Wat betekent hedgen

Wat is hedgen

In de economische wereld worden specifieke woorden gebruikt waar de gewone sterveling niets van begrijpt. Daarom een zo eenvoudig mogelijke uitleg over hedgen, hefboom en hefboomfondsen. Nu de financiele markten weer aantrekken, en de crisis voorbij blijkt, gaan we immers weer meer beleggen omdat er met sparen nog steeds niets te verdienen valt. Hoe ziet het met hedge fondsen?

 

Hedgen omvat

  • De meest gelezen uitleg: hedgen is het (geheel of gedeeltelijk) afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Bij financiële risico’s moet je dan denken aan schommelende brandstofprijzen en koersschommelingen in een munt. Luchtvaartmaatschappijen (kerosineprijs) en bedrijven die wereldwijd actief zijn (muntschommeling bij betaling facturen) worden dagelijks hiermee geconfronteerd. De oplossing: ze sluiten termijncontracten af (bijvoorbeeld in kerosine maar huisbrandolie kan ook) en kopen opties. Het klinkt eenvoudig: als de kerosineprijs stijgt, kost dat elke vliegtuigmaatschappij bakken geld maar verdient het geld terug door de termijncontracten. Men zegt dan dat het risico is gehedged. De bedoeling van de (lange) termijncontracten is dan weer dat brandstof tegen een vooraf bepaalde prijs en tijd geleverd wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk  dat deze contracten beperkt zijn in de tijd. Ze moeten dus telkens opnieuw onderhandeld worden.
  • Een voorbeeld: als je verwacht dat de goudprijs gaat stijgen, koop je CFD’s in US dollars. Waarom? Omdat de stijging van de goudprijs meestal een gevolg is van de daling van de US dollar. Je gaat dus de dollar hedgen.
  • Nog een voorbeeld: Europese bedrijven die handelen in de Verenigde Staten lopen een dollar-wisselkoersrisico: door te hedgen kan dit risico gereduceerd worden.

Kenmerken

♦ Hedge fundsen zijn al of niet beursgenoteerd.

♦ Het is ook niet altijd duidelijk hoe ze investeren.

♦ Verder zijn er nog veel varianten: short gaan (het verkopen van effecten zonder deze in bezit te hebben), kopen op krediet, derivaten, long gaan, futures...  Hedge funds zijn bijgevolg een diverse en gecompliceerde beleggingscategorie. Ze zijn dan ook niet altijd toegankelijk voor individuele beleggers.

♦ De meeste hedge funds zijn zeer gevoelig voor onrust in de financiële markten.

♦ Hedgen en hedge fondsen zij iets voor de ervaren belegger!

Hefboom en hefboomfondsen

► Tot aan de kredietcrisis ging het als volgt: bedrijven werden gekocht, de koper investeert een hoop geld in het bedrijf met goedkoop geleend geld, brengt het bedrijf naar een hoger peil (grotere hefboom of leverage) en verkoopt het dan weer met gigantische winst, of gaat ermee naar de beurs. De hefboom geeft dus eigenlijk aan hoe het met het bedrijf financieel is gesteld: meer schulden dan kapitaal betekent een hoge hefboom.

► Om hun risico’s af te dekken (zie ‘hedgen’) handelen zij in opties, converteerbare obligaties, aandelen of obligaties, swaps en termijncontracten (energie en grondstoffen).

► De hefboomfondsen (hedge funds) zijn wel heel hard getroffen door de crash als gevolg van de kredietcrisis. Toch zijn er vandaag nog honderden hefboomfondsen actief. Hun meest geliefde US aandelenparticipaties (eerste kwartaal 2010): Apple, Pfizer, Bank of America, Google, JP Morgan Chase, Microsoft, Merck, IBM, Amazon en Mastercard.

►Hedge fondsen zijn dus een risicovolle belegging en om die reden niet voor iedereen toegankelijk.

Zie ook: Wat is een hedgefonds?