Wat is longontsteking

Inleiding

Voordat er sprake was van antibiotica, was longontsteking een belangrijke doodsoorzaak. Ook nu nog moet je direct een arts raadplegen, wanneer je de symptomen van longontsteking hebt. Longontsteking is een belangrijke complicatie bij influenza, zoals de Mexicaanse griep (H1N1). Tijdige diagnose is daarom van levensreddend belang.

Longontsteking is een complicatie bij een andere ziekte, of wanneer er sprake is van een verminderde weerstand; longontsteking is geen zelfstandige ziekte. Bij een verminderde weerstand ben je gevoeliger voor ziekteverwekkers, dit geldt ook voor longontsteking. Slechte nachtrust, stress, roken en ongezonde eetgewoonten zijn factoren die een verminderde weerstand tot gevolg hebben.

Wat is longontsteking?

Longontsteking is, de naam zegt het al, een ernstige ontsteking van de longen. Wanneer er sprake is van longontsteking, zijn de longblaasjes, de kleinste en teerste onderdelen van de longen geïnfecteerd. Ze zijn gevuld met vloeistof (o.a. pus), in plaats van zuurstof. Hierdoor bevat het bloed te weinig zuurstof, waardoor het lichaam slechter functioneert. Longontsteking is er in twee vormen: er kan een deel van een long worden aangetast en er kunnen verschillende delen van beide longen worden aangetast (=dubbele longontsteking). Een longontsteking kan levensbedreigend zijn. De belangrijkste oorzaken van longontsteking zijn: bacteriën, virussen, schimmels en dergelijke organismen en verschillende chemische stoffen.

Hoe herken je longontsteking?

Symptomen van longontsteking zijn onder meer kortademigheid en oppervlakkig adem halen, hoesten en ophoesten van sputum, koorts en pijn (onder meer door het ademhalen en ophoesten, hoofdpijn). Ook is er soms sprake van minder trek in eten, vermoeidheid, blauw worden van nagels en lippen.

Welke groepen zijn kwetsbaarder voor een longonsteking?

Zoals boven gesteld zijn mensen met een verminderde weerstand gevoeliger voor het ontwikkelen van een longontsteking. Voorbeelden hiervan zijn mensen die chronisch ziek zijn, mensen met hartproblemen, mensen met astma of COPD, mensen die diabetes hebben, maar ook ouderen of jonge kinderen.

Behandeling longontsteking

Wanneer de oorzaak van de longontsteking is terug te voeren tot bacteriën, helpt een antibioticum. De longontsteking moet tijdig worden aangepakt, omdat de longblaasjes anders zwakker worden en de longinhoud drastisch afneemt. Indien de longontsteking ernstiger is, word je opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kunnen dan medicijnen worden toegediend door middel van een infuus. Via datzelfde infuus is het dan ook mogelijk om extra zuurstof te krijgen. Wanneer behandeling van een ernstige longontsteking achterwege blijft, heeft dit vaak de dood tot gevolg.

Mexicaanse griep en longontsteking

Longontsteking is één van de belangrijkste complicaties bij de Mexicaanse griep die op dit moment toeslaat. Bij de gewone seizoensgriep die elk jaar weer op de kop steekt is er meer sprake van een griep die toeslaat op de neusholte. In het geval van de Mexicaanse griep breidt de griep zich uit in de luchtwegen om zich vervolgens te verplaatsen naar de longen. Dat is de reden dat de kans op longontsteking groter is bij de Mexicaanse griep dan bij de gewone seizoensgriep.

Q-koorts en longontsteking

Je kunt Q-koorts krijgen doordat je vatbaar bent voor een bepaalde bacterie. Verschijnselen die duiden op Q-koorts zijn hevige hoofdpijn, hoge koorts en ontstoken neusslijmvlies, dus verschijnselen die lijken op griep. In 1 op de 5 gevallen kan er sprake zijn van longontsteking als bijkomende complicatie. Als je er op tijd bij bent is Q-koorts te genezen met antibiotica.

Links

Wat is Q-koorts