Hoe word je consultant

Inleiding

Consultant zijn is een aantrekkelijk beroep. Er worden veel consultants gevraagd en 1 op de 5 ondervraagden zou consultant willen zijn.

Maar wat is een consultant, welke taken voert hij uit en hoe wordt je consultant?

Wat is een consultant?

Als consultant is adviseren je belangrijkste taak. Je kunt over van alles en nog wat advies geven. Meestal adviseer je organisaties bij problemen of help je met verbeterplannen.

Consultant kan je zijn in personeelsmanagement, communicatie, milieu, ICT, leiderschap, voeding, loopbaan, kwaliteitsmanagement of marketing.

Consultancy een veelzijdig beroep

Tijdens het adviseren kom je met veel mensen in aanraking, op verschillende niveaus in de organisatie. Het is ook een veeleisend beroep. Je klanten verwachten namelijk dat je hun problemen oplost.

Je hoeft niet alles te weten, maar je moet snel de juiste informatie kunnen vinden en dit overtuigend presenteren.

Je kunt als consultant werken als intern adviseur voor een grote organisatie.

Ook kun je in dienst zijn bij een adviesbureau en steeds op basis van projecten werken. De laatste mogelijkheid is dat je zelfstandig werkt, enige voorwaarde is dan wel het hebben van een goed netwerk.  

Wat doeteen consultant voor werk?

Een consultant heeft vijf hoofdtaken;

 • Een consultant doet onderzoek analyseert hoe een bepaald probleem binnen een organisatie op te lossen is.
 • Een consultant moet projecten binnenhalen, zonder klanten geen werk.
 • Een consultant moet oplossingen bedenken, doelen stellen en een plan maken om die doelen te behalen.
 • Soms moet de consultant de klant helpen het eigen advies in praktijk te laten brengen. Hoe zorg je dat werknemers andere taken willen uitvoeren? Welke bijscholing hebben werknemers nodig? Hierin begeleidt de consultant managers en werknemers.
 • Een consultant moet zijn vakkennis bijhouden en zijn repertoire uitbreiden. Alleen zo blijft de consultant projecten binnenhalen.

Welke opleiding heb je nodig om consultant te worden?

Iedereen mag zichzelf consultant noemen. Je hebt er niet perse een opleiding voor nodig.

In praktijk is het niet zo simpel.

Zonder bijzondere kwaliteiten word je niet aangenomen als adviseur en is er geen klant die je gaat inhuren.

Je moet duidelijk kunnen maken dat je over de benodigde competenties beschikt en waarom een klant voor jou moet gaan. Zonder diploma is dit erg lastig.

Voordeel is wel dat er momenteel veel vacatures voor adviseur of consultant zijn.

Er zijn geen speciale opleidingen voor adviseurs op hbo-niveau.

Wel hebben een aantal hbo-opleidingen een minor over adviseren, zoals de minor Business Consultancy. Je hebt dus een andere hbo-opleiding nodig die als basis dient.

Mogelijke opleidingen die een basis kunnen vormen

Afhankelijk van waarin je wilt gaan adviseren zijn er een aantal mogelijke hbo-opleidingen;

 • hbo Bedrijfskunde
 • hbo Personeel en arbeid
 • hbo Marketing management

Als je al een hbo-opleiding hebt gedaan, kun je met cursussen of een masteropleiding je bijscholen tot adviseur.

Als je niet meteen een opleiding wilt volgen tot consultant, kun je altijd nog kiezen om er zelf boeken over te gaan lezen. Dit beschrijft de onderwerpen die in elk stadium van het adviesproces aan de orde komen op een duidelijke manier. Zeker de moeite waard om eens door te nemen!

Carrièreverloop consultants

Je carrière als consultant kan uit drie fasen bestaan;

 • Je begint net na het afstuderen als trainee of junior consultant. Je loopt dan mee met een senior consultant die je alle kneepjes van het vak leert. Je hoeft nu nog geen opdrachten binnen te halen en volgt meestal cursussen en trainingen.
 • Daarna wordt je medior consultant. Je werkt mee aan meerdere projecten en haalt soms nieuwe klanten binnen. Je volgt nog steeds wel trainingen en wordt een specialist op een bepaald vakgebied.
 • Als laatst wordt je senior consultant. Je hebt dan al meerdere jaren werkervaring. Je geeft leiding aan grotere projecten en moet voornamelijk klanten binnenhalen. Je begeleidt medior consultants en trainees. Daarnaast promoot je je hele organisatie door bijvoorbeeld te spreken op congressen.

Niet alle consultants komen in de laatste categorie. Zij blijven zich bezig houden met hun specialisatie.

Salaris consultants

Het loon van consultants is erg uiteenlopend. Ben je zelfstandig adviseur en haal je veel klanten binnen, dan kun je richting de ton per jaar verdienen.

Werk je echter binnen een grote organisatie of ben je junior consultant, dan verdien je tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand.