Hoe word je fotomodel

Inleiding

Het is de droom van veel tienermeiden om fotomodel te worden. Ze willen graag lijken op beroemde topmodellen. Beroemde fotomodellen hebben niet alleen een geweldig uiterlijk, maar zijn ook nog eens ontzettend populair. Ook hun manier van leven is iets waarvan gedroomd wordt. Als fotomodel reis je heel de wereld over voor verschillende opdrachten en ben je echt heel goed, dan verdien je miljoenen als fotomodel. Maar bijvoorbeeld Gisele Bundchen en onze eigen Doutzen Kroes zijn ook ooit ergens begonnen. En niet voor iedereen is een modellencarriere weggelegd. Hoe kun je fotomodel worden?

Hoe word je fotomodel?

Even makkelijk gezegd zijn er twee soorten fotomodellen. Ten eerste heb je het commerciële fotomodel. Haar (of hem) zie je bijvoorbeeld in de Wehkamp catalogus of bij andere reclame opdrachten. In principe kan iedereen een commercieel fotomodel worden. Iemand van een reclame bureau zoekt een bepaald type fotomodel en wanneer jij aan dat beeld voldoet, kun je voor die reclame opdracht worden ingehuurd als fotomodel. Als commercieel fotomodel zal je echter nooit echt bij de top horen.

Wil je wel bij de top van fotomodellen horen, dan zal je wat meer in huis moeten hebben. Wil je echt topmodel worden, dan worden er ten eerste eisen gesteld aan je uiterlijk.

 • Lengte tussen de 1.76-1.82
 • Maat 36/38
 • Heupen 85-95 cm
 • Taille 60-65
 • Borst 85-83

Het is dus een verkeerde gedachte dat je als fotomodel graatmager moet zijn. Je mag niet vet zijn en je lichaam moet er strak uit zien. Maar verder zijn vrouwelijke rondingen ook belangrijk voor een fotomodel. Verder is een mooie gladde huid ook erg belangrijk. Ze kunnen tegenwoordig veel wegwerken met make-up, maar niet alles. Dus puisten en littekens worden niet op prijs gesteld. Ook moet je een bepaald soort uitstraling hebben als fotomodel. Er zijn genoeg knappe meiden, maar als fotomodel moet je net dat beetje extra hebben. Je moet zo'n soort uitstraling hebben dat eigenlijk iedereen naar je wilt kijken en dat iedereen zijn hoofd omdraait op straat om nog een keer te kijken.

Het is verkeerd gedacht dat fotomodellen een luizenleventje hebben. Het is als fotomodel hard werken. Een fotoshoot of een tv-reclame opnemen kan uren duren voordat het helemaal perfect is. Je moet dus weten waar je aan begint en sterk in je schoenen staan als je fotomodel wilt worden.

 • Het is erg belangrijk om als fotomodel gezond te leven. Dingen als teveel alcohol en drugsgebruik worden niet op prijs gesteld. Ook moet je van nature een modellenfiguur hebben. Van hardnekking lijnen wordt niemand beter en vet eten doet je huid meestal geen goed.
 • Je moet een beetje lef hebben en creatief zijn als fotomodel. Een fotograaf geeft aanwijzingen hoe hij het wilt hebben, maar eigen iniatief wordt meestal ook op prijs gesteld. Het is tenslotte van jullie samen het doel om een zo goed mogelijk resultaat af te leveren.
 • Als fotomodel moet je zelfverzekerd zijn. Je mag best wel eens twijfelen, maar op het moment dat een fotoshoot begint, moet je er staan als fotomodel. Ook moet je er tegen kunnen als je kritiek krijgt. Zeker als beginnend fotomodel kan er flink wat gescholden worden, maar dat moet je van je af kunnen laten glijden.
 • Niet geheel onbelangrijk. Je moet als fotomodel fotogeniek zijn. Al heb je nog zo'n leuk koppie en een sterk karakter, als je niet fotogeniek bent, dan kom je nergens. Fotogeniek ben je of je bent het niet. Je kunt wel oefenen met poses en gezichtsuitdrukkingen. Maar het gaat erom hoe je op een foto overkomt.

En dan

Wanneer je aan de uiterlijke eisen voldoet en je herkent jezelf in het profiel van het karakter van een fotomodel. Plus, je staat ook nog geweldig op iedere foto die van je gemaakt wordt, dan zou je een poging kunnen wagen om fotomodel te worden. Er zijn een paar mogelijkheden om fotomodel te worden. Je kunt wachten tot je op straat wordt gescout. Maar deze kans is niet zo groot. Als je echt graag fotomodel wilt worden, dan kun je er het beste zelf achteraan gaan. Er zijn verschillende modellenbureaus. Een modellenbureau regelt fotoshoots en andere opdrachten voor hun fotomodellen. Het is een soort bemiddelingsbureau tussen een klant en een fotomodel.

Om je in te schrijven bij een modellenbureau kun je het beste eerst een paar foto's van jezelf opsturen. Het is de bedoeling dat het foto's zijn die laten zien hoe je echt bent. Het heeft dus geen nut om foto's te bewerken waardoor je er zo goed mogelijk uitziet.

 • Een foto met daarop een close-up van je gezicht. Zorg ervoor dat je niet teveel make-up op hebt, maar dat je er puur natuur uitziet.
 • Een foto waar je helemaal op staat. Op deze foto moet duidelijk te zien zijn hoe je figuur er uit ziet.
 • Verder zijn er bepaalde gegevens die belangrijk zijn. Denk hierbij aan je maten en je kleur ogen en haar.

Er zijn ook modellenbureaus waar je gewoon langs kunt gaan. Het wordt wel op prijs gesteld om eerst een afspraak te maken. Op die afspraak keuren ze je gelijk en weet je gelijk waar je aan toe bent. Sommige modellenbureaus hebben ook een soort opendag. Hierbij kan iedereen die fotomodel wilt worden gewoon binnenlopen. Spreekt je uiterlijk hen aan, dan zul je worden uitgenodigd voor een gesprek. Wie weet met een portie geluk en hard werken word je wel het nieuwe topmodel!

Conclusie

Er wordt vaak onterecht gedacht dat het leven als fotomodel makkelijk is, het is juist als werken als fotomodel! Je bent soms uren bezig met een fotoshoot en je moet sterk in je schoenen staan als je kritiek krijgt. Lang niet iedereen kan fotomodel worden. Je moet aan een uiterlijk profiel voldoen, je moet het modellenwereldje aankunnen en het belangrijkste om fotomodel te worden, is misschien wel je uitstraling en dat je fotogeniek bent. Wanneer je denkt dat het modellenberoep echt wat voor jou is en je herkent je in bovenstaande, dan kun je eens een poging wagen bij een modellenbureau!