Gaat u sparen of beleggen

Sparen of beleggen in 2021

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Een goed vermogensbeheer betekent zowel sparen als beleggen met daarbij aandacht voor een goede spreiding van uw geld. Veel is ook afhankelijk van de mate, waarin u bereid bent, om met uw geld risico te lopen. Er is veel te zeggen om ook te kiezen voor veilig sparen tegen een hoge rente en rendement. Bij MoneYou kunt u nu zowel sparen als beleggen. Deze vorm van indexbeleggen is zeer aantrekkelijk voor wie niet elk moment van de dag de beurs kan volgen. Maar u kunt natuurlijk ook zelfstandig gaan beleggen en zo een mooi rendememt maken.

Sparen tegen hoogste rente

Anders dan enige jaren geleden, moet u, als u gaat sparen, de aanbiedingen van banken goed in de gaten houden. Vele nieuwe banken traden toe tot de Nederlandse spaarmarkt met een hoge rente op sparen, maar hebben hun rente inmiddels fors verlaagd. Dit in lijn met de rente verlagingen van de ECB en een wat lagere inflatie. Maar er zijn nog banken, waar u wel een hoge rente krijgt, zoals MoneYou of Leaseplan bank. Maar ook dat kan natuurlijk veranderen. Overigens neemt de Leaseplan bank door het enorme succes geen nieuwe klanten aan.

Online spaarrekening openen

U hoeft helemaal niet met uw spaargeld te blijven bij de bank, waarmee u ook andere zaken doet. Via internet is een rekening zo geopend. Gratis en snel. Dan blijft u met allerlei geldzaken bij de vertrouwde bank, maar plaatst u een deel van uw spaargeld elders. Eenvoudiger kan haast niet. Online is een spaarrekening zo geopend. Gratis en wel, zonder tal van verplichtingen.

Ik spaar bij de veilige banken

Daarbij doet u er altijd goed aan, om uw geld voldoende te spreiden. Uw spaargeld valt weliswaar onder de garantieregeling van De Nederlandse bank, als de bank een Nederlandse vergunning heeft, maar dat is beperkt tot 100.000 euro per persoon en per instelling. Beschikt u over meer geld, dan moet u zeker uw geld onder meerdere banken spreiden. Zo spaart u immers veilig. Gaat een bank failliet, dan krijgt u zo toch uw geld terug.

Beleggen met sprinters

Beleggen kent duidelijk meer risico dan sparen. Om de zo veel tijd wordt dat weer eens pijnlijk duidelijk: de kredietcrisis in 2008, de internet bubble in 2000. de (tijdelijke) crash in 2020 door corona Maar de rendementen kunnen ook veel groter zijn dan bij het sparen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de Sprinters van ING.

Gaat u sparen of beleggen in 2021?

Het is verstandig om in ieder geval een minimaal bedrag te sparen op spaarrekening of deposito. Hoe meer u afhankelijk bent van uw spaargeld, bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent, hoe minder risico u zult willen nemen met uw vermogen. Wie maar weinig risico wil nemen, zal alles sparen. Wie veel risico wil en kan nemen, zal misschien wel 100% willen beleggen. Daar staat tegenover dat de spaarrente momenteel wel erg laag is.

Combinatie van sparen en beleggen kan ook

Ook zijn er spaar producten die sparen en beleggen combineren. U krijgt dan meestal een lage basisrente die wordt verhoogd met een opslag naarmate de beurs beter presteert. Bekijkt u de voorwaarden van deze producten altijd goed, om te zien in welke mate u ook een deel van het vermogen kunt kwijt raken. Want dat wilt u waarschijnlijk altijd voorkomen.

Wat is een Klantprofiel?

De eerste stap die u moet zetten, is voor uzelf een klantprofiel of clientprofiel opstellen. Banken bieden klanten een vragenlijst aan, waaruit zal blijken wat voor belegger u bent. Het resultaat kan zijn, dat u op het punt van risico zeer conservatief bent tot zeer agressief. De resultaten van de vragenlijst zijn niet alleen voor u van groot belang, maar ook voor de bank als die eventueel in uw plaats als belegger optreedt. Hieruit zal ook blijken in welke mate u moet kiezen voor sparen of beleggen.

Meer info op de WIKI4YOU homepage