Zeg maar dag tegen die Fortis coupon

Inleiding

Tijdens de beruchte nacht toen Fortis Bank zogezegd gered werd door de Belgische Staat schreef ik een artikel over de Fortis coupon die nadien de naam Fortis coupon 42 kreeg. Toen werd de kleine belegger beloofd dat hij (of zij) tot 2012 geduld moest oefenen en dan kon cashen. Niets is minder waar: zeg maar dag met het handje tegen uw coupon! Helemaal niks meer waard!

Slecht nieuws!

De uitleg van dit nulresultaat is te ingewikkeld voor de eenvoudige belegger: iets van een overeenkomst tussen BNP Paribas en de Belgische overheid in mei 2009 waardoor de beruchte 'coupon 42' is vervangen door een call optie enzovoort enzovoort ... Je kan het moeilijk of in gewone mensentaal uitleggen: het resultaat is noppes! Zero!

Met medewerking van Europa!

Eind juli 2009 is officieel de kogel door de kerk: de Fortis Holding verspreidt een persbericht waarin nog maar eens wordt uitgelegd dat de Europese Commissie het financiële spelletje meespeelt door de overeenkomst tussen Fortis, BNP Paribas en de FPIM (wie dat ook wezen mag!) te herzien. Gevolg is dat de Fortis Holding hierdoor de begunstigde wordt van een call-optie die voor Fortis (veel?) geld opbrengt als het aandeel BNP Paribas stijgt ...

Wat doet Fortis?

Fortis wil de winst, als die er al is, uitkeren aan de aandeelhouders als dividend.

Hoe zat het ook weer?

Aandeelhouders die aandelen hadden gekocht voor 1 juli 2008 konden via de coupon aanspraak maken op de potentiële meerwaarde. Het aantal aandelen dat kon ingebracht worden was beperkt tot 5000.

Moet u iets doen?

  1. Nee: de coupon 42 zal automatisch van uw effectenrekening worden verwijderd zodra een en ander officieel bekrachtigd is door een wet!
  2. Ja: als u (nog) fysieke aandelen heeft mag u die vernietigen/opstoken/in de open haard gooien/opeten/als WC papier gebruiken of wat dan ook: de waarde is NUL!

Ik had het kunnen weten! Eigen schuld, dikke bult!

  • Dat klopt: elkeen is verantwoordelijk voor zijn eigen aan- en verkoopgedrag. Maar ik kocht het aandeel als 'goede huisvader-aandeel' omdat ik verwachtte dat er iets ging mis gaan met die fantastische beurswinsten.
  • Ik had het kunnen weten: ik ben ook maar een eenvoudige huismoeder! Het Fortis-aandeel was voor huisvaders! En de hele financiële wereld is, crisis of niet, een mannenwereld... nog steeds!
  • BNP Paribas: de bank voor een 'changing world': en of de wereld is veranderd! Maar voor de kleine belegger niet in de goede richting!
  • Of zoals het zo mooi klinkt bij roulette: rien ne va plus, de centen zijn niet meer van u! U hàd een Fortis right...
  • Parisbas: Bah?