Hoe kan ik gaan netwerken via GPS

GPS om te netwerken

Een nieuw internetfenomeen in wording: netwerken via je mobiele telefoon met nadruk op sociaal netwerken waarbij de GPS-techniek van cruciaal belang is. Door middel van GPS ben je immers altijd te traceren en dat is handig voor je netwerkvrienden. Van deze nieuwe techniek wordt veel verwacht!

 

Doel

De bedoeling is om het 'global positioning system' oftewel GPS waar ook Tom Tom gebruik van maakt, in te schakelen. GPS bepaalt namelijk waar en wanneer je op de aarde vertoeft. Je GPS-chip in je telefoon geeft jouw positie continu door.

  • Wie een mobieltje met GPS-ontvangst heeft, kan dus ook zien waar medegebruikers van zijn sociale netwerk zich op dat ogenblik bevinden.
  • Daarnaast kan je ook snel opvragen wat er in de buurt te beleven valt, je kunt vragen en zien waar zich een goed restaurant bevindt, waar je goedkoop kunt tanken of waar film X loopt.

Hoe

Tot nu toe waren er maar weinig GSM telefoons beschikbaar om deze applicatie te draaien. Bovendien waren ze niet erg gebruiksvriendelijk. Daar komt stilaan verbetering in, zeker met de komst van de iPhone: er komen steeds meer mobieltjes (smartphones) met GPS ontvangst.

  • Voorwaarde om te netwerken via internet is natuurlijk dat je lid bent/wordt van een sociaal netwerk: Hyves, Facebook, Flickr of Twitter.
  • In Nederland zet een 4-tal start up bedrijven groots in op deze nieuwe applicatie: GyPSii, Nulaz, Bliin en Trackr. Hun applicatie is gratis te downloaden. Hyves is ook bezig om een mobiel sociaal netwerk aan hun bestaande applicatie uit te bouwen.
  • In het buitenland (Amerika) zit men uiteraard ook niet stil: Loopt (spreek uit 'Loept'), Buddy Beacon, Whrll en BrightKite. De Duits-Zwitserse combinatie Plazes werd recent overgenomen door niet minder dan Nokia.

Links