Hoe kan je figurant worden

Inleiding

Een paar minuten met je hoofd op tv of in een film, maar het voelt toch wel een beetje als beroemd zijn. Je valt als figurant misschien niet op, juist omdat je op de achtergrond moet blijven, maar het kan toch een hele leuke ervaring zijn. Je mag werken met "echte" acteurs en actrices. Verder krijg je een goed beeld van hoe het opnemen van een serie of film nou precies in z'n werk gaat. Hilversum wordt overspoeld met vragen van mensen die graag een keer figurant willen spelen. Maar wat moet je nou eigenlijk doen als figurant? En nog belangrijker, hoe kan je figurant worden?

Wat moet je doen als figurant?

Een rol als figurant, het klinkt heel makkelijk. Op tv zit het er ook makkelijk uit. Figuranten lopen vaak alleen door het beeld of hebben een klein zinnetje. Je hebt in principe geen ervaring nodig, maar toch komt er als figurant nog wel wat bij kijken.

 • Je moet als figurant op de achtergrond blijven. Je bent figurant omdat je het leuk vindt, niet alleen om naar beroemde mensen te kijken.
 • Je mag niet heel de tijd in de camera kijken of naar de acteurs en actrices die een scène opnemen.
 • Het moet er natuurlijk uitzien. Voor de kijker thuis en in de bioscoop moet het eruit zien alsof het echt is.
 • Als figurant mag je geen geluid maken. Bij het opnemen van een scène zijn de acteurs of actrices vaak als enige aan het woord. Figuranten hoor je eigenlijk nooit, hier moet je dus rekening mee houden. Je kan niet hardop praten of andere geluiden maken.
 • Lang wachten. Als figurant moet je vaak een groot gedeelte van de dag aanwezig zijn. Voordat jouw scène wordt opgenomen moet je vaak lang wachten. Ook kan het gebeuren dat een scène meerdere keren opnieuw moet omdat er iets niet goed gaat.
 • Let op je kleding. Je moet als figurant opletten wat je draagt. Je mag bijvoorbeeld geen zwarte kleding dragen of kleding met strepen. Ook mag er geen merk te zien zijn.

Karaktereigenschappen van een figurant

 • Geen camera vrees hebben
 • Niet snel afgeleid worden, maar in je rol blijven
 • Je moet altijd beschikbaar zijn als je wordt opgeroepen
 • Geduldig zijn

Hoe kan je figurant worden?

Lijkt het je leuk om een keer figurant te zijn, dan kan je op verschillende manieren een rol krijgen. Er wordt regelmatig naar figuranten gezocht.

 • Je kan je inschrijven bij een castingbureau. De meeste figuranten worden via een castingbureau gecast. Bekende tv-series zoeken hun figuranten vaak bij castingbureau's omdat dit gemakkelijk is. Ze geven een soort profiel op van wat ze in hun figuranten zoeken en als jij daarbij past mag je misschien wel als figurant spelen
 • Zoek naar vacatures. Wanneer je rond kijkt op internet zal je al snel vacatures tegenkomen waar ze naar figuranten zoeken. Je kan je hier op inschrijven en wie weet word jij wel uitgekozen als figurant.

Conclusie

In principe kan iedereen een rol als figurant krijgen. Je hebt er geen ervaring voor nodig. Wanneer je het type bent dat een producent zoekt voor zijn serie, film of reclame spot dan kan je gevraagd worden als figurant. Je moet vooral als figurant willen spelen omdat je het leuk vindt om te doen. Je zal er niet dik voor betaald worden. Maar verder kan een rol als figurant erg interessant zijn! Je ziet hoe het er achter de schermen aan toe gaat en je ontmoet de echte acteurs en actrices.