Hoe kan je acteur of actrice worden

Inleiding

Het is de droom van vooral jonge meiden om actrice te worden. Iedereen kent de Hollywood sterren die miljoenen per film of serie verdienen en die ontzettend populair zijn. Toch is de kans erg klein dat je zo succesvol wordt. De meeste jongens en meiden die acteur of actrice willen worden zijn al blij met een rol in bijvoorbeeld een soap. Het is hard werken als acteur of actrice, maar het kan ook erg leuk en gezellig zijn. Droom je er van om acteur of actrice te worden, waar kan je dan het beste beginnen? Hoe kan je acteur of actrice worden?

De tips als je acteur of actrice wilt worden

Zorg dat je kan acteren.

Ook al zie je er nog zo leuk en bijzonder uit, om door te breken als acteur of actrice is het wel de bedoeling dat je kan acteren. Als je niet kan acteren zul je nooit een goede rol krijgen. Sommige mensen hebben al aanleg van zichzelf om te acteren, maar gelukkig kan je het ook leren. Je kan bijvoorbeeld lessen nemen, denk hierbij aan toneel of drama lessen. Er worden ook speciale workshops gegeven om het vak te leren. Er bestaat zelfs een acteerschool. Is het echt je grootste droom om acteur of actrice te worden en heb je talent, dan is de acteerschool ideaal.

Doe ervaring op

De acteerlessen zijn belangrijk, maar wat misschien nog wel belangrijker is om ervaring als acteur of actrice op te doen. Op die manier leer je de kneepjes van het vak kennen. Van iedere ervaring wordt je beter en leer je nieuwe dingen. Het staat ook goed op je cv als je kan laten zien dat je al wat ervaring in het acteerwereldje heb. Je kan bijvoorbeeld ervaring op doen als je op toneel zit. Ook zoeken filmstudenten vaak acteurs of actrices voor in hun film.

Castingbureau

Je kan de beste actrice van de wereld zijn, maar je moet wel gevonden en ontdekt worden. Maar heel weinig acteurs of actrices worden zo van de straat geplukt. Je kan beginnen door je in te schrijven bij een castingbureau. Er zijn al heel wat sterren ontdekt door een castingbureau. Wanneer een film of serie producent op zoek is naar iemand voor een rol, kan hij op zoek gaan bij een castingbureau. Hij laat weten wat voor type hij zoekt en misschien rol jij wel uit de bus.

Audities

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot dat je ontdekt wordt bij een castingbureau. Je kan ook het hef zelf in handen nemen. Als je op zoek gaat kom je verschillende vacatures voor acteurs of actrices tegen. Ben jij wat ze zoeken, dan mag je misschien wel auditie komen doen. Wees niet te teleurgesteld als je niet wordt uigekozen, het is ook een leerrijke ervaring.

De juiste mensen

Het is natuurlijk geweldig als je mensen in je omgeving hebt die je verder kunnen helpen. Misschien ken je wel iemand die in de film of tv wereld zit en die je verder kan helpen. De juiste mensen kunnen je echt verder helpen als je graag acteur of actrice wilt worden. Ken je niemand in je omgeving en ook niet via via die je verder kan helpen, dan kan je altijd nog gebruik maken van de diensten van een agent. Je moet hier uiteraard wel voor betalen, maar een agent kan je wel verder helpen omdat hij of zij connecties in het wereldje heeft.

Verkoop jezelf

Het is belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Als je acteur of actrice wilt worden moet je lichamelijk en mentaal goed in je vel zitten. Een uitgeblust persoon zal niet snel voor een rol gevraagd worden. Zorg voor een fris en verzorgd uiterlijk en een goede conditie is ook niet geheel onbelangrijk. Verder is het belangrijk dat je een cv maakt. Dit komt professioneel over. Noteer in je cv je ervaring, je scholing en eventueel je goede punten.

Conclusie

Omdat het de droom van veel jongens en meiden is om acteur of actrice te worden is de concurrentie erg groot. Je moet echt uitblinken en goed zijn om erin te rollen. Of je moet bijvoorbeeld geluk hebben en de juiste mensen kennen. Je mag je droom om acteur of actrice te worden best naleven, maar wees er ook op voorbereid dat je misschien nooit doorbreekt. Geef het echter niet na één mislukte auditie op. Wees professioneel en positief en wie weet word je wel gevraagd voor de rol van je leven.


Reacties (7)

Reageer
Dennis lemmens reageerde 11 jaar geleden
11 Mar 02:21
hey ik ben van Olen en ik ken niemand die acteert of intresse heeft en ik zou graag mense leren kennen die de zelfde droom hebben en die misschien kan helpen om te beginnen
Romee reageerde 11 jaar geleden
31 Jan 19:17
Hallo,

Bij de laatste tip staat dat je een cv moet maken, maar hoe werkt dat en wat moet erin?
Is het erg als je geen ervaring hebt?

Groetjes,
Alexander reageerde 11 jaar geleden
19 Jan 23:10
hallo

ik heb een vraag.
ik heb op internet gekeken naar casting bureaus ik heb alleen maar deze gevonden (dutch casting agency) ik weet niet of die betrouwbaar is hebben jullie misschien ervaringen met casting bureaus

bedankt alvast
mvg alexander
Jaimy reageerde 11 jaar geleden
05 Dec 19:39
mijn zus heeft een vriendin die een rol heeft gehad in aspe en ik ben al gevraagd voor VERMIST 4 en WAT ALS maar elke rol is niet indebuurt en me mama kan niet rijden dus :)
Dilara reageerde 11 jaar geleden
19 Nov 01:33
Ik wil graag toneel spelen maar ik woon in Genk ik zoek maar vind geen plaats , weten jullie een plaats waar ik toneek kan spelen ?
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
15 Jul 15:10
Is er geen grote plaats in de buurt waar wel castingbureaus zijn of misschienkan je op school toneel spelen?
Aliu arbenita reageerde 11 jaar geleden
09 Jul 22:14
ik heb overal gezocht op internet maar ik heb niets gevonden en op momenten dat ik niet kan toneel spelen word ik depresief en waar ik woon zijn er (tielt) castingbureau's wat moet ik doen