Wat is een spaardeposito

Sparen met een spaardeposito of een achtergesteld deposito geeft een hogere rente in 2020 en 2021

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Er zijn vele manieren van sparen. Hoe u met uw spaargeld gaat sparen hangt van een aantal zaken af, waaronder natuurlijk de rente. Deposito sparen bijvoorbeeld met een rente ruim boven de 1,5% biedt vele voordelen als u uw geld wat langer op de rekening kunt laten staan, maar wees daarbij voorzichtig met het kiezen voor een achtergesteld deposito. Kiest u toch voor een variabele rente, kijk dan naar de hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening, zoals de hoogste spaarrente bij NIBC Direct. Het zijn direct opneembare rekeningen, zodat u direct weer bij uw geld kunt. Een spaardeposito is ook een spaarrekening, maar bij een spaardeposito of termijndeposito zijn de voorwaarden van sparen anders geregeld. Bij MoneYou krijgt u de hoogste rente: MoneYou sparen.

Hoe wil ik sparen, waarom een spaarrekening of spaardeposito?

Bij het sparen en kiezen van de juiste bank spelen een paar doorslaggevende zaken een rol:

  1. Sommige mensen willen graag bij hun eigen vertrouwde bank blijven. Of de rente daar lager is, vinden ze minder belangrijk. Zij gaan niet voor een spaarrekening shoppen en willen niet de hoogste spaarrente in Nederland.
  2. Sommigen willen graag een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Dat wil zeggen dat ze graag direct en altijd bij hun spaargeld willen kunnen. Ook hierbij zal de rente vaak wat lager zijn.
  3. Anderen kiezen wel overwogen voor een spaardeposito.

Een spaarrekening zonder voorwaarden openen

Een spaarrekening zonder voorwaarden heeft het grote voordeel dat u het geld kunt opnemen, wanneer u dat wilt en dat u niet verplicht bent om maandelijks een bepaald bedrag op de rekening te storten. Een nadeel van een spaarrekening zonder voorwaarden is dat de bank meestal een lagere rente vergoedt dan op een spaarrekening met voorwaarden. Niet onlogisch want bij een rekening zonder voorwaarden kunt u elk moment opstappen. Zeker met internet is het overstappen naar een spaarrekening bij een andere bank zeer eenvoudig geworden. Een internet spaarrekening bij MoneYou bijvoorbeeld is snel en gratis te openen.

Een spaarrekening met voorwaarden openen

Er zijn ook talloze spaarrekeningen die wel beperkende voorwaarden hebben. Meestal komt het er op neer dat u uw geld een tijdje moet laten staan of regelmatig geld moet bijstorten. Tussentijdse opname is dan of onmogelijk of u moet bij opname van geld een boete betalen. Nog een variant is dat u uw geld wel kunt opnemen, maar dat de rente die krijgt lager is. Eigenlijk is dat het zelfde als het krijgen van een boete. Voor wie de beperkende voorwaarden geen probleem vindt, is een hogere rente zeer aanlokkelijk.

Wat is een spaardeposito, wat zijn de eigenschappen?

Deposito sparen is het sparen op een spaardeposito, ook wel termijndeposito genoemd. Kenmerk en belangrijke eigenschap van een spaardeposito zijn dat de rente vast staat. U kiest een bepaalde looptijd en ontvangt gedurende die looptijd de vooraf afgesproken rente. Vaak gaat het om een wat langere looptijd, maar dat hoeft niet. U kunt kiezen uit een looptijd van 1 maand tot zeker 10 jaar. Dikwijls is het zo dat een deposito met een langere looptijd u ook meer rente geeft dan een spaardeposito van een paar maanden of een jaar. Het voordeel is dan de hoge rente, een nadeel dat u meestal niet tussentijds bij uw geld kunt. Soms kan dat wel tegen betaling van een boete, of bij de aankoop van een huis, een overlijden en nog wat andere zaken. De voorwaarden voor deposito's kunnen van bank tot bank anders zijn.

Wat is een achtergesteld deposito?

Een deposito kan ook een achtergesteld deposito zijn. De toevoeging achtergesteld houdt in dat u bij een faillissement van de bank als schuldeiser achter in de rij staat. Preferente schuldeisers, zoals andere banken, de belastingdienst en houders van niet achtergestelde spaargelden gaan u voor. Of een achtergesteld deposito ook onder de garantie van de bank valt, hangt volledig van de voorwaarden van het deposito af. U doet er dus goed aan om vooraf aan de bank te vragen of het achtergestelde deposito dat de bank aanbiedt, valt onder het depositogarantiestelsel. In dat geval is de eerste 100.000 euro van het deposito namelijk ook volledig gegarandeerd in geval van faillissement.

Wat bij aflopen deposito?

Als de termijn van een deposito afloopt, is het de vraag of u de spaarrekening wilt verlengen of niet. Let erop dat sommige deposito's automatisch worden verlengd als u uw keuze niet op tijd kenbaar maakt.

Welke bank neem ik dan het beste?

Elke bank biedt wel een spaardeposito aan. Het is zeker aan te raden om de verschillende aanbiedingen op een rij te zetten. Een klein verschil in rente maakt bij een langere looptijd immers een groot verschil in de totale rente opbrengst. Voor wie het geen probleem is om het geld wat langer bij de bank te laten staan, kiest voor een spaardeposito of een spaarrekening met voorwaarden. Wie snel bij zijn geld wil kunnen, kiest een internet spaarrekening zonder voorwaarden. Een internet spaarrekening zonder voorwaarden geeft bovendien een hogere rente dan de traditionele spaarrekening zonder voorwaarden. Er is gelukkig keuze genoeg.

Links voor het kiezen van een spaardeposito

Zie ook het artikel:

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden