog de mazzel dat je aandeeltjes één euro stijgen dan heb je toch maar mooi bruto euro duizend verdiend. Interessant toch?

 

Pennystocks riskant?

Waarom?

  1. De koers van deze aandeeltjes kan geweldig te keer gaan. Dat is goed nieuws zo lang de koers stijgt uiteraard… maar je inleg kan ook vliegensvlug in de neerwaartse richting zakken! Koersschommelingen van 15 tot 20% PER DAG zijn namelijk geen uitzonderingen.
  2. Ook van belang: pennystocks zijn moeilijk te verhandelen: aankopen is geen probleem maar ze weer verkopen is veel moeilijker omdat er weinig handel/liquiditeit is. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van bedrijf tot bedrijf maar het is logisch dat bedrijven met een kleine beurswaarde (small caps) minder in de spotlights staan en bijgevolg minder aantrekkelijk zijn voor grote beleggers. Dat is nu net de reden waarom ze veel minder kunnen rekenen op een omvangrijke én constante handel in hun aandelen.

Voorbeelden van deze Klein Duimpjes in Nederland

  • Antonov: schommelt rond eur 0,60;
  • Management Share: ca. eur 0,28;
  • Samas: ca. eur 0,06;
  • Pharming: ca. eur 0,57;
  • KPNQWest: ca. eur 0,03 en
  • Van der Moolen: ca. 0,10

om de bekendste maar te noemen voor Nederland maar er zijn er nog veel meer.

In België behoren Spector, Keyware, Zenitel, Global Graphics, Option, Metris en Real Software tot de familie. Voorbeelden voor Amerika: GM.

Wat toont deze opsomming?

Dat er rond de bedrijven die gelinkt zijn aan pennystocks een op zijn minst verdacht sfeertje hangt: of ze zijn failliet (Van der Moolen), of ze zitten tot over hun oren in de schulden (Samas) of zijn op zijn minst verlieslatend (Pharming). Uitzonderingen bevestigen de regel: er zijn ook ‘gezonde’ pennystocks te vinden.

Amerika: beter geregeld?

  • Pennystocks zijn een populair onderwerp van discussie op beleggerssites. Minder populair zijn ze voor Euronext zelf: die wilde er van af! Dat feest is echter niet doorgegaan: de Klein Duimpjes zijn in de handel gebleven!
  • De New York Stock Exchange (NYSE) heeft dit anders geregeld: als een bedrijf daar langer dan 30 opeenvolgende dagen onder de US dollar 1 noteert, wordt het aandeel automatisch geschrapt! Al moet hier aan worden toegevoegd dat, onder invloed van de kredietcrisis, de Amerikaanse regelgeving toch ook werd aangepast: het (bank)aandeel Fannie Mae werd na 30 opeenvolgende malaisedagen niet geschrapt!

Tip: bekijk de spreiding (‘spread’)!

Dit wil zeggen: de bied- en de laatkoers van de pennystock. De biedkoers is de koers die beleggers willen betalen voor een aandeel, de laatkoers is de prijs die men wil ontvangen. Als het verschil tussen beide koersen beperkt is dan is er niet meteen een probleem met de liquiditeit. Hoe groter de spread echter, hoe minder liquiditeit en dus hoe moeilijker verhandelbaar. Beleg je in pennystocks dan mag je dit advies zeker niet uit het oog verliezen!