Wat is Franchise of Franchising

Inleiding

Als je een eigen bedrijf wilt starten kun je er ook voor kiezen om een franchise concept aan te gaan met een organisatie die al bestaat. De naam, de uitstraling en inrichting blijven dan allemaal hetzelfde, je krijgt veel hulp van de franchisegever en je bent toch eigen baas. In dit geval een franchisenemer. Aan franchising zitten veel voordelen, maar ook nadelen ten opzichte van compleet eigen baas zijn. Veel grote bedrijven bieden franchise formules aan om snel te kunnen groeien in de markt. Per slot van rekening is de bedrijfsnaam en de uitstraling van een franchisenemer exact hetzelfde als het hoofdbedrijf. Dit resulteert in een snelle naamsbekendheid.

Wat heb je nodig om Franchisenemer te worden

Vaak wordt er wel een startkapitaal gevraagd om zelf in te brengen bij franchiseconcepten. Dit kan varieeren van 5.000 euro tot 1.000.000 euro éénmalige inbreng. Hierbij moet je dan denken aan de inventaris, voorraad en personeel wat moet worden gefinancierd. Per slot van rekening moet een winkel of supermarkt toch gevuld zijn en je moet mensen aannemen om dit alles in goede banen te leiden. In bepaalde gevallen kan de voorraad in eerste instantie ook gefinancieerd worden door de franchisegever. Daar zijn onderlinge afspraken over te maken. In de dienstverlening branche zijn deze éénmalige bedragen vaak lager omdat je dan geen voorraad hebt.

Verder is het noodzakelijk dat je genoeg kennis bezit over de branche waar jij in wilt ondernemen. Als je jou kennis opgedaan hebt binnen een bedrijf in de branche waar jij in wilt ondernemen dan is dat absoluut een pré. Een voorbeeld: stel dat je 4 jaar als intercendente hebt gewerkt en doorgegroeid bent naar vestigingsmanager in de uitzendbranche. Als je dan een aanvraag doet voor franchising bij een uitzendorganisatie dan heb je aantoonbare werkervaring in deze branche. En dat speelt absoluut in je voordeel want franchisegevers zijn wel streng in de selectie. Per slot van rekening ga jij wel dit bedrijf vertegenwoordigen als ondernemer. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk dat jij ondernemend ben ingesteld.

Welke bedrijven zijn franchisegevers

Veel bedrijven zetten hun concept om naar een franchise formule. Zoals bijvoorbeeld het babykleding merk “lief”is hier enorm snel door gegroeid. Ook supermarkten bieden ze zich aan als franchisegever. In bijna alle branches kun je als franchisenemer starten. Hieronder noemen wij een aantal grote bedrijven die als franchisegever bekend staan;

  • Mcdonalds
  • New York Pizza
  • Doeland
  • Hubo
  • Etos
  • The Phone house
  • Olympia Uitzendbureau
  • C1000

Voordelen en nadelen franchise

In principe kun je als franchisenemer vrij snel starten met een bedrijf. Uiteraard is een ondernemersplan wel het eerste waar je mee begint. Voordeel is dat je kosten kunt delen zoals administatie en reclame. Het bedrijf neemt jouw bedrijf of winkel in de reclame uitingen mee en jij betaald daar een bepaald percentage voor. Zo gebeurt dit ook met de administratie wat vaak is ondergebracht bij een landelijk administratiekantoor. Op deze manier wordt er door de franchisegever kortingen bedongen waar jij als franchisenemer van mee profiteert.

Nadeel kan zijn dat je als ondernemer je niet vrij voelt binnen een franchise formule. Veel wordt namelijk geregeld en de franchisegever zoekt een ondernemer die het bedrijf of winkel in de markt wilt zetten op de manier zoals de franchisegever dit wil . Vaak kun je weinig eigen creativiteit of ideeen kwijt. Het ligt aan het type ondernemer. Zelf heb ik nu twee eigen bedrijven gehad en op zich zou een franchise concept mij best aanspreken. Alles helemaal alleen doen als ondernemer valt namelijk ook niet mee. Het is een keuze en overweeg deze goed.

Links