Wat is een allergie

Inleiding

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die last hebben van een allergie. Deze toename van allergieën komt voornamelijk voor in Europa, Australië en Amerika. Mogelijke verklaringen van de toename van allergieën is de toegenomen hygiëne en door deze hygiëne wordt ons immuunsysteem minder geprikkeld en is dus minder gewend. Ook de kwaliteit van de lucht is veranderd in de loop van de jaren en dit heeft waarschijnlijk ook een negatief effect op het ontwikkelen van een allergie. Er komen ook steeds meer soorten allergieën voor. Op dit moment is het zo dat 1 op de 3 mensen last heeft van een allergie. De vrees is dat dit uiteindelijk 1 op de 2 mensen last zal krijgen van een allergie. Lees meer over allergie in het algemeen en de aanleg voor een allergie in het bijzonder in dit artikel.

Wat is een allergie

Wanneer je allergisch voor een bepaald eiwit bent reageert je lichaam te sterk op dat eiwit. Een allergie is een reactie van je lichaam op dat bepaalde eiwit. Het lichaam wil zichzelf beschermen tegen iets van buitenaf en reageert daarop. Als je vanuit je lichaam redeneert, is een allergische reactie dus als het ware een reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen. Het immuunsysteem van het lichaam is dan bezig om een stof dat het lichaam wil binnen dringen te weren. Deze stof die het lichaam wil binnen dringen wordt een allergene stof genoemd en deze allergenen hoeven op zich zelf niet schadelijk te zijn. Er vindt dan een immuunreactie plaats en ons lichaam probeert de vreemde indringers weer uit het lichaam te krijgen of te vernietigen. Lukt het een eiwit toch om het lichaam binnen te dringen, dan zal ons immuunsysteem daarop reageren door middel van een ontsteking.

Hoe komen deze allergenen ons lichaam in?

Om een allergische reactie uit te lokken moeten de allergenen eerst ons lichaam in kunnen komen. Dit kan op verschillende manieren. Verschillende stoffen of allergenen kunnen door ons ingeademd worden, aangeraakt worden of gegeten worden. Niet alle mensen hebben last van allergische reacties. Bepaalde allergenen wekken bij sommige mensen een reactie op en bij anderen niet. Het is zo dat wil men last hebben van een allergische reactie, je al eens eerder met de desbetreffende allergenen in aanraking moet zijn geweest. Je bouwt een allergie als het ware in de loop van de tijd op. Bij de ene persoon verloopt dit proces sneller dan bij de andere persoon. Hoe dit komt is nog niet duidelijk. Het is wel zo dat er een aanleg voor allergische reacties in de familie kan zitten. De aanleg voor een allergie is dus in een bepaalde mate erfelijk bepaald. Ook hierover is nog niet genoeg duidelijkheid.

Welke soorten allergieën zijn er?

Als je kijkt naar de manieren waarop de allergenen ons lichaam in komen weet je meteen in welke categorieën je de allergieën grofweg kunt indelen. Je hebt de allergieën die door inademing van stoffen in de lucht worden veroorzaakt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld hooikoorts en astma. Verder heb je nog een contactallergie. Deze contactallergie wordt veroorzaakt door aanraking van bepaalde stoffen met je huid. Je kunt bij deze vorm allergie bijvoorbeeld denken aan een nikkelallergie. De allergie komt dan tot uiting door middel van constitutioneel eczeem. Daarnaast kun je ook gevoelig zijn voor bepaalde soorten voedsel en kan er sprake zijn van een voedselallergie.

Links

Geef allergie geen kans