Zwemmen is goed voor je lichaam

Zwemmen is goed voor je lichaam

Zwemmen is gezond, je wordt er strak en fit van en je kunt overtollig vet verbranden. Je hoeft niet in de sportschool te zwoegen, nee, je kunt gewoon gezellig met een vriend of vriendin naar het zwembad gaan.

Voordelen van zwemmen

Je lichaam bestaat voor 90% uit water, hierdoor ben je een stuk lichter in het water. De dichtheid van water is bijna hetzelfde als die van het menselijk lichaam. Het voordeel hiervan is dat je al je gewrichten ontlast. Hierdoor heb je veel minder kans op een blessure dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Als je zwemt gebruik je al je spieren in je lichaam, het is goed voor je hart en algehele gezondheid. Een ander voordeel is dat je calorieën verbrandt. Een gemiddeld volwassen persoon die 60 minuten zwemt, verbrandt zo’n 570 calorieën.

Zwemmen na herstel van een ziekte

Het is wetenschappelijk bewezen dat als je tijdens je herstel van een ziekte gaat zwemmen, je twee keer zo snel kunt herstellen, dan iemand die niet gaat zwemmen. Mensen met rugpijn hebben ook veel baat bij zwemmen. Het ontlast je ruggenwervel en de pijn wordt minder.

Aquajoggen, aquarobics, aquazumba…

Tegenwoordig heb je veel verschillende sporten die je kan beoefenen in het water, aquajoggen is wel één van de bekendste sporten in het zwembad. Met een zogenaamde ‘wetbelt’ om, dit is een soort drijfriem, doe je loopoefeningen afgewisseld door spierversterkende oefeningen. Dit doe je met motiverende muziek erbij. Aquajoggen is zwaarder dan het lijkt. De weerstand van het water zorgt ervoor dat je bij elke beweging die je maakt het water moet wegduwen, dit kost veel kracht.

Aquazumba is vrij nieuw. Het is zwaarder dan aquajoggen, dit komt door de vetverbrandende work-out waarbij vooral gewerkt wordt aan de buikspieren, de taille en het bovenlichaam. Aquazumba is vooral erg leuk door de Latijns-Amerikaanse muziek en het is een zeer effectieve calorieënverbrander.

Bij aquarobics sta je in borstdiep water en voer je allerlei spierversterkende en conditionele oefeningen uit op muziek.

Maak een schema voor jezelf

Bekijk eerst op welke dagen je hoeveel uur per keer zou kunnen zwemmen. Is zwemmen je enige sport in de week? Dan kun je misschien meer uren inplannen. Dan wordt het echt je ‘basis’ voor lichamelijke beweging. Als het de basis is moet je minimaal 3x per week inplannen. Hierdoor verbetert je conditie en het levert je uiteindelijk tijd op. Als je een goede conditie hebt, kun je alles energieker, geconcentreerder en doelgerichter doen. Probeer vooral de eerste paar weken geen één keer over te slaan. Vaak als je één keer overgeslagen hebt, is het makkelijker om de volgende keer ook over te slaan. Wil je helemaal goed bezig zijn? Ga dan ook nog fietsen naar het zwembad als die mogelijkheid er is. Of zelfs lopen.

De meeste mensen zwemmen 1x in de week maar dat is niet doeltreffend. Als je echt een betere conditie wilt krijgen is minimaal 3x in de week een eis. Wil je het naast een andere sport doen, dan is 2x in de week voldoende.

Misschien ook interessant?

Waarom sporten?

Gezondheidsnet