Het hoogste rendement op banksparen

Bank sparen en lijfrenteverzekeringen

Sinds 1 januari 2008 is er een wet ingetreden die het banksparen mogelijk maakt zonder daarbij een lijfrenteverzekering af te sluiten. Banksparen is een alternatief voor de lijfrenteverzekering bij een verzekeraar. Bij een verzekeraar worden erg hoge administratieve kosten gerekend, waardoor je rendement veel lager is dan bij banksparen. De lijfrente verzekeringen worden niet voor niets woekerpolis genoemd.

Wat is bank sparen

Met bank sparen bouw je kapitaal op door geld voor een lange termijn weg te zetten op een geblokkeerde rekening. Dit kan een geblokkeerde spaarrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening zijn. Je moet het geld voor minimaal 15 jaar vastzetten. Het kapitaal dat je in deze tijd opbouwt kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen of je hypotheek af te lossen.

Pensioen opbouwen

Voorheen was het onmogelijk om zonder lijfrenteverzekering gebruik te maken van banksparen sinds de nieuwe wet op 1 januari is dit echter wel mogelijk. Met een geblokkeerde spaarrekening kun je het uiteindelijk opgebouwde kapitaal gedurende een bepaalde periode laten uitkeren. Dit wordt ook wel lijfrentesparen genoemd. Vooral voor zelfstandigen en mensen met een pension tekort is banksparen erg aantrekkelijk. Pas op het moment dat je het geld opneemt betaal je belasting over het gespaarde geld. In Nederland betalen 65 plussers minder belasting dus je levert minder geld in bij de overheid.

Het aflossen van je hypotheek

Voor het aflossen van je hypotheek kon je altijd gebruik maken van je kapitaalverzekering eigen woning. Door hethttp://www.slim-banksparen.nl/De_voordelen_van_bank_sparen@@banksparenis er een nieuwe mogelijkheid ontstaan om je hypotheek af te lossen. Hierbij wordt het kapitaal op de geblokkeerde rekening gebruikt voor het aflossen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn: een eigen woning, minstens 15 worden gespaard en de hoogste inleg is maximaal tien maal zo hoog als de laagste inleg. Het voordeel is dat het gespaarde kapitaal niet wordt belast in box 3, maar in box 1. Daarnaast betaal je er ook geen vermogens rendement belasting over. Deze voordelen maken banksparen fiscaal aantrekkelijk.

Tips bij Banksparen en internet sparen

  • Raadpleeg altijd een goede adviseur voordat uw keuze maakt voor bank sparen of een lijfrente verzekering.
  • Vermeld bij het overboeken naar uw bankrekeing wel de juiste Swift bic code.
  • Zie ook: www.belastingdienst.nl