Uw matras: uw beste vriend

Uw matras uw beste vriend

Iedereen heeft wel eens last van slecht slapen. Daar zijn allerlei oorzaken over te bedenken en één daarvan kan uw matras zijn: te hard, te zacht, te oud? Is goedkoop duurkoop? Is het verstandig te beknibbelen op je dagelijkse rustbrenger? En is het nu 'de' matras of 'het' matras?

 

Verband matras en ideale slaaphouding

Algemeen wordt aangenomen dat de ideale slaaphouding deze is waarbij de wervelkolom in zijligging recht ligt. In rugligging dient het lichaam ondersteund te zijn op een manier dat de natuurlijke S-vormige kromming behouden blijft.

Hoe harder de matras, hoe meer weerstand tegen de belasting door het lichaam. Zo bepaalt de hardheid van de matras de druk die het achterhoofd, de schouderbladen, de lenden en vooral het bekken en de hielen tijdens het slapen ondervinden.

Een te harde matras kan op die plaatsen overbelastingsverschijnselen doen ontstaan waardoor men genoodzaakt is voortdurend anders te gaan liggen. Dat is natuurlijk geen garantie voor een goede nachtrust!

Functie van de matras

  1. De matras moet het lichaam tijdens de slaap ondersteunen. Zij moet veerkrachtig zijn en die veerkracht blijven behouden om de lichaamsdruk op te vangen en te verdelen.
  2. Zij moet bovendien het transpiratievocht kunnen opnemen en het door verdamping weer kunnen afvoeren.
  3. Alle matrassen hebben een zachtere en hardere uitvoering. Alvorens een matras te kopen, test men best de indrukbaarheid ervan eens uit door erop te gaan liggen. Hoe groter de inzakking van de schouders en het bekken, des te beter is de matras aangepast om de wervelkolom in zijligging recht te houden en de S-curve in rugligging te ondersteunen.
  4. De meeste mensen slapen op hun zijde. Op een harde of een te zachte ondergrond wordt de ruggegraat in die houding echter aanzienlijk gekromd. De wervelkolom wordt daarbij aan een aantal trek- en duwkrachten onderworpen die een schadelijke invloed kunnen hebben.

Waarvan wordt een matras gemaakt?

  • Tegenwoordig gebruikt men voor het maken van kunststoffen, zoals schuimrubber en polyetherschuim.
  • Sommige matrassen zijn samengesteld uit meerdere materialen en hebben een binnenvering. Vroeger werd voor de matrasvulling kapok gebruikt (een veerkrachtige zaadpluim van de kapokboom).

Duurste matras op de markt

  • Het duurste merk matrassen ter wereld is Hästens (Zweeds). Deze matrassen zijn opgebouwd uit natuurrubber, paardenhaar, linnen, wol en desgewenst leverbaar met pocketvering. Een Hästens kost tussen 2.000 en 8.000(!) euro.
  • Hästens maakt ook nog eens onderscheid tussen zij- en rugslapers enerzijds en buikslapers anderzijds. De eerste hebben een zachte bovenlaag nodig, de laatste een hardere.

Waterbed

Over het waterbed bestaan zo veel vooroordelen en fabels dat we daar een apart artikel over hebben (zie link).

Voordelen:

  • vult de lichaamskrommingen goed op en geeft daardoor een goede ondersteuning.
  • aan te bevelen bij chronische rugpatiënten?

Nadelen:

  • sommige mensen worden zeeziek op een dergelijk bed.
  • moeilijk omdraaien op een waterbed. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat mensen op een normaal matras zo'n 80x keer per nacht omdraaien tegen een keer of 20 op een waterbed. Dat zou komen doordat een waterbed het lichaam gelijkmatig ondersteunt waardoor de slaper beter ontspant.
  • Gewenning: als men bijvoorbeeld elders moet slapen (vakantie, vriendenbezoek) dan is men 's anderendaags helemaal geradbraakt omwille van een 'gewone' matras want men heeft niet goed geslapen!
  • Helaas, geen online webshop gevonden die waterbedden verkoopt. Troostprijs: Gratis meedoen?

Update: nieuw! De stralingwerende matras?

Of elektrosmog nu bestaat of niet: er zijn matrassen te koop die al deze elektrospanning in onze omgeving ten gevolge van GSM-masten, hoogspanningsmasten, WiFi, bluetooth, UMTS en wat nog allemaal, met stralingwerende eigenschappen. Het bedrijf iSleep heeft een compleet slaapprogramma: matras, dekbed en hoofdkussen! Link: onderaan!

Links