Wat is spaarrente of interest

Spaarrente of interest als de prijs van geld, ook in 2020

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

De spaarrente op een internetspaarrekening is de prijs en vergoeding die u ontvangt voor het uitlenen van uw spaargeld aan de bank. Maar de ene spaarrente is de andere niet. Als u gaat banksparen bijvoorbeeld krijgt u een andere rente en een andere berekening van de interest dan wanneer u een vrijgekomen lijfrente laat uitkeren. En die vergoeding is weer anders dan de spaarrente op een gewone spaarrekening. Iedereen kan de relevante rente volgen op het internet, soms krijgt u een alert van de bank. De spaarrente is in het algemeen gedaald maar eende verschillen tussen banken onderling kunnen toch mog groot zijn waardoor overstappen naar een andere bank en spaarrekening toch nog extra geld kan opleveren. Houd dus altijd de actuele rente in de gaten.

Hoogste spaarrente op internetspaarrekening bemachtigen

Kies voor de hoogste spaarrente in Nederland en laat niet onnodig geld liggen bij de bank. De spaarrente stijgt later in 2020 weer waarschijnlijk. Nog steeds is een rente van 1 tot 1,5% haalbaar op een spaardeposito in 2020. En het ziet er naar uit dat de rente pas later verder zal stijgen. Alert blijven op dit punt is dus belangrijk.

Welke spaarrente of interest?

Als u spaart bij de bank krijgt u spaarrente, als u leent bij de bank betaalt u rente. Of u nu spaart of leent, in beide gevallen wordt een vergoeding betaald. Bij het sparen spreken we meestal over rente, spaarrente of interest, bij een lening over leenrente, rente, hypotheekrente of interest. In alle gevallen kan sprake zijn van een enkelvoudige rente of een samengestelde rente. De samengestelde rente heet ook wel rente op rente.

Sparen bij de bank

Als u geld stort op een spaarrekening of deposito staat daarmee de bank bij u in het krijt. Met dit geld verleent de bank weer andere personen en bedrijven krediet. De rente op een lening is in de regel een stuk hoger dan de rente op sparen. Het verschil zit in allerlei kosten, een opslag voor het risico dat de bank neemt om het geld aan anderen uit te lenen en een bepaalde winstmarge.

Variabele rente of vaste rente

Zowel bij het sparen als het lenen kan er sprake zijn van een variabele rente of een vaste rente. Een variabele rente gaat op en neer met de marktrente en varieert dus. Als de rente stijgt, betaalt u meer voor een lening of ontvangt u meer rente op uw spaargeld, en als de rente omlaag gaat, gebeurt precies het omgekeerde. U kunt de spaarrente vast zetten als u spaart met een spaardeposito en u kunt bijvoorbeeld ook de hypotheekrente vast zetten voor een bepaalde periode, de rentevaste periode. U moet op dit punt dus van te voren een keuze maken.

Enkelvoudige rente of samengestelde rente

Veel spaarrekeningen hebben een enkelvoudige rente als spaarrente. U krijgt dan eens per jaar of elk kwartaal een bepaalde rente van de bank op uw kapitaal. Bij een enkelvoudige rente kunt u eenvoudig berekenen wat uw geld over een paar jaar waard is, omdat de waarde gelijk is aan het ingelegde bedrag plus de rente. Maar wie ook rente ontvangt op de jaarlijks ontvangen rente, krijgt rente op rente, ook wel samengestelde rente genoemd. Sparen met rente op rente gaat veel sneller dan wanneer u slechts een enkelvoudige rente ontvangt. Het zal duidelijk zijn dat als u elk kwartaal 1 procent rente krijgt op vermogen en bijgeschreven rente, u aan het einde van het jaar een hogere rente hebt ontvangen dan de 4 procent. Deze effectieve rente is dan hoger dan de nominale rente. Zo kunt u berekenen wat u elke euro over een aantal jaren waard is, maar ook andersom hoeveel een euro die na een aantal jaren wordt uitgekeerd nu eigenlijk waard is. Als u die berekening maakt, berekent de netto contante waarde.

Netto contante waarde berekenen

U kunt bijvoorbeeld berekenen wat een bepaald bedrag over bijvoorbeeld 5 jaar nu waard is. Door dit toekomstige bedrag te delen door de tussentijdse rente krijgt u de netto contante waarde van het bedrag. Zo is de netto contante waarde van 100 euro volgend jaar, bij een rente van 4%, gelijk aan 100:1.04, ofwel 96,15 euro. Andersom geldt dat als u volgend jaar 100 euro op uw spaarrekening wilt hebben staan, u dit jaar dus 96,15 euro tegen 4% spaarrente moet inleggen.

Hoogste variabele spaarrente

Wie op zoek is naar de hoogste spaarrente bekijkt dus ook hoe vaak er rente wordt uitbetaald. Door het effect van de samengestelde rente levert elk kwartaal 1% spaarrente u meer op dan eenmalig aan het einde van het jaar 4%. Bovendien vinden mensen het prettig om meermalen per jaar rente te ontvangen. U kunt de rente gebruiken om nieuwe uitgaven te doen zonder dat u een jaar moet wachten. Wie de hoogste rente op banksparen zoekt, moet zeker een aantal offertes aanvragen en de aanbiedingen goed vergelijken. Vooral bij het sparen over een grote periode maken enkele tienden aan procenten rente veel verschil.

Spaarrente 2020

Omdat de verwachting is dat later in 2020 de inflatie verder kan toenemen en de economie zal aantrekken, zullen de banken later in 2020 bereid zijn om een hogere spaarrente te geven dan begin 2020. Het goedkoop lenen bij de Europese Centrale Bank zal dan voorlopig tot het verleden gaan behoren. Maar eerst hebben we nog het opkoopprogramma van de ECB dat juist voor een lagere rente en een zwakkere euro zal zorgen. De ECB heeft tot taak de inflatie te beperken. U kunt uw spaargeld ook gebruiken om uw hypotheek extra af te lossen, maar dat hoeft niet de beste oplossing te zijn: van spaargeld naar aflossing hypotheek.