Spaarloonregeling per 1 januari 2012 verleden tijd

Leuker kunnen we het niet maken ...

Vanaf 1 januari 2012 kunnen werknemers geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Voor het tot die datum ingelegde spaarloon blijven de oude fiscale regels gelden.

De versnelde afschaffing van de spaarloonregeling is een van dekkingsmaatregelen om de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting (van 6% naar 2%) te bekostigen. De spaarloonregeling en de levensloopregeling zal in 2013 opgaan in de vitaliteitsregeling.

Deze plannen zijn vastgelegd in het regeerakkoord van het kabinet Rutten waarin is besloten dat de spaarloonregeling en de levensloopregeling worden afgeschaft en opgaan in een nieuwe vitaliteitsregeling.

De vitaliteitsregeling is bedoeld om werknemers te gaan helpen met het vrij maken van tijd en geld voor zorgtaken, scholing, het starten van een eigen bedrijf of voor een deeltijdpensioen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze regeling eruit zal zien. Op zijn vroegst zal deze regeling ingaan 1 januari 2013.

Het kabinet heeft besloten om de spaarloonregeling eerder af te schaffen, vanaf 1 januari 2012 kunnen werknemers geen spaarloon meer gefaciliteerd sparen. Het reeds opgebouwde spaarloon wordt volgens de huidige wettelijke systematiek in vier jaar vrijgegeven.

Dat kan eerder als men gebruikt maakt van een mogelijkheid van onbelast deblokkeren. In die afbouwperiode blijft de vrijstelling van het geblokkeerde tegoed in Box 3 in stand.

Na vier jaar wordt de spaarloonregeling dan opgeven. Deze ‘fasering van de vitaliteitsregeling’ levert de schatkist € 500 miljoen op. Deze middelen worden dan gebruikt voor de financiering van de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2%.

Opmerking: Deze regeling kost werknemers hun vrijstelling over 2012 van € 613 aan spaarloon. Bij spaarloon in de vorm van aandelen of een aandelenoptierecht zelfs het dubbele bedrag van € 1.226. Dat is niet leuk voor werknemers in Nederland. Tenzij ze binnenkort een huis gaan aanschaffen.

... maar wel eenvoudiger

De huidige spaarloonregeling 2011

Met een spaarloonregeling kunnen werknemers met loon uit tegenwoordige dienstbetrekking belastingvrij een deel van hun brutoloon sparen. De spaarloonregeling moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De regeling moet schriftelijk zijn vastgelegd.
  • Deelname aan de regeling moet openstaan voor ten minste driekwart van de werknemers.
  • Deelname aan de regeling moet vrijwillig zijn.
  • De gespaarde bedragen moeten op een aparte spaarrekening worden gestort. Deze spaarrekening moet op naam van de werknemer staan.
  • De gespaarde bedragen moeten in de regel ten minste 4 jaar op de spaarrekening blijven staan.

Het is niet noodzakelijk dat driekwart van de werknemers ook daadwerkelijk deelneemt aan de regeling. Of wordt voldaan aan de driekwartseis, moet worden beoordeeld aan de hand van de situatie op het moment dat de vrijstelling wordt toegepast.

Hierbij hoeft geen rekening te houden met werknemers die doorgaans minder dan 8 uur per week of minder dan 1 maand per jaar werken. Gebruikelijk is dat de bedragen op een aparte spaarrekening (spaarloonrekening) worden gestort bij een bankinstelling. Op deze spaarrekening mogen geen andere bedragen worden gestort.

Deze regeling blijkt nu de laatste te zijn. Er wordt zelfs geen overgangsregeling in het leven geroepen.

Conclusie

Om de woning verkoop te stimuleren, moeten alle werknemers in Nederland, hier hun bijdrage aan leveren. Een keuzemogelijkheid is er niet. In andere woorden: minder overdrachtsbelasting wordt gecompenseerd met meer inkomstenbelasting.

Maak nog gauw gebruik van deze regeling !!!

'Nog snel spaarloon voor fiscaal voordeel'

De Consumentenbond adviseert mensen in loondienst die in 2011 niet hebben meegedaan aan de spaarloon- of levensloopregeling, om nog heel even te profiteren van het belastingvoordeel rondom spaarloon.

Wie in november of december van dit jaar nog snel even het maximale spaarloonbedrag van € 613 bruto spaart, krijgt dit bedrag op 1 januari 2012 netto uitgekeerd, een voordeel van € 200 tot € 300.

Het fiscale voordeel van het nu nog instappen in de spaarloonregeling is in de tabel hieronder op een rij gezet.

Belastbaar inkomen tot 65 jaar Voordeel

tot € 18.628 33% € 202,29

€ 18.628 - € 33.436 41,95% € 257,15

€ 33.436 - € 55.694 42% € 257,46

€ 55.694 of hoger 52% € 318,76

Run op spaarloon

Meer weten ?

Fiscaal Advies

Bron

Consumentenbond

Lees ook

Huizenverkoop in de lift