Hoe meer zelfdiscipline krijgen

Meer zelfdiscipline krijgen

Mensen associëren zelfdiscipline vaak met ‘iets moeten doen’. Vaak zijn dit geen leuke dingen omdat je het anders wel gelijk had gedaan, dan heb je er geen zelfdiscipline voor nodig. Het zijn dingen die je moet doen en die je op de lange termijn vaak wel iets opleveren. Zelfdiscipline is een gewoonte die iedereen kan aanleren, het is geen karaktereigenschap wat veel mensen denken.

Hoe krijg ik meer zelfdiscipline?

Als iemand weinig zelfdiscipline heeft, stelt de persoon veelvoorkomende zaken of klusjes uit. Vaak zijn de dingen die we van onszelf moeten doen uiteindelijk wel ergens goed voor. Een welbekend voorbeeld is afvallen. Iedereen weet dat je meer moet gaan sporten en minder moet gaan eten, maar ontzettend veel mensen doen dit niet. Deze mensen hebben een gebrek aan zelfdiscipline. Het is belangrijk om je doel voor ogen te houden. Veel mensen maken de fout dat ze het doel te vaag maken. ‘Ik wil afvallen’ is veel vager dan: ‘Ik ga iedere dag 30 minuten fietsen, zodat ik ga afvallen’. Maak je doel realistisch. Alleen dan is het mogelijk om het te bereiken. Begin ook in kleine stapjes. Als je bijvoorbeeld je huis wilt opruimen, kun je daar tegenop gaan zien omdat het zoveel werk is. Je kunt natuurlijk ook op maandag de badkamer opruimen, op dinsdag de slaapkamer etc. Na een week is je huis helemaal opgeruimd en heb je je doel bereikt. Je moet het jezelf makkelijker maken om het doel ook echt te bereiken.

Bepaal eerst een doel en het resultaat voor jezelf. Waarom wil je afvallen? Waarom wil je je huis opruimen? Waarom wil je meer tijd aan je kinderen besteden? Als het doel duidelijk is, stel je vervolgens een plan op. Mensen met een gebrek aan zelfdiscipline houden zich vrijwel nooit aan de gemaakte planning. Nu gaan we dat anders doen. Schrijf je hoofddoel bovenaan de pagina en wat je ermee kan bereiken als je dat doel haalt. Daaronder schrijf je allemaal kleine stapjes hoe je het doel zou kunnen bereiken. Wil je meer tijd aan een cursus besteden? Plan iedere dag een half uurtje van de dag in om aan je cursus te werken. In het begin is het belangrijk om een kleine beloning te hebben. Waarom zou je anders dat half uurtje aan die cursus gaan zitten? Een beloning is iets dat jij leuk vindt om te doen of waar jij blij van wordt. Dit kan van alles zijn.

Heb je een dip? Denk dan aan de laatste keer dat je een doel had bereikt. Hoe productief je toen was en hoe duidelijk de vooruitgang was naar het echte doel. Als je een half uurtje aan je cursus hebt gezeten, heb je een voldaan gevoel. Je hebt het toch maar mooi gedaan. Hou dit gevoel vast en probeer eraan te denken wanneer je een keer geen zin hebt om aan je doel te werken.

Conclusie

Zelfdiscipline heb je bij veel zaken in het leven nodig. Je bent productiever als je meer zelfdiscipline hebt en je kostbare tijd gaat niet verloren aan schuldgevoelens die je koestert wanneer je iets niet hebt gedaan. Vraag jezelf af wat belangrijk is in je leven en dan weet je vanzelf een doel. Maak een duidelijk plan en beloon jezelf als je iets hebt gedaan dat je een stap dichter bij je einddoel hebt gezet.