Beleggen in Sprinters van de ING

Beleggen in de Sprinters van de ING voor een hoog rendement op de beurs

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Beleggen in de ING Sprinters kan u als belegger in 2022 op effectenbeurs veel extra geld opleveren. De ING Sprinters zijn een veel gevraagd en razendsnel beleggingsproduct dat veel lijkt op een turbo van ABN AMRO. De sprinters worden door de ING Bank uitgegeven en beheerd. U belegt met een zogenaamde hefboom, waardoor uw rendement veel hoger kan zijn dan bij een directe belegging in aandelen. Wordt zo een succesvolle trader en belegger. Ook beginnen met beleggen in Sprinters? Lees hier hoe u dat succesvol doet in 2022.

De ING Sprinter of handelen in opties: de overeenkomsten

Een Sprinter lijkt wat op een optie en een turbo, maar is dat op een aantal punten niet. Natuurlijk wilt u meer weten over de ING Sprinters, de hefboom en de mogelijkheden om te beleggen. Dat betekent nu verder lezen. Over de verschillen tussen Sprinters en opties, hun overeenkomsten en uw kansen op een hoog rendement op beleggen. De belangrijkste overeenkomst is geld verdienen door slim en succesvol te beleggen.

Sprinters of opties in 2022

De ING Sprinter heeft wel allerlei kenmerken van een optie:

  • Zo zijn er Sprinters Long en Sprinters Short. Bij de Sprinter Long verwacht u dat de onderliggende waarde zal stijgen en bij een Sprinter Short gaat u winst maken als de onderliggende waarde daalt. Zelfde systematiek dus als bij de call optie of de put optie.
  • En net zoals bij de opties zijn er talloze onderliggende waarden, zoals aandelen, valuta, indices, grondstoffen en obligaties, waarin u via de Sprinters kunt beleggen.
  • Zowel opties als de Sprinter maken het mogelijk om uw portefeuille te beschermen. Hebt u bijvoorbeeld aandelen Royal Dutch Shell en wilt u die beschermen tegen koersdalingen dan koopt u ook Sprinters Short of put opties.
  • Tot slot betaalt u zowel voor een optie als een Sprinter een fractie van wat u zou moeten betalen als u direct de onderliggende waarde zou kopen.

Kortom zowel Sprinters als opties zijn prima manieren om met een kleine inleg te handelen op de beurs en om zo uw portefeuille met relatief weinig geld te beschermen.

De ING Sprinter of handelen in opties: de verschillen

Het aantal verschillen tussen Sprinter en optie is nog groter. Ik zal er een paar toelichten:

  • Zo is de waarde van een optie afhankelijk van de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Hoe beweeglijker de onderliggende waarde is, hoe hoger de waarde van een optie. Bovendien loopt een optie waardeloos af als de looptijd van de optie voorbij is. Bij de Sprinter spelen tijdswaarde en beweeglijkheid geen rol bij de bepaling van de waarde van de Sprinter.
  • Bij de Sprinter bepaalt de hefboom de mate waarin de Sprinter in koers verandert. Met andere woorden de mate waarin de Sprinter door de ING wordt gefinancierd met geleend geld, financieringsniveau genoemd, bepaalt de beweeglijkheid van uw Sprinter. Hoe steiler deze hefboom is, hoe meer rendement u kunt maken, maar ook hoe meer u kunt verliezen.
  • Bij een Sprinter is een stop loss waarde voor de onderliggende waarde ingebouwd. Wanneer de onderliggende waarde gelijk wordt aan het stop loss niveau houdt de handel in de betreffende Sprinter op en wordt hij automatisch afgewikkeld. Bij een optie kunt u vrijwillig een stop loss waarde aangeven.
  • De sprinter is pas na 9.05 uur verhandelbaar, terwijl u met opties al vanaf 9.00 uur aan de slag kunt.
  • De Sprinter is gebaseerd op geleend geld, waarover u rente betaalt. Dit financieringsniveau wordt regelmatig bijgesteld aan de hand van de verschuldigde rente. De optie kent deze systematiek niet.
  • De Sprinter loopt meestal niet waardeloos af, omdat u meestal een restwaarde terugkrijgt als de stop loss waarde wordt geraakt. De ING garandeert ook dat de restwaarde niet negatief zal zijn. Mocht de restwaarde op enig moment door grote veranderingen op de beurs wel negatief worden dan is dat voor rekening van de ING en niet van de belegger. Een optie loopt aan het einde van zijn looptijd en als hij niet wordt uitgeoefend altijd waardeloos af.
  • Een optie brengt vaak de verplichting mee om de onderliggende waarde ook te kopen of te leveren. Bij de Sprinter bestaat geen enkele verplichting op afname of levering van aandelen, grondstoffen en zo verder. Er is dan ook geen enkele margin verplichting (verplicht onderpand of bijstorten) bij Sprinters.
  • Het is de ING zelf die op Euronext de handel in Sprinters onderhoudt, terwijl opties direct door Euronext worden onderhouden. De ING geeft dus continu een bied- en een laatprijs af, waarop u kunt handelen.

In een tabel samengevat zien de voornaamste verschillen tussen een Sprinter en een optie er als volgt uit:

Kenmerken Sprinter Optie Afloopdatum: Nee Ja Premie voor tijdswaarde: Nee Ja Ingebouwde stop loss waarde: Ja Nee Wie onderhoudt de handel: ING op Euronext Euronext Wanneer handel: van 09.05 tot 17.30 uur van 09.00 tot 17.30 uur Afhankelijkheid van volatiliteit: Nee Ja Margin verplichting: Nee Ja bij schrijven Plicht tot leveren of kopen: Geen enkele Ja bij schrijven Contractgrootte: 1 100

Kenmerken ING Sprinters

Een aantal kenmerken van de sprinters toegelicht:

  • Het financieringsniveau: een deel wordt gefinancierd door de ING. Dit deel heet het financieringsniveau. Over dit financieringsniveau berekent de ING u rente. Het voordeel is dat u met relatief weinig geld grote aankopen op de beurs kunt doen.
  • Het stop loss-niveau: de sprinter heeft geen expiratiedatum, maar wel een stop loss niveau. Dit is de koers waartegen de sprinter uit de handel wordt gehaald. Stel het stop loss niveau van een sprinter long is 350 en de koers daalt van 380 naar 350 dan wordt het stop loss niveau aangeraakt. Let er wel op dat het stop loss niveau tussentijds kan worden aangepast. U moet dit niveau in de gaten houden om de kans te bepalen dat uw sprinter waardeloos afloopt. Eens per maand wordt de stop loss aangepast aan de ontwikkeling van het financieringsniveau. Zoals aangegeven verandert die door de te betalen rente.
  • De ratio: de ratio van een sprinter geeft aan hoeveel u moet kopen om volledig belegd te zijn. De sprinter AEX heeft een ratio van 10.

Tip voor wie wil beleggen in ING Sprinters in 2022

Probeert u het gewoon eens, want Sprinters kunnen een groot rendement geven voor relatief weinig geld. Leest u zichzelf goed in over de Sprinters van ING voordat u ermee aan de slag gaat.

Meer info op de WIKI4YOU homepage