Hoe stotteren verminderen

Hoe stotteren verminderen?

In Nederland stotteren zo’n 180.000 mensen. In heel Europa zelfs bijna 4 miljoen. Voor veel mensen is stotteren erg vervelend. Ze kunnen niet uit hun woorden komen en vermijden daarom situaties waarin een stotteraar veel moet praten. Kan je stotteren verminderen?

Het zichtbare en het verborgen stotteren

Stotteraars hebben te maken met twee vormen van stotteren. Hetgeen dat hun medemens kan zien is het zichtbare stotteren. Dat wil zeggen: het verlengen van letters of bijvoorbeeld het herhalen van woorden. Het verborgen stotteren is alle gedachten om het stotteren heen. Een kort voorbeeld van iemand die stottert:

[Bas gaat naar de slager. Hij wil kipfilet en achterham bestellen. Er is nog één iemand voor hem. Hij probeert zo rustig mogelijk te blijven zodat de woorden er vloeiend uitkomen. Wanneer hij aan de beurt is, verstijft hij. Hij weet namelijk dat hij bij het woordje kipfilet over de –k gaat struikelen. Hij krijgt het warm en bedenkt een ander woord. Bas bestelt geen kipfilet, maar rosbief omdat hij rosbief wel goed uit kan spreken. Yes het is gelukt. Bas heeft niet gestotterd.]

Zo denken mensen die stotteren. Constant zijn ze bezig met het veranderen van woorden, het bedenken bij welk woord je gemakkelijk stottert en bij welke niet. Het warm krijgen en alle gedachten om het stotteren heen, heet verborgen stotteren. Vaak hebben mensen ook nog een bepaalde ‘tic’ die ze doen. Bijvoorbeeld de handen tegen elkaar duwen als ze een woord uitspreken. Die ‘tics’ horen ook bij het verborgen stotteren. De stotteraar heeft dus niet alleen last van het stotteren zelf, maar ook van de achterliggende gedachten.

Hoe kun je stotteren verminderen?

Niet iedereen heeft veel last van het verborgen stotteren. Sommige stotteraars hebben er vrijwel geen last van, dit is al een stap in de goede richting om het stotteren te verminderen. Het verborgen stotteren komt voor bij mensen die het erg vinden dat ze stotteren. Als jij het niet erg vindt, maakt het je ook niet uit of je bij de slager nou wel of niet stottert. Probeer er voor te zorgen dat je het niet meer erg gaat vinden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, maar dit duurt een aantal maanden. Een logopedist kan je daarbij helpen door middel van spraakoefeningen en te bespreken waarom je het zelf zo erg vindt om te stotteren. Het heeft ook te maken met zelfvertrouwen. Als je goed in je vel zit of je hebt net een compliment gekregen, dan stotter je vaak ook al minder.

Een andere oefening om het stotteren te verminderen, kan zijn dat je aan een glijbaan denkt als je een woord uitspreekt. Je zet het woord op die denkbeeldige glijbaan en zo kun je het woord vloeiend uitspreken. Het is misschien even wennen, maar het kan helpen.

Probeer lastige situaties niet te vermijden, maar ga ze juist aan. Het kan je zelfvertrouwen vergroten als je iets hebt gedaan buiten je eigen comfort zone en dat het relatief goed ging. Het hoeft niet perfect te gaan, want het stotteren gaat niet van de ene op de andere dag weg, maar ook al heb je niet meer gestotterd dan normaal: dat is al een hele overwinning. Deze adviezen zijn op persoonlijke ervaring gebaseerd. Bij mij heeft het een heel stuk geholpen.

Conclusie

Het is moeilijk om stotteren te verminderen, maar met veel oefening is het wel haalbaar. Je kunt een grote stap zetten door het stotteren te accepteren. Dit zal wel een paar maanden duren, maar het zal je veel voordeel opleveren.