Waarin gaat u beleggen tips voor beleggers

Tips voor beleggers, turbulente tijden op de effectenbeurs verwacht in 2022

Waarin_gaat_u_beleggen_tips_voor_beleggers-IntroPlaatje.jpg

Goede tips zijn voor beleggers op de effectenbeurs goud waard en gelukkig zijn die tips er ook. Beleggen kan op vele manieren. Ook met kleine bedragen. U hoeft helemaal niet over een groot kapitaal te beschikken om succesvol te kunnen beleggen. De juiste informatie en de juiste timing zijn succesfactoren om goed te kunnen beleggen.

Waarin kan een belegger op de effectenbeurs zoal beleggen?

Gelukkig kunt u voor een mooi rendement in veel meer beleggen dan in aandelen alleen. Een belegger wil zijn geld zo investeren dat hij een mooi rendement maakt op wat langere termijn. Op korte termijn is mooi meegenomen, maar de beste rendementen worden toch gemaakt op wat langere termijn. Een belegger zal ook niet onnodig veel risico willen nemen. Anders is dat bij speculanten en bijvoorbeeld de daytraders.

Wat is een benchmark voor uw beleggingen?

Wat een mooi rendement is, hangt van uw eigen perceptie en benchmark af. Een benchmark is de maatstaf waarmee u uw beleggingen vergelijkt. Belegt u op Euronext in aandelen uit de AEX, dan zal de ontwikkeling van de AEX meestal als maatstaf worden genomen. Bent u een agressievere belegger, dan zult u alleen met rendementen in de dubbele cijfers genoegen nemen. De benchmark die u kiest, de belegging waarvoor u kiest, betekenen eveneens een keuze voor het risico dat u bereid bent te lopen. Hoger risico gaat gepaard met de kans op een hoger rendement, maar ook met de kans op een groter verlies.

Waarin ga ik beleggen?

Beleggen is ook kiezen waarin u uw geld wilt stoppen. Een belangrijke regel daarbij is dat u uw geld het beste kunt spreiden. Ik noem een paar vormen van beleggen, waaruit u kunt kiezen

  1. Aandelen.
  2. Obligaties.
  3. Derivaten zoals een Turbo of Sprinter.
  4. Grondstoffen.
  5. Vastgoed.
  6. Goud en zilver.
  7. Pensioen.
  8. Sparen.

Waarom sparen in plaats van beleggen?

Sparen lijkt wat saai, maar een goede spaarrekening of spaardeposito levert prima rendementen op. Het risico van sparen bij een bank is relatief klein. Uw geld is bij de banken in Nederland met een bankvergunning, gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro per instelling per persoon. Wie zijn geld spreidt, kan zo een aardig plaatsen bij verschillende banken. Zeker als u kijkt naar de banken met de hoogste spaarrente.

Beleggen in welke aandelen?

Een aandeel op de beurs is niets anders dan uw deelneming in het kapitaal van een NV. In aandelen beleggen kunt u in eigen beheer doen of via een beleggingsfonds. Voor het beleggen in eigen beheer zoekt u een goede broker uit met real time koersen. Denk aan Binck Bank of Alex, maar de grote banken bieden steeds meer pakketten aan om zelf te kunnen beleggen. Hebt u hier onvoldoende tijd voor of geeft u het beleggen liever uit handen, dan kunt u een bank verzoeken om het beleggen van u over te nemen. Meestal wordt dan in een beleggingsfonds van de bank belegd. Beleggen kan met grote risico's gepaard gaan en daarom met zowel grote winsten als verliezen.

Wat is een obligatie voor belegging?

Een obligatie is een lening van de overheid of onderneming. Ook hier geldt dat het rendement groter is naarmate het risico groter is. Een obligatie van de Nederlandse staat zal daarom veel minder rendement geven dan een obligatie van een onderneming. U ontvangt elk jaar een coupon rente. Er zijn ook achtergestelde obligaties en eeuwigdurende obligaties. Hierop is de rente vaak hoger door het achtergestelde karakter van de lening. Als een bedrijf failliet gaat, komen de achtergestelde obligaties pas op de laatste plaats voor een eventuele terugbetaling in aanmerking. Let dus op met obligaties, want ze kunnen zeer speculatief zijn.

Wat zijn derivaten zoals opties, sprinters of turbo's?

Er kan ook gehandeld worden in derivaten, zoals opties, sprinters van de ING of turbo's. Derivaten zijn afgeleide producten. Zo is een call optie Unilever een recht om aandelen Unilever tegen de vooraf bepaalde koers te kopen. De call optie Unilever 20 geeft u het recht om voor elke optie 100 aandelen Unilever tegen de koers van 20 euro te kopen. De put optie Unilever 20 geeft u het recht om 100 aandelen Unilever tegen de koers van 20 euro te verkopen. Dat betekent dat u met de optie geen aandelen bezit, maar door te beleggen in opties uw rechten op aan- of verkoop mag uitoefenen. Voor dit recht betaalt u een bepaalde prijs, de koers van de optie die meer waard wordt naarmate uw optie een goede koop of verkoop van de onderliggende aandelen betekent. Let er wel op dat een optie een bepaalde looptijd kent, waarna de waarde van de optie komt te vervallen. Opties worden gebruikt om met de koersen van de opties zelf winst te maken, maar ook om uw portefeuille te beschermen tegen grote dalingen van de beurs. Ook turbo's geven u de mogelijkheid om in te spelen op koers wisselingen. Over het algemeen wordt een optie of turbo als risicovol gezien.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in onroerend goed is beleggen in stenen. Denk aan uw eigen huis, maar ook aan aandelen in vastgoed bedrijven of een vastgoed cv. Door de jaren heen is beleggen in vastgoed een goede belegging gebleken. Met de krediet crisis is het even afwachten, wanneer die trend weer verder zal worden opgepakt. Met beleggen in onroerend goed kunt u ook kiezen voor investeringsmaatschappijen die winkelcentra en kantoorpanden kopen en vervolgens verhuren. Hoe zekerder en langer de contracten van verhuur zijn, hoe groter uw rendement. Bovendien is het van groot belang dat het om onroerend goed gaar op de beste locaties in het land.

Waarom beleggen in goud, platina en zilver?

Beleggen in goud en zilver kan door baar goud of zilver in te kopen, dan wel te beleggen in aandelen van goud en zilver mijnen. Goud en zilver blijken vooral in tijden van onzekerheid, waarde vast te zijn. Het jaar 2021 was voor goud een uitstekend jaar. Een nadeel van baar goud of zilver, gouden of zilveren munten of sieraden, is dat de kosten in het algemeen hoog zijn.

Pensioen en beleggen

Om uw pensioen mogelijk te maken, beleggen pensioenfondsen in allerhande zaken. Een pensioenfonds belegt uw premies in uw plaats. Als u uw pensioenopbouw verder wilt spreiden, een pensioentekort heeft of voor de nabestaande wat wil regelen, doet u er goed aan om ook een lijfrenteverzekering af te sluiten. Ook die zijn er in meerdere vormen. Met meer of minder risico. Sommige polissen garanderen een vaste uitkering, andere zijn sterk afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Tips om succesvol te beleggen in 2022

Eigenlijk belegt iedereen. Direct dan wel indirect. Het is de kunst om u goed te laten informeren en op het juiste uw beleggingen te doen. Spreid uw geld om veilig een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Want daar is het allemaal om begonnen.