Wat wilt u weten over babyspaarrekeningen

Babyspaarrekeningen

Enkele Belgische banken bieden specifiek een spaarrekening aan voor de baby. Dat is slim gezien van de banken. Zo binden ze hun toekomstige klanten vanaf de wieg! En natuurlijk richten ze zich ook op de trotse ouders, grootouders en suikernonkel en suikertante van de kleine spruit. En dan rijst natuurlijk de vraag: zijn babyrekeningen interessant?

 

Sparen voor kind en kleinkind

  • Dit artikel beperkt zich letterlijk tot ‘baby’-spaarrekeningen. Eigenlijk zijn daar maar enkele aanbieders van: Fortis BNP Paribas, Fintro en Dexia. Andere ‘banken’ maken namelijk geen onderscheid tussen baby- of jongerenrekeningen en spreken alleen maar over deze laatste soort spaarformules.
  • Fortis, Fintro en Dexia dus wel: die hebben een specifieke ‘baby’-rekening tot de leeftijd van 2 jaar. Dan gaan deze spaarrekeningen automatisch over in een jongerenrekening, jongerenspaarrekening, juniorrekening of welke naam uw bank ook heeft bedacht!
  • Fintro is trouwens verwant met Fortis Paribas. Fintro is een afdeling van Fortis Bank NV. Daarom zijn de hierna genoemde rentepercentages voor Fortis en Fintro dus hetzelfde. Wordt u dus spaarder bij Fintro dan wordt u eigenlijk lid van de Fortis (Bank) familie. Fintro werkt met een uitgebreid kantorennetwerk van zelfstandige agenten. Het voordeel hiervan is er altijd wel een Fintro agentschap dichtbij in de buurt is.

Wie mag een babyspaarrekening openen?

1) Dexia: zowel ouders, familieleden als vrienden kunnen een babyrekening openen.

2) Fortis: alleen de ouders van de baby mogen een babyspaarrekening openen. Zij zijn immers de wettelijke vertegenwoordigers van de boreling.

Storten mag uiteraad iedereen: opa, oma, peter, meter, nonkel, tante… Daarom heb je soms handige ouders die dit rekeningnummer op het geboortekaartje vermelden, om nutteloze cadeau’s te voorkomen. Je kunt het rekeningnummer immers reeds voor de geboorte claimen bij de bank. Slim gezien, zeker als je geen gebruik maakt van een geboortelijst!

Rendementen?

Een indicatie:

  • Fortis Paribas: basisrente: (juni 2010): 2% en getrouwheidspremie: 0,50%. Je kunt daarbij nog kiezen voor een eenvoudige spaarrekening met vast rendement of anders voor een beleggingsproduct op langere termijn.
  • Fintro: (vanaf 1/03/2010): basisrente 2% en getrouwheid: 0,50%.
  • Dexia: de rentevoeten zijn niet te vinden. Wel staat op hun website de algemene uitleg van de spaarrente voor:
  1. een gewone spaarrekening: 1% en 0,25%;
  2. een Internet spaarrekening: 1,50% en 0,50%.

Het is dus de vraag of een babyspaarrekening bij Dexia als gewone spaarrekening wordt beschouwd? Vraag naar de details in het agentschap.

→ Overigens: de basisrente bij deze banken is variabel: ze kan per dag worden gewijzigd!

→ En: om te genieten van de getrouwheidspremie moet het geld 12 opeenvolgende maanden onaangeroerd blijven.

→ Ter vergelijking enkele online spaarrekeningen met de rente van juni 2010:

BNP Paribas Fortis Online Spaarrekening: 1,50% en 0,30%;

Fintro Online Spaarrekening: 1,30% en 0,50%;

BNP Paribas Fortis Online Spaarrekening Premium: 1% en 1,50%;

Delta Lloyd Bank Web Spaarrekening: 1,60% en 0,50%;

Deutsche Bank E-Saving Spaarrekening: 1,65% en 0,40% en

Argenta e-spaar: 1,60% en 0,40%.

→ En op sommige ‘gewone’ spaarrekeningen kun je zelfs meer rente bij elkaar schrapen. Vergelijken en shoppen is dus de boodschap!

Update februari 2013: beleggen in plaats van/naast sparen

De spaarrente is belachelijk laag geworden. We kunnen de inflatie niet eens 'terug verdienen aan rente'. Zo ook met het sparen voor uw nageslacht. Babysparen is een spaarpotje voor op de lange termijn. Maar dat wil niet zeggen dat u geen fatsoenlijke opbrengst bij elkaar wilt sparen. Daarom stellen de banken tegenwoordig een beleggingsplan voor. Niet in plaats van een gewone spaarrekening voor uw kind of kleinkind maar NAAST dit spaarboekje. Het onderliggende advies hierbij: op (lange) termijn biedt een (ge­sprei­de) be­leg­gings­por­te­feuil­le een hoger ren­de­ment dan een spaar­re­ke­ning. Als u dat dan combineert met met pe­ri­o­die­ke stor­tin­gen loopt u nog minder risico. Niet zo veilig als een spaarboekje uiteraard. En daarom.... raden spe­ci­a­lis­ten aan der­ge­lij­ke for­mu­les nooit te ope­nen op naam van het kind.

Voorbeelden: INg heeft Plan Bricks For Kids,  Keytrade heeft het Fund In­vest­ment Plan.

Conclusie

♦ Aangezien de spaarrenten tegenwoordig zo ongeveer maandelijks wijzigen, is enkel een ‘dagvergelijking’ mogelijk. De cijfers in dit artikel dateren dus van juni 2010. De conclusie moet dan zijn dat je met de 2 genoemde babyspaarrekeningen (Fintro en Fortis) toch wel degelijk iets meer rente kan verdienen. Na de 2 jaren babysparen gaan de rekeningen automatisch over naar een jongerenspaarrekening waarvan u trouwens wel door de banken wordt verwittigd. Het rentevoordeel verdwijnt dan wel als sneeuw voor de zon want op dit ogenblik krijgt u voor dit ‘jongsparen’: 1% en 0,50%. Dus u levert automatisch een half procentje in!

♦ Aan dit babysparen en jongerensparen zijn nog wel enkele voorwaarden verbonden. Die leggen we uit in een volgend artikel.

Hier kun je alle spaarrenten up to date vergelijken: Vergelijking spaarrenten in Belgie

Jongerensparen en babysparen: wie is baas van het geld?